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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  02/03/2022
Data da última atualização:  10/10/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  FREITAS-SILVA, O.; COELHO, C. C. DE S.; TROMBETE, F. M.; CONCEIÇÃO, R. R. P. DA; RIBEIRO-SANTOS, R.
Afiliação:  OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; FELIPE MACHADO TROMBETE, UFSJ; RENATA REGINA PEREIRA DA CONCEIÇÃO, UFMG; REGIANE RIBEIRO-SANTOS, IFPE.
Título:  Chemical Degradation of Afatoxins.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: Khalid Rehman HAKEEM, K. R.; OLIVEIRA, C. A. F. DE; ISMAIL, A. (ed.). Aflatoxins in Food: A Recent Perspective. Springer, cap. 11, p. 233-258, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The removal of toxigenic fungi species from the genus Aspergillus and their highly toxic aflatoxins from contaminated foodstuffs is a difficult task, in view of their high resistance to heat treatments and solubility only in intermediate polar solvents. In this regard, chemical methods have been proposed for decontamination of aflatoxins (AFs) in foodstuffs, including ozonation, application of organic acids, hydrogen peroxide, and plant extracts, among other compounds. However, the production and use of chemical compounds are subjected to strong legislative pressure. This chapter presents the state of the art on the control of mycotoxins regarding the application of chemicals for the reduction of fungi and degradation of AFs, as well as corresponding regulatory and food safety issues. One of the most relevant chemical methods is the ozonated water which, in addition to being effective in AF detoxification, also eliminates pathogenic agents and microorganisms, contributing to food safety. However, the choice of the chemical product, concentration, time, and way of application generally has a large impact on the sensory attributes and nutritional values of the treated foods. In addition, residues from chemical used for aflatoxin decontamination can cause direct damage to human and animal health or induce negative effects through interaction with other nutrients. Further studies are necessary to better understand the mechanisms of detoxification by chemical compounds aiming at ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ammonization; Chemical detoxification; Organic acids.
Thesaurus Nal:  Aflatoxins; Food technology; Ozone; Plant extracts.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15294 - 1UPCPL - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  28/08/2009
Data da última atualização:  12/07/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  CARNEIRO, G. E. de S.; MELLO FILHO, O. L. de; NUNES JÚNIOR, J.; TOLEDO, R. M. de C. P.; SOUZA, P. I. de M. de; MOREIRA, C. T.; FARIAS NETO, A. L. de; SILVA, S. A.; NEIVA, L. C. da S.; NUNES, M. R.; VIEIRA, N. E.; BROGIN, R. L.; ARIAS, C. A. A.; ABDELNOOR, R. V.; ALMEIDA, A. M. R.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; DIAS, W. P.; KASTER, M.; MOREIRA, J. U. V.; PIPOLO, A. E.; SOARES, R. M.; TOLEDO, J. F. F. de; OLIVEIRA, M. F.
Afiliação:  GERALDO ESTEVAM DE SOUZA CARNEIRO, CNPSo; ODILON LEMOS DE MELLO FILHO, CNPSo; JOSÉ NUNES JÚNIOR, CTPA Ltda.; REGINA MARIA DE C. P. TOLEDO, SEAGRO; PLINIO ITAMAR DE MELLO DE SOUZA, CPAC; CLAUDETE TEIXEIRA MOREIRA, CPAC; AUSTECLINIO LOPES DE FARIAS NETO, CPAC; SERGIO ABUD DA SILVA, CPAC; Luis Carlos da Silva Neiva, SEAGRO; MARCOS ROGÉRIO NUNES, SEAGRO; NERIVALDO ELÍSIO VIEIRA, CTPA Ltda.; RODRIGO LUIS BROGIN, CNPSo; CARLOS ALBERTO ARRABAL ARIAS, CNPSo; RICARDO VILELA ABDELNOOR, CNPSo; ALVARO MANUEL RODRIGUES ALMEIDA, CNPSo; MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPSo; WALDIR PEREIRA DIAS, CNPSo; MILTON KASTER, CNPSo; JOSE UBIRAJARA VIEIRA MOREIRA, CNPSo; ANTONIO EDUARDO PIPOLO, CNPSo; RAFAEL MOREIRA SOARES, CNPSo; JOSE FRANCISCO FERRAZ DE TOLEDO, CNPSo; MARCELO FERNANDES DE OLIVEIRA, CNPSo.
Título:  Cultivar de soja BRS 8420RR: indicação para os estados de Goiás, da Bahia, do Tocantins e do Maranhão.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. (Incaper. Documentos, 11). CBMP 2009. Organizado por Romário Gava Ferrão, Frederico de Pina Matta, Maria Amélia Gava Ferrão, João Cândido de Souza, Adelaide de F. S. da Costa, Liliâm Maria Ventorim Ferrão.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cultivar de soja BRS8420RR; Melhoramento de planta; Variety.
Thesagro:  Melhoramento genético vegetal; Soja; Variedade.
Thesaurus NAL:  Plant breeding; Soybeans.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO29677 - 1UPCSP - --1169011690
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