BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/01/2023
Data da última atualização:  23/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOUVÊA, L. DE P.; CALDEIRA, R.; AZEVEDO, T. de L.; GALDEANO, M. C.; FELBERG, I.; LIMA, J. R.; SILVA, C. M.
Afiliação:  LUCAS DE PAIVA GOUVÊA, UFRRJ; RODRIGO CALDEIRA, UFRRJ; TATIANA DE LIMA AZEVEDO, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; ILANA FELBERG, CTAA; JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA.
Título:  Physical and techno-functional properties of a common bean protein concentrate compared to commercial legume ingredients for the plant-based market.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Hydrocolloids, v. 137, 1083512023, april 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação: Caroline Grassi Mellinger.
Conteúdo:  The development of alternative sources of protein ingredients is in the hotspot, as the plant-based food market has enormously grown worldwide in the last decade. The present study aims to evaluate the physical and techno-functional properties of commercial protein ingredients from soybeans, peas, and fava beans and compare them to in-house developed flour and protein concentrate from common beans (Phaseolus vulgaris Pinto Group) the main bean variety produced in Brazil. All ingredients presented a V-type curve for solubility with higher values above pH 7.0. Pea protein concentrate was the most thermal-stable ingredient (152.96 °C), while soy protein isolate presented the highest water holding capacity (4.52 g/g) and emulsifying capacity (19.39 m2/g), although the common bean concentrate was able to keep the emulsion stable for the longest period (21.26 min). Common bean concentrate had the smallest particle size, with more than 90% of them being smaller than 9.82 μm and it also stood up in terms of foaming capacity (111%), together with the fava bean concentrate (93%). All ingredients presented a stable foam up to 60 min. Fava bean concentrate presented the least gelling concentration (12%) and the highest oil holding capacity (2.84 g/g). Both common bean concentrate and flour presented physical and techno-functional properties similar to other commercial ingredients and can be considered alternative sources of ingredients for the plant-based food market.
Palavras-Chave:  Food applications; Phaseolus vulgaris Pinto Group; Plant-based; Protein technological propert; Pulses morphology.
Thesaurus Nal:  Food technology; Ingredients.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, A. C. R. de; TERAO, D.; CARVALHO, A. C. P. P. de; LOGES, V. Antúrio. Brasília, DF: Embrapa, 2014.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, A. C. R. de; TERAO, D.; CARVALHO, A. C. P. P. de; LOGES, V. (ed.). Antúrio. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. 163 p.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, C. E. F.; CASTRO, A. C. R. de; GONÇALVES, C.; LOGES, V. Morphophenological characterization of ornamental ginger and selection for landscape use. Ornamental Horticulture, Campinas, v. 24, n. 3, p. 255-260, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, M. F. A. de; CASTRO, A. C. R. de; LOGES, V.; GIONGO, V. Nutrição. In: CASTRO, A. C. R. de; TERAO, D.; CARVALHO, A. C. P. P. de; LOGES, V. (Ed.). Antúrio. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. cap. 6, p. 83-100.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, M. F. A. de; CASTRO, A. C. R. de; LOGES, V.; GIONGO, V. Nutrição. In: CASTRO, A. C. R. de; TERAO, D.; CARVALHO, A. C. P. P. de; LOGES, V. (Ed.). Antúrio. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 83-100
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, A. C. R. de; LOGES, V.; COSTA, A. S. da; ARAGAO, F. A. S. Macronutrients contents in two development phases of Heliconia psittacorum x H. spathocircinata ?Golden Torch?. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FLOWER BULBS AND HERBACEOUS PERENIALS, 10., 2008, Lisse. Resumos... Lisse: ISHS, 2008.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLOGES, V.; CASTRO, A. C. R. de; SILVA, S. S. L.; MONTARROYOS, A. V. V. Plantas utilizadas no paisagismo no litoral do Nordeste. Revista Brasileira de Horticultura Ornamental, Campinas, v. 19, n. 1, p. 25-32, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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8.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, A. S. de; WILLADINO, L.; LOGES, V.; NOGUEIRA, L. C. Sombrinha-chinesa (Cyperus alternifolius) como folhagem de corte: perda de massa fresca e critério de notas para avaliação da durabilidade. In: JORNADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO DA UFRPE, 7., Recife. Anais... Recife: UFRPE, 2007.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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9.Imagem marcado/desmarcadoLOGES, V.; CASTRO, A. C. R. de; CASTRO, C. E. F. de. Classificação e conservação de flores tropicais de corte. In: OLIVEIRA, S. M. A. de; LINS, S. R. de O.; SANTOS, A. M. G. (Org.). 273-283
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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10.Imagem marcado/desmarcadoLOGES, V.; CASTRO, C. E. F. de; CASTRO, A. C. R. de; GONÇALVES, C. Characteristics of pendent heliconia for use in landscape and as cut flower. Ornamental Horticulture, Campinas, v. 22, n. 3, p. 287-295, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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11.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, A. S. da; LOGES, V.; WILLADINO, L.; NOGUEIRA, L. C. Danos mecâncios em inflorescências de heliconia bihai. In: JORNADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO DA UFRPE, 7., Recife. Anais... Recife: UFRPE, 2007.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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12.Imagem marcado/desmarcadoLEITE, K. P.; GUIMARÃES, W. N. R.; PESSOA, C. de O.; LOGES, V. Desesnvolvimento de plântulas de helicônias a partir de embrião zigótico. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia: Fundação de Apoio à Pesquisa Científica e Tecnológica - FUNCREDI, 2008. p.431.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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13.Imagem marcado/desmarcadoLOGES, V.; PINHEIRO, P. G. L.; CASTRO, M. F. de; CASTRO, A. C. R. de. Heliconia aspects for landscape use. In: INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 28., 2010, Lisboa, Portugal. Book of Abstracts. Lisboa: International Society for Horticultural Science, 2010. p. 400. CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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14.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, A. S.; LOGES, V.; CASTRO, A. C. R.; GUIMARÃES, W. N. R.; NOGUEIRA, L. C. Helinonia genotypes under partial shade: I. Shooting and blooming. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON NEW FLORICULTURAL CROPS, 6., 2007. Resumos... Madeira: ISHS, 2007. p. 124
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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15.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, C.; CASTRO, C. E. F. de; CASTRO, A. C. R. de; LOGES, V. Zingiber zerumbet flower stem postharvest characterization. Ornamental Horticulture, Campinas, v. 23, n. 2, p. 127-130, 2017
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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16.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. F. dos S.; SILVA, S. S. L.; FALEIRO, F. G.; PIRES, I. L. B.; LOGES, V. Produtividade floral de cultivares de maracujá ornamental na região da zona da mata de Pernambuco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 24.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 11., 2023, Bento Gonçalves. Novos rumos pós-pandemia. Anais... São Paulo: Infobiblos, 2023. Resumo 112.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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17.Imagem marcado/desmarcadoLOGES, V.; GUIMARÃES, W. N. R.; COSTA, A. S.; CASTRO, A. C. R.; CASTRO, M. F. A.; NOGUEIRA, L. C. Production aspects of zingiberaceae tropical cut flowers in Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FLOWER BULBS AND HERBACEOUS PERENNIALS, 10., 2008. Abstracts... 2008. Resumo em anais.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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18.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. F. dos S.; SILVA, S. S. L.; PESSOA, V. G.; FALEIRO, F. G.; LOGES, V. Potencial ornamental de espécies nativas de Passiflora spp. em fachada verde. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FLORICULTURA E PLANTAS ORNAMENTAIS, 24.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CULTURA DE TECIDOS DE PLANTAS, 11., 2023, Bento Gonçalves. Novos rumos pós-pandemia. Anais... São Paulo: Infobiblos, 2023. Resumo 113.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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19.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, A. C. R. de; WILLADINO, L. G.; LOGES, V.; CASTRO, M. F. A.; ARAGAO, F. A. S. de. Macronutrients deficiency in Heliconia psittacorum x Heliconia spathocircinata 'Golden Torch'. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 46, n. 2, p. 258-265, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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20.Imagem marcado/desmarcadoCASTRO, A. C. R. de; MORAIS, E. B.; MOURÃO, I. C. S.; CARVALHO, A. C. P. P. de; LOGES, V. Ornamental foliage potencial of thirty four Anthurium accessions. In: INTERNATIONAL EUCARPIA SYMPOSIUM, 23., 2009, Leiden. Abstracts... Wageningen: Wageningen University and Research Centre, 2009. p. 88.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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