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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
13/09/2022 |
Data da última atualização: |
14/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LOCATELLI, G. O.; PIMENTEL, M. F.; BUENO, L. A.; LOBO JUNIOR, M.; MASCARIN, G. M.; FINKLER, C. L. L. |
Afiliação: |
GABRIEL OLIVO LOCATELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; MARIA FERNANDA PIMENTEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PERNAMBUCO; LUCIANO AVALLONE BUENO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ABC; MURILLO LOBO JUNIOR, CNPAF; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPMA; CHRISTINE LAMENHA LUNA FINKLER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PERNAMBUCO. |
Título: |
Production of microsclerotia by Trichoderma asperellum through submerged liquid fermentation using low-cost nitrogen and carbon sources. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 44, article 102455, 2022. |
ISSN: |
1878-8181 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.bcab.2022.102455 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The aim of this work is to optimize the nutritional conditions using low-cost carbon and nitrogen sources for microsclerotia (MS) production of two Brazilian Trichoderma asperellum strains (BRM-29576 and BRM-29104). A fractional factorial design was used to investigate five variables: carbon source, carbon concentration, nitrogen source, C:N ratio and fungal strain. In this study, the optimal nutritional conditions for improving MS yield were achieved using sucrose and autolyzed yeast, carbon concentration at 20 g L-1 and C:N ratio of 10:1 for the BRM-29104 strain, which outperformed the other strain and yielded up to 2.5 (±0.9) × 104 MS mL-1 within 7 days of fermentation. Sucrose and autolyzed yeast are two economically available carbon and nitrogen sources in Brazil that are suitable for MS production by T. asperellum BRM-29104. Vacuum filtration of MS biomass through nylon filter (200 mesh/74 micrometer) increased MS concentration, resulting in up to 1.8 (±0.2) × 105 MS g-1. Our results support a cost-efficient liquid medium to achieve high MS yields by strain BRM-29104 in combination with an easy method to harvest and concentrate MS from culture broth for further formulation development. |
Palavras-Chave: |
Autolyzed yeast; Biofungicides; C N ratio; Microsclerotia. |
Thesagro: |
Carbono; Farinha; Fermentação; Fungo Para Controle Biológico; Nitrogênio; Sorgo; Trichoderma. |
Thesaurus Nal: |
Biological control agents; Liquid state fermentation; Sorghum flour; Trichoderma asperellum. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 2 | |
2. |  | GALLEGO, S.; JIMÉNEZ, M. F.; OSPINA, B.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de. Development of food products from biofortified crops. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracaju. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: resumos. [Campinas]: SBCTA, 2014. p. 11Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 2 | |
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