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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Trigo.
Data corrente:  27/07/2022
Data da última atualização:  03/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ESTEVES, T. C. F.; CALADO, V.; FARAH, A.; FARIA-MACHADO, A. F. de; GODOY, R. L. DE O.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; DELIZA, R.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; FELBERG, I.
Afiliação:  THIANA CLAUDIA FREIRE ESTEVES, UFRJ; VERONICA CALADO, UFRJ; ADRIANA FARAH, UFRJ; ADELIA FERREIRA DE FARIA MACHADO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA; MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPT; ILANA FELBERG, CTAA.
Título:  Impact of Thermal Processing Parameters During Black Soymilk Extraction and Pasteurization on Key Bioactive Compounds and Antioxidant Capacity.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Food and Nutrition Research, v. 10, n. 7, p. 503-510, 2022.
DOI:  10.12691/jfnr-10-7-9
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Heat treatments applied to soymilk during extraction and pasteurization may affect, among other aspects, the content of bioactive compounds. In this study, we identified favorable processing conditions during black soymilk production (extraction and pasteurization) to preserve key bioactive compounds and the antioxidant capacity (AC) of the black soybean. Temperature (80-98°C) and time (5-15min), conditions for black soymilk extraction from (unpeeled) milled beans followed a 22 factorial design. Anthocyanins and isoflavones were analyzed by HPLC-PDA-reverse phase system. AC was measured by ORAC and DPPH assays. Results were treated by ANOVA and Fisher test at p ≤ 0.05. Soymilk samples were treated by batch pasteurization (98°C for 10 and 5min, respectively) and ultra-high-temperature (UHT) (134°C for 6 sec). The best pasteurization parameters for high flavonoid contents and AC were chosen for the preparation of a chocolate-soymilk-beverage which was tested for sensory acceptability. Changes in temperature and time affected significantly the content of anthocyanins and AC. The best soymilk extraction and pasteurization conditions for anthocyanin and AC preservation were 80°C for 5min and 98°C for 5min, respectively, with 80% anthocyanins, 100% isoflavones, and 100% AC recovery compared to non-pasteurized control. The developed functional black soymilk beverage presented similar acceptance to a commercial organic yellow soy-based beverage.
Palavras-Chave:  Black soybean; Capacidade antioxidante; Compostos bioativos; Glycine max Merril; Isoflavona; Parâmetros de processamento térmico; Soja preta.
Thesagro:  Antocianina; Flavonóide; Pasteurização.
Thesaurus Nal:  Anthocyanins; Flavonoids; Isoflavones; Pasteurization.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45401 - 1UPCAP - DD
CTAA15342 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. C.; SIMCOX, K. D.; SINCLAIR, J. B. Comportamento biológico de isolados de Macrophomina phaseolina. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 13, n. 2. p. 131, jul. 1988. Resumo apresentado no XXI Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Salvador, BA, jul. 1988.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. C.; HARTMAN, G. L.; SINCLAIR, J. B. Efeito de práticas culturais na incidência de Macrophomina phaseolina em soja. Fitopatologia Brasileira, Brasília, v. 13, n. 2, p. 143, jul. 1988. Resumo apresentado no XXI Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Salvado, BA, jul. 1988.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBOWMAN, J. E.; YORINORI, J. T.; SINCLAIR, J. B. Efeitos da aplicação de herbicidas para soja sobre fungos patogênicos e qualidade da semente da soja. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 16., 1983, Belém. Programa, resumos e colóquios. [S.l.]: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 1983. p. 153.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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4.Imagem marcado/desmarcadoKUNWAR, I. K.; SINGH, T.; MACHADO, C. C.; SINCLAIR, J. B. Histopathology of Macrophomina phaseolina in soybean seeds and seedlings. Phytopathology, St. Paul, v. 75, n. 11, p. 1303, Nov. 1985. Abstracts of presentations at the Annual Meeting the American Phytopathological Society, Reno, Nevada, Aug. 1985.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. C.; HARTMAN, G. L.; MANDHAR, J. B.; SINCLAIR, J. B. Detection of Macrophomina phaseolina in soybean stems. In: WORLD SOYBEAN RESEARCH CONFERENCE, 3., 1984, Ames. Program and abstracts. Ames: Iowa State University, 1984. p. 46.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCAVANAUGH, K. J.; MACHADO, C. C.; MANANDHAR, J. B.; SINCLAIR, J. B. Disease incidence and severity, and soybean seed mycoflora in six tillage systems. Phytopathology, St. Paul, v. 75, n. 11, p. 1297, Nov. 1985. Abstracts of presentations at the Annual Meeting the American Phytopathological Society, Reno, Nevada, Aug. 1985.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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