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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  02/12/2022
Data da última atualização:  02/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LODI, L.; KLAIC, R.; BORTOLETTO-SANTOS, R.; RIBEIRO, C.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA; CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Unveiling the solubilization of potassium mineral rocks in organic acids for application as K-fertilizer.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Applied Biochemistry and Biotechnology, v. 194, a194, 2022.
Páginas:  2431?2447
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12010-022-03826-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Organic acids produced by soil microorganisms can be useful to promote the release of potassium (K) from potassium mineral rocks (KR), but the complexity of low reactivity minerals limits K solubilization and their use as fertilizer. Here, we investigate the ways that diferent organic acids (gluconic, oxalic, and citric) can afect the solubilization of potassium minerals, in order to propose process strategies to improve their solubility. For this, evaluations were performed using the model minerals KRpolyhalite (sedimentary min‑ eral), KRfeldspar (igneous mineral), and KCl (commercial fertilizer). For KCl and KRpolyhalite, complete solubilization was achieved using all the organic acids, while for KRfeldspar, the highest K+ solubilization (34.86 mg L−1) was achieved with oxalic acid. The solubility of KRfeldspar was further investigated under submerged cultivation with the flamentous fungus Aspergillus niger, as well as after a mechanochemical grinding treatment. The biotechno‑ logical route resulted in solubilized K up to 63.2 mg L−1. The mechanochemical route, on the other hand, increased the release of K by about 8.6 times (993 mg L−1) compared to the natural mineral, due to the greater fragmentation of the particles after the treatment (with a surface area about 2.5 times higher than for the in natura KRfeldspar). These fndings demonstrated the potential of applying biotechnological and mechanochemical routes with organic acids to improve t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fertilizer; Organic acids.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18157 - 1UPCAP - DDPROCI.22/1822022/186
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1.Imagem marcado/desmarcadoLUJÁN, D. L. B.; LEONEL, A. J.; BASSINELLO, P. Z.; COSTA, N. M. B. Variedades de feijão e seus efeitos na qualidade protéica, na glicemia e nos lipídios sangüíneos em ratos. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, supl., p. 142-149, dez. 2008.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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