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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/11/2022
Data da última atualização:  10/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FACURE, M. H. M.; ANDRE, R. S.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S.
Afiliação:  DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Colorimetric detection of antioxidants in food samples using MnO2/graphene quantum dot composites with oxidase-like activity.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  ACS Applied Nano Materials, v. 5, 2022.
Páginas:  15211–15219
ISSN:  4283-4292
DOI:  https://doi.org/10.1021/acsanm.2c03340
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Recently, strategies for developing colorimetric sensors relying on nanozymes for the detection of analytes of health, food, and environmental interest have gained significant importance. Herein, a rapid and sensitive colorimetric assay based on manganese dioxide/graphene quantum dot (MnO2/GQD) composites was developed for the detection of antioxidants in food. The composite, synthesized by a hydrothermal method, served as a nanozyme with outstanding oxidase-like catalytic activity to trigger the 3,3′,5,5′-tetramethybenzidine (TMB) chromogenic reaction. Then, an assay was performed to evaluate the reducing ability of antioxidants toward oxTMB by detecting color changes during the procedure. The colorimetric method achieved high selectivity and sensitivity toward the detection of gallic acid, tannic acid, and ascorbic acid with detection limits (S/N = 3) of 0.07, 0.28, and 0.69 μmol L−1, respectively. Moreover, the assay was used to accurately measure and discriminate the antioxidants in real food samples, revealing its great promise for portable and rapid food analysis.
Palavras-Chave:  Graphene quantum dots; Nanozyme; Optical sensor; Oxidase-mimetic activity.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18119 - 1UPCAP - DQPROCI.22/1512022/156
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1.Imagem marcado/desmarcadoRABELO, C. A. B da S.; OKINO, C. H.; SAKAMOTO, I. K.; VARESCHE, M. B. A. Isolation of paraclostridium CR4 from sugarcane bagasse and its evaluation in the bioconversion of lignocellulosic feedstock into hydrogen by monitoring cellulase gene expression. Science of the Total Environment, v. 715, 2020, 136868. 15 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, F. C.; ADORNO, M. A. T.; SAKAMOTO, I. K.; ANTONIASSI, R.; CHAVES, A. C. S. D.; SANTOS, K. M. O. dos; SILVIERI, K. Impact of multi-functional fermented goat milk beverage on gut microbiotain a dynamic colon model. Food Research International, v. 99, p. 315-327, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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