BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  21/06/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MALAFATTI, J. O. D.; MOREIRA, A. J.; SCIENA, C. R.; SILVA, T. E. M.; FRESCHI, G. P. G.; PEREIRA, E. C.; PARIS, E. C.
Afiliação:  ELAINE CRISTINA PARIS, CNPDIA.
Título:  Prozac® removal promoted by HAP:Nb2O5 nanoparticles system: by products, mechanism, and cytotoxicity assessment.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Environmental Chemical Engineering, v. 9, e104820, 2021.
Páginas:  1-11
ISSN:  2213-3437
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jece.2020.104820
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The elucidation of photocatalysis and adsorption mechanisms in the pollutant removal, as well as the efficiency for each process, provide key information for polluted water remediation. In this respect, the present study analyzed the application of nanomaterials based on niobium pentoxide (Nb2O5) and hydroxyapatite (HAP) during Prozac® and 4-(trifluoromethyl)phenol (TFMP) photodegradation. Removals for Prozac® and TFMP were respectively 93% after 2 min and 64% after 5 min. The photodegradation kinetic constants by Nb2O5 nanoparticles were 2.1 min-1 (R2 = 0.943) and 0.185 min-1 (R2 = 0.994), respectively, for Prozac® and TFMP, using a Hg-MDEL reactor operating at 70 W microwave power. A detailed study of the mechanisms for Prozac® and TFMP photodegradation was carried out, confirming that the adsorptive, oxidative, and photolytic processes work together to remove and/or convert the compounds into by-products. Therefore, Prozac® and the main byproducts were quantified, and the cytotoxicity response was evaluated using the Lepidium sativum and Allium cepa plants. The results showed that 3-phenyl-propyl-methylamine (PPMA) by-product was more toxic than Prozac® to plant growth, exhibiting seed seability of 4% (PPMA), 33% (Prozac®), 77% (α-[2-(Methylamino) ethyl] benzyl-alcohol, MAEB), and 81% (TFMP). Furthermore, the presence of these contaminants may increase phytotoxicity at the cellular level, fostering mutation, and cell death.
Palavras-Chave:  Emerging contaminants; Mechanism; Nanocomposite; Niobium oxide.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17789 - 1UPCAP - DDPROCI.21/492021/49
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1.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. L. K. de. Diferentes formas de propagação e intensidades de poda no desempenho a campo de mirtileiros do grupo rabbiteye. 2011. 109f. Dissertação (Mestrado em Agronomia - Fruticultura de Clima Temperado) - Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas Co-orientador: Luis Eduardo Correa Antunes, Embrapa Clima Temperado.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCAMARGO, S. S.; SOUZA, A. L. K. de; SOMMER, L. R.; SCHUCH, M. W.; VIZZOTTO, M. Aspectos vegeto-produtivos de mirtileiros ´Briteblue´ em diferentes formas de propagação e intensidades de poda. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v.15, n.3, p.237-244, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. L. K. de; RUFATTO, L.; COSTA, V. B.; RUFATO, A. de R.; SIMÕES, F. Compostagem com aeração forçada como alternativa de aproveitamento dos resíduos gerados pela agroindústria conserveira. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas, v. 16, n. 1-4, p. 69-75, jan./dez. 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBENDER, A.; SOUZA, A. L. K. de; DALBÓ, M. A.; MAYER, N. A. Qualidade físico-química de ameixas "Letícia" produzidas sobre portaenxertos clonais e em plantas autoenraizadas, no meio-oeste de Santa Catarina. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 20, n. 3, p. 188-198, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPASA, M. da S.; FACHINELLO, J. C.; SCHMITZ, J. D.; SOUZA, A. L. K. de; HERTER, F. G. Hábito de frutificação e produção de pereiras sobre diferentes porta-enxertos. Pesquisa agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 9, p. 998-1005, set. 2011 Título em inglês: Bearing habit and production of pears grafted onto different rootstocks.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCAMARGO, S. S.; SOUZA, A. L. K. de; AFFONSO, L. B.; NASCIMENTO, D.; ANTUNES, L. E. C.; SCHUCH, M. W. Crescimento de amoreira preta 'Tupy' e 'Xavante' sob diferentes substratos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 1 CD-ROM. Resumo expandido.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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7.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, M. A.; CARPENEDO, S.; SOUZA, A. L. K. de; NASCIMENTO, D. C.; AFFONSO, L. B.; ANTUNES, L. E. C. Propagação. In: ANTUNES, L. E. C.; HOFFMANN, A. (Ed.). Pequenas frutas: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 51-61. il. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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8.Imagem marcado/desmarcadoCARPENEDO, S.; GONÇALVES, M. A.; SOUZA, A. L. K. de; NASCIMENTO, D. C.; AFFONSO, L. B.; ANTUNES, L. E. C. Poda de formação, frutificação e limpeza e condução de plantas. In: ANTUNES, L. E. C.; HOFFMANN, A. (Ed.). Pequenas frutas: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 97-109. il. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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9.Imagem marcado/desmarcadoRAMM, A.; SOUZA, A. L. K. de; MONICA-BERTO, R.; TIMM, C. R. F.; SCHUCH, M. W.; VIZZOTTO, M. Development of 'Maciel' peach trees on different propagation systems. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 40, n. 4, p. 1-10, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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10.Imagem marcado/desmarcadoNARDELLO, I. C.; SOUZA, A. L. K. de; PASA, M. da S.; DALBÓ, M. A.; MALGARIM, M. B. Initial performance of 'Rebo' wine grapes on different rootstocks and at various planting densities. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02426, 2022. Título em português: Desempenho inicial de uvas viníferas 'Rebo' sobre diferentes porta-enxertos e a várias densidades de plantio.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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11.Imagem marcado/desmarcadoKALTBACH, S. B. de A.; BENDER, A.; KALTBACH, P.; MALGARIM, M.; HERTER, F. G.; COSTA, V. B.; SOUZA, A. L. K. de. Juices from 'Bordô' and 'BRS Cora' grapes grown in an organic production system in the Serra do Sudeste region. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02843, 2022. Título em português: Sucos de uvas 'Bordô' e 'BRS Cora' cultivadas em sistema de produção orgânico na região da Serra do Sudeste.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, E. L. de; SOUZA, A. L. K. de; TIECHER, A.; GIRARDI, C. L.; NORA, L.; SILVA, J. A. da; ARGENTA, L. C.; ROMBALDI, C. V. Changes in enzymatic activity, accumulation of proteins and softening of persimmon (Diospyros kaki Thunb.) flesh as a function of pre-cooling acclimatization. Scientia Horticulturae, v. 127, n. 3, p. 242-248, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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13.Imagem marcado/desmarcadoPASA, M. da S.; FACHINELLO, J. C.; ROSA JÚNIOR, H. F. da; DE FRANCESCHI, E.; SCHMITZ, J. D.; SOUZA, A. L. K. de. Performance of 'Rocha' and 'Santa Maria' pears as affected by planting density. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 2, p. 126-131. fev. 2015 Título em português: Desempenho das pereiras 'Rocha' e 'Santa Maria' de acordo com a densidade de plantio.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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14.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. L. K. de; SCHUCH, M. W.; ANTUNES, L. E. C.; SCHMITZ, J. D.; PASA, M. de S.; CAMARGO, S. S.; CARRA, B. Desempenho de mudas de mirtilo obtidas por micropropagação ou estaquia. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 8, p. 868-874, ago. 2011. Título em inglês: Performance of blueberry seedlings obtained by micropropagation or cutting.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais.
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15.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. L. K. de; SCHUCH, M. W.; PASA, M. da S.; SCHMITZ, J. D.; CARRA, B.; CAMARGO, S. S.; ANTUNES, L. E. C. Desenvolvimento inicial de mirtileiros obtidos por micropropagação e estaquia em duas situações de plantio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 1 CD-ROM. Resumo expandido.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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16.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. L. K. de; SCHMITZ, J. D.; PASA, M. da S.; CARRA, B.; CAMARGO, S. S.; SCHUCH, M. W.; ANTUNES, L. E. C. Micropropagação x estaquia: desempenho a campo de mudas de mirtileiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 1 CD-ROM. Resumo expandido.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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17.Imagem marcado/desmarcadoPASA, M. da S.; CIOTTA, M. N.; SILVA, C. P. da; BRIGHENTI, A. F.; SOUZA, A. L. K. de; NAVA, G.; SOUZA, Z. da S.; SANTOS, K. L. dos. Manejo do Pomar. CIOTTA, M. N.; ARIOLI, C. J.; PINTO, F. A. M. F.; SANTOS, K. L. dos; ARAÚJO, L.; PASA, M. da S. A cultura da goiabeira-serrana. Florianópolis: Epagri, 2018. 216 p. p. 99-113
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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