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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
18/06/2021 |
Data da última atualização: |
24/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LANDIM, A. P. M.; MATSUBARA, N. K.; SILVA-SANTOS, J. E. da; SILVA, C. M.; ROSENTHAL, A. |
Afiliação: |
ANA P. M. LANDIM, UFRRJ; NATÁLIA K. MATSUBARA, UFSC; JOSE E. DA SILVA-SANTOS, UFSC; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA. |
Título: |
Application of preliminary high-pressure processing for improving bioactive characteristics and reducing antigenicity of whey protein hydrolysates. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology International, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1177/10820132211022106 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
First Published June. |
Conteúdo: |
This study investigated the use of Novo Pro-D® (NPD) and Ficin (FC) as alternative proteases for the production of bioactive peptides with reduced allergenicity from whey protein concentrate (WPC). In addition, the use of high hydrostatic pressure processing as pre-treatment of WPC and its impact on the final characteristics of hydrolysates were also evaluated. NPD treatments generated hydrolysates with a 98% reduction of soluble proteins, greater in vitro antioxidant capacity, and less immunoreactivity when compared to FC ones. However, pre-treatment was an essential tool to improve WPC hydrolysis when FC was used, resulting in hydrolysates with less soluble proteins, enhanced antioxidant capacity, and less allergenicity compared with conventional hydrolysis. As for NPD, the pre-treatment of WPC improved the in vitro antioxidant capacity and resulted in a 100% reduction in immunoreactivity to ?-lactoglobulin in a shorter processing time. Importantly, bioactive peptides generated by FC displayed an improved ability to induce in vitro arterial relaxation, compared with those obtained from NPD process. Therefore, this study provides innovative evidence regarding how the proteases used for production of whey hydrolysates can improve its biological effects, and discloses the use of high hydrostatic pressure combined with enzymatic hydrolysis as a promising alternative to produce hydrolysates with improved properties. |
Palavras-Chave: |
In vitro allergenicity; In vitro antioxidant capacity; Whey protein hydrolysates. |
Thesaurus Nal: |
Enzymatic hydrolysis; Food technology; Vasodilation. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 16 | |
6. |  | SILVA, J. B. T. da; TEIXEIRA, A. B.; ALEXANDRE, J. R.; MAGALHAES, B. P. Bioensaio de nolo bait (Nosema locustae) contra o gafanhoto Rhammatocerus schistorcercoides. In: SIMPOSIO DE CONTROLE BIOLOGICO, 4., 1994, Gramado, RS, Anais: sessao de posteres. Pelotas, RS: Embrapa-CPACT, 1994. p.87. ( Embrapa-CPACT. Documentos, 5).Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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10. |  | ALEXANDRE, J. P.; ZONTA, J. H.; ALMEIDA, E. S. A. B. DE; ARAÚJO, W. P.; SOFIATTI, V.; PEREIRA, J. R. Efeito de doses de gesso sobre o crescimento de genótipos de mamoneira em solo salino-sódico. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 2.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SALINIDADE, 2.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE ENGENHARIA DA IRRIGAÇÃO, 2., Fortaleza, 2014. Anais... Piracicaba: INOVAGRI: INCT-EI: INCTSA, 2014. p. 1245-1252Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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13. |  | ALEXANDRE, J. P.; ARAÚJO, W. P.; ZONTA, J. H.; PEREIRA, J. R.; ALMEIDA, E. S. A. B. DE; CORDÃO, M. A.; COSTA, C. P. DE M. Crescimento inicial de genótipos de mamoneira sob doses de gesso. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 6.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 3., 2014, Fortaleza. Energia e segurança alimentar na agricultura familiar: anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2014. p. 56Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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14. |  | BARBOSA, F. F. L.; ALEXANDRE, J. R.; FIDELIS, E. G.; LOHMANN, T. R.; SILVA, M. L. da; PARIZZI, P.; MICHEREFF FILHO, M. Processo de priorização de pragas quarentenárias ausentes: hierarquia, critérios e lista final. In: FIDELIS, E. G.; LOHMANN, T. R.; SILVA, M. L. da; PARIZZI, P.; BARBOSA, F. F. L. (Ed.). Priorização de pragas quarentenárias ausentes no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 47-54. Na publicação: Francisco Ferraz Laranjeira.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Roraima. |
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15. |  | ALEXANDRE, J. DE B.; BARROSO, T. L. C. T.; OLIVEIRA, M. DE A.; MENDES, F. R. DA S.; COSTA, J. M. C. DA; MOREIRA, R. DE A.; FURTADO, R. F. Cross-linked coacervates of cashew gum and gelatin in the encapsulation of pequi oil. Ciência Rural, Santa Maria, v. 49, n. 12, artigo e20190079, 12 p. 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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16. |  | NASCIMENTO, M. A. do; SILVA, L. C. da; BARROSO, T. L. C. T.; ALEXANDRE, J. de B.; ALVES, C. R.; FURTADO, R. F.; BENEVIDES, S. D.; MUNIZ, C. R.; BARROS, M. E. S. Micropartículas de óleo de pequi obtidas por coacervação complexa com goma de cajueiro e gelatina. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2019. (Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado técnico, 253)Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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Registros recuperados : 16 | |
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