BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  31/08/2021
Data da última atualização:  31/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  D'ALMEIDA, C. T. DOS S.; MAMERI, H.; MENEZES, N. dos S.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; CAMERON, L. C.; MOREL, M. H.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, MA. S. L.
Afiliação:  CAROLINA THOMAZ DOS SANTOS D'ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; HAMZA MAMERI, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; NEURI DOS SANTOS MENEZES, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; L.C. CAMERON, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; MARIE-HÉLÈNE MOREL, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO.
Título:  Effect of extrusion and turmeric addition on phenolic compounds and kafirin properties in tannin and tannin-free sorghum.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 149, 110663, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110663
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum is a potential substitute for corn/wheat in cereal-based extruded products. Despite agronomic advantages and its rich diversity of phenolic compounds, sorghum kafirins group together and form complex with tannins, leading to a low digestibility. Phenolic content/profile by UPLC-ESI-QTOF-MSE and kafirins polymerization by SE-HPLC were evaluated in wholemeal sorghum extrudates; tannin-rich (#SC319) and tannin-free (#BRS330) genotypes with/without turmeric powder. Total phenolic, proantocyanidin and flavonoid contents were strongly correlated with antioxidant capacity (r>0.9, p < 0.05). Extrusion increased free (+60%) and decreased bound phenolics (-40%) in #SC319, but reduced both (-40%; -90%, respectively) in #BRS330, which presented lower abundance after extrusion. Turmeric addition did not significantly impact antioxidant activity, phenolic content and profile and kafirins profile. Tannins presence/absence impacted phenolic profiles and polymerization of kafirins which appears related to the thermoplastic process. The extrusion improved proteins solubility and can positively enhance their digestibility (phenolic compounds-proteins interactions), making more accessible to proteolysis in sorghum extrudates.
Palavras-Chave:  Kafirins polymerization; Phenolic profile; SE-HPLC; UPLC-MSE.
Thesagro:  Curcuma Longa; Extrusão; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Extrusion; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
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CNPMS29590 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSIHLER, W.; SZEWCZYK, B.; SOUZA, M. L. Utilização da técnica de PCR para detecção de nucleopoliedrovírus. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 9., 2005, Recife. Anais... Recife: FIOCRUZ, 2005. p. 188. 9. SICONBIOL.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSZEWCZYK, B.; RABALSKI, L.; KROL, E.; SIHLER, W.; SOUZA, M. L. de. Baculovirus biopesticides - safe alternative to chemical protection of plants. Journal of Biopesticides, v. 2, n. 2, p. 209-216, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSZEWCZYK, B.; HOYOS-CARVAJAL, L.; PALUSZEK, M.; SKRZECZ, I.; SOUZA, M. L. de. Baculoviruses--re-emerging biopesticides. Biotechnology Advances, v. 24, p. 143-160, 2006.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: -- - A
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4.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, M. L. de; CASTRO, M. E. B. de; SIHLER, W.; KROL, E.; SZEWCZYK, B. Baculoviruses: a safe alternative in pest control? Pest Technology, v. 1, n. 1, p. 53-60, 2007.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Local - A
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5.Imagem marcado/desmarcadoKREJMER-RABALSKA, M.; RABALSKI, L.; SOUZA, M. L. de; MOORE, S. D.; SZEWCZYK, B. New method for differentiation of granuloviruses (Betabaculoviruses) based on multitemperature single stranded conformational polymorphism. International Journal of Molecular Sciences, v. 19, n. 1, 2018. Article pii: E83.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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6.Imagem marcado/desmarcadoSZEWCZYK, B.; BARSKI, P.; SIHLER, W.; RABALSKI, L.; SKRZECZ, I.; HOYOS CARVAJAL, L.; SOUZA, M. L. de. Detection and identification of baculovirus pesticides by multitemperature single-strand conformational polymorphism. Journal of environmental Science and Health Part B, v.53, p. 539-545, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
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7.Imagem marcado/desmarcadoKREJMER-RABALSKA, M.; RABALSKI, L.; JUKES, M. D.; SOUZA, M. L. de; MOORE, S. D.; SZEWCZYK, B. New method for differentiation of granuloviruses (Betabaculoviruses) based on real-time polymerase chain reaction (Real-Time PCR). Viruses, v. 11, n. 2, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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