BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/06/2021
Data da última atualização:  24/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LANDIM, A. P. M.; MATSUBARA, N. K.; SILVA-SANTOS, J. E. da; SILVA, C. M.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  ANA P. M. LANDIM, UFRRJ; NATÁLIA K. MATSUBARA, UFSC; JOSE E. DA SILVA-SANTOS, UFSC; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Application of preliminary high-pressure processing for improving bioactive characteristics and reducing antigenicity of whey protein hydrolysates.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology International, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1177/10820132211022106
Idioma:  Inglês
Notas:  First Published June.
Conteúdo:  This study investigated the use of Novo Pro-D® (NPD) and Ficin (FC) as alternative proteases for the production of bioactive peptides with reduced allergenicity from whey protein concentrate (WPC). In addition, the use of high hydrostatic pressure processing as pre-treatment of WPC and its impact on the final characteristics of hydrolysates were also evaluated. NPD treatments generated hydrolysates with a 98% reduction of soluble proteins, greater in vitro antioxidant capacity, and less immunoreactivity when compared to FC ones. However, pre-treatment was an essential tool to improve WPC hydrolysis when FC was used, resulting in hydrolysates with less soluble proteins, enhanced antioxidant capacity, and less allergenicity compared with conventional hydrolysis. As for NPD, the pre-treatment of WPC improved the in vitro antioxidant capacity and resulted in a 100% reduction in immunoreactivity to ?-lactoglobulin in a shorter processing time. Importantly, bioactive peptides generated by FC displayed an improved ability to induce in vitro arterial relaxation, compared with those obtained from NPD process. Therefore, this study provides innovative evidence regarding how the proteases used for production of whey hydrolysates can improve its biological effects, and discloses the use of high hydrostatic pressure combined with enzymatic hydrolysis as a promising alternative to produce hydrolysates with improved properties.
Palavras-Chave:  In vitro allergenicity; In vitro antioxidant capacity; Whey protein hydrolysates.
Thesaurus Nal:  Enzymatic hydrolysis; Food technology; Vasodilation.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoALEXANDRE, J. de B. Encapsulação por gelificação iônica de extrato aquoso de beterraba e de probiótico Bifidobacterium animalis BB-12. Fortaleza, 2023. 89 f. Tese (Doutorado em Ciências Naturais. Aproveitamento de Recursos Naturais) - Universidade Estadual do Ceará, Fortaleza. Orientadora: Profa. Dr.ª Roselayne Ferro Furtado; Coorientadora: Dr.ª Laura Maria Bruno.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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2.Imagem marcado/desmarcadoALEXANDRE, J. P.; ZONTA, J. H.; NOBREGA, M. B. de M.; SOFIATTI, V.; MILANI, M. Crescimento inicial de genótipos de mamoneira em solo salino-sódico tratado com diferentes doses de gesso. In: ENCONTRO DE PRODUÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA ALGODÃO - EPC 2013, 8., 2013, Campina Grande. [Resumos...]. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2013. p. 26
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoGASPAROTTO, L.; RODRÍGUEZ, M. A. D.; ALEXANDRE, J. R.; SCHURT, D. A.; LEITE, R. S. V. Fusarium oxysporum f. sp. cubense raça 4 tropical: perigo para a bananicultura nacional. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2020. 19 p. (Embrapa Amazônia Ocidental. Comunicado técnico, 149).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Roraima.
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4.Imagem marcado/desmarcadoGASPAROTTO, L.; DITA, M.; ALEXANDRE, J. R.; SCHURT, D. A.; LEITE, R. S. V. Fusarium oxysporum f. sp. cubense tropical race 4: a risk to the Brazilian banana cultivation. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2021. 17 p. (Embrapa Amazônia Ocidental. Comunicado técnico, 152). ODS 2
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Roraima.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMENDES, I. de C.; VIVALDI, L.; SANTANA, M. S.; ALEXANDRE, J. R. Dinamica da biomassa e atividade microbiana em areas sob cerradao e mata de galeria na regiao do DF. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTANICA, 51., Brasilia, DF. Resumos. Brasilia: Sociedade Botanica do Brasil, 2000. p. 168.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. B. T. da; TEIXEIRA, A. B.; ALEXANDRE, J. R.; MAGALHAES, B. P. Bioensaio de nolo bait (Nosema locustae) contra o gafanhoto Rhammatocerus schistorcercoides. In: SIMPOSIO DE CONTROLE BIOLOGICO, 4., 1994, Gramado, RS, Anais: sessao de posteres. Pelotas, RS: Embrapa-CPACT, 1994. p.87. ( Embrapa-CPACT. Documentos, 5).
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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7.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, F. F. L.; ALEXANDRE, J. R.; MORAIS, E. F.; LOHMANN, T.; SILVA, M. L. da. Priorização de pragas quarentenárias ausentes: metodologia e lista das 20 pragas mais importantes. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2017. 24 p. il. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 220).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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8.Imagem marcado/desmarcadoCOLDEBELLA, E. M.; ALEXANDRE, J.; SOUZA, A. P. de; MARQUES, M. G. Selênio como antioxidante no sêmen suíno resfriado. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 12., 2018, Concórdia. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves: UNC, 2018. p. 120-121.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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9.Imagem marcado/desmarcadoPOLICARPO, G. T. P.; MESQUITA, A. L. M.; ALEXANDRE, J. W. C.; MOTA, M. do S. C. de S. Aplicação do método de análise e solução de problemas (MASP) como ferramenta no manejo integrado da mosca-branca do cajueiro. In: SEABRA, G. de F. (org.). Terra: a saúde ambiental para a vitalidade do planeta. Ituiutaba: Barlavento, 2021. p. 619-625.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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10.Imagem marcado/desmarcadoALEXANDRE, J. P.; ZONTA, J. H.; ALMEIDA, E. S. A. B. DE; ARAÚJO, W. P.; SOFIATTI, V.; PEREIRA, J. R. Efeito de doses de gesso sobre o crescimento de genótipos de mamoneira em solo salino-sódico. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 2.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SALINIDADE, 2.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE ENGENHARIA DA IRRIGAÇÃO, 2., Fortaleza, 2014. Anais... Piracicaba: INOVAGRI: INCT-EI: INCTSA, 2014. p. 1245-1252
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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11.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, F. F. L.; ALEXANDRE, J. R.; MORAIS, E. F.; LOHMANN, T. R.; SILVA, M. L. da. Priorização de pragas quarentenárias ausentes: metodologia e lista das 20 pragas mais importantes. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2017. 24p. il. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 220).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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12.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, F. F. L.; ALEXANDRE, J. R.; MORAIS, E. G. F. de; LOHMANN, T.; SILVA, M. L. da. Priorização de pragas quarentenárias ausentes: metodologia e lista das 20 pragas mais importantes. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2017. 24 p. il. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 220).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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13.Imagem marcado/desmarcadoALEXANDRE, J. P.; ARAÚJO, W. P.; ZONTA, J. H.; PEREIRA, J. R.; ALMEIDA, E. S. A. B. DE; CORDÃO, M. A.; COSTA, C. P. DE M. Crescimento inicial de genótipos de mamoneira sob doses de gesso. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 6.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 3., 2014, Fortaleza. Energia e segurança alimentar na agricultura familiar: anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2014. p. 56
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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14.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, F. F. L.; ALEXANDRE, J. R.; FIDELIS, E. G.; LOHMANN, T. R.; SILVA, M. L. da; PARIZZI, P.; MICHEREFF FILHO, M. Processo de priorização de pragas quarentenárias ausentes: hierarquia, critérios e lista final. In: FIDELIS, E. G.; LOHMANN, T. R.; SILVA, M. L. da; PARIZZI, P.; BARBOSA, F. F. L. (Ed.). Priorização de pragas quarentenárias ausentes no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 47-54. Na publicação: Francisco Ferraz Laranjeira.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Roraima.
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15.Imagem marcado/desmarcadoALEXANDRE, J. DE B.; BARROSO, T. L. C. T.; OLIVEIRA, M. DE A.; MENDES, F. R. DA S.; COSTA, J. M. C. DA; MOREIRA, R. DE A.; FURTADO, R. F. Cross-linked coacervates of cashew gum and gelatin in the encapsulation of pequi oil. Ciência Rural, Santa Maria, v. 49, n. 12, artigo e20190079, 12 p. 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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16.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, M. A. do; SILVA, L. C. da; BARROSO, T. L. C. T.; ALEXANDRE, J. de B.; ALVES, C. R.; FURTADO, R. F.; BENEVIDES, S. D.; MUNIZ, C. R.; BARROS, M. E. S. Micropartículas de óleo de pequi obtidas por coacervação complexa com goma de cajueiro e gelatina. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2019. (Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado técnico, 253)
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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