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Registro Completo |
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Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Data corrente: |
27/05/2021 |
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Data da última atualização: |
28/09/2021 |
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Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
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Autoria: |
THEODORO, J. M. V.; MARTINEZ, O. D. M.; GRANCIERI, M.; TOLEDO, R. C. L.; BINOTI, M. L.; MARTINS, A. M. D.; CARVALHO, C. W. P. de; LISBOA, P. C.; MARTINO, H. S. |
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Afiliação: |
JAQUELINE MACIEL VIEIRA THEODORO, UFV; OSCAR DAVID MEDINA MARTINEZ, UFV; MARIANA GRANCIERI, UFV; RENATA CELI LOPES TOLEDO, UFV; MIRELLA LIMA BINOTI, UFV; AMANDA M. DIAS MARTINS, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; PATRÍCIA CRISTINA LISBOA, Universidade Estadual do Rio de Janeiro; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV. |
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Título: |
Germinated millet flour (Pennisetum Glaucum (L.) R. BR.) improves adipogenesis and glucose metabolism and maintains thyroid function in vivo. |
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Ano de publicação: |
2021 |
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Fonte/Imprenta: |
Food & Function, v. 12, p. 6083-6090, 2021. |
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DOI: |
https://doi.org/10.1039/D0FO03388J |
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Idioma: |
Inglês |
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Conteúdo: |
This study investigated the effects of germinated millet flour on adipogenesis, insulin resistance, glucose tolerance and thyroid function in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet (HFHF). The experiment was divided into two phases. Phase 1: control group, which received AIN-93M diet (n = 10) and HFHF group (n = 20), which received a diet rich in saturated fat (31%) and fructose (20%), for eight weeks. Phase 2: intervention: the control group maintained the AIN-93M diet (n = 10) and the HFHF group was divided into two groups: the HFHF (n = 10) and the germinated millet group (n = 10), for 10 weeks. The germinated millet flour maintained (p>0, 05) the plasma levels of thyroid hormones, increased (p<0.05) the protein kinase B (AKT) mRNA expression and the phospho-AKT1 protein concentration, the phosphofructokinase (PFK) mRNA and activated protein kinase (AMPK) mRNA expression, and the brown adipose tissue and reduced (p<0.05) the glucose triglyceride index (TyG), glucose, insulin and hypercorticosteronemia, compared to the HFHF group. These effects contributed to reduce the gluconeogenesis, hyperinsulinemia and adiposity. Thus, germinated millet flour is a good alternative for modulating the adipogenesis and glucose metabolism, without interfering with the thyroid hormones, in rats with an insulin resistance condition with a high-fat high-fructose diet. |
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Thesaurus Nal: |
Food technology. |
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Categoria do assunto: |
-- |
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Cutter |
Registro |
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Status |
URL |
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| Registros recuperados : 20 | |
| 5. |  | FERREIRA, A. S.; BALBINOT JUNIOR, A. A.; WERNER, F.; FONSECA, I. C. de B.; ZUCARELI, C. Potencial fisiológico de sementes de soja NS 5959IPRO em diferentes estratos da planta em densidades reduzidas. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA, 38., 2023, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2023. (Embrapa Soja. Eventos técnicos & científicos, 1). Editado por Fernando Augusto Henning, Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite. RPS 2023. p. 180-182.| Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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| 7. |  | PENHA, L. A. O.; FONSECA, I. C. de B.; MANDARINO, J. M.; BENASSI, V. de T. A soja como alimento: valor nutricional, benefícios para a saúde e cultivo orgânico. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, Curitiba, v. 25, n. 1, p. 91-102, jan./jun. 2007.| Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia |
| Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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| 10. |  | PENHA, L. A. O.; FONSECA, I. C. de B.; MANDARINO, J. M. G.; BENASSI, V. de T. Composição de P, K, Ca, S e B em grãos de soja orgânicos e convencionais. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 4., 2006, Belo Horizonte. Construindo horizontes sustentáveis: anais. Belo Horizonte: EMATER-MG, 2006. 1 CD-ROM.| Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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| 12. |  | AGUIAR, S. X. de; MELEM JUNIOR, N. J.; FONSECA, I. C. de B.; BAGATIN, A. K.; TAKAHASHI, H. W. Variação do teor de nitrogênio em ramos produtivos de caquizeiro. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 1, p. 276-285, Mar. 2010| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
| Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
|    |
| 13. |  | MELEM JUNIOR, N. J.; BRITO, O. R.; FONSECA JÚNIOR, N. da S.; FONSECA, I. C. de B.; AGUIAR, S. X. de. Nutrição mineral e produção de feijão em áreas manejadas com e sem queima de resíduos orgânicos e diferentes tipos de adubação. Semina. Ciências Agrárias, Londrina, v. 32, n. 1, p. 7-18, jan./mar. 2011.| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
| Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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| 14. |  | FERREIRA, A. S.; ZUCARELI, C.; FONSECA, I. C. de B.; SHIMIZU, G. D.; WERNER, F.; ZEFFA, D. M.; BALBINOT JUNIOR, A. A. Leaf area index and light interception relationship with seed yield of soybean cultivars under reduced seeding rates. Semina: Ciências Agrárias, v. 45, n. 5, p. 1639-1664, 2024. Título em português: Relações entre índice de área foliar, interceptação de luz e a produtividade de grãos de cultivares de soja sob redução da densidade de semeadura.| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
| Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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| 15. |  | TSUKAHARA, R. Y.; FONSECA, I. C. de B.; SILVA, M. A. de A.; KOCHINSKI, E. G.; PRESTES NETO, J.; SUYAMA, J. T. Produtividade de soja em consequência do atraso da colheita e de condições ambientais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 8, p. 905-915, ago. 2016. Título em inglês: Soybean yield as a consequence of harvest delay and environmental conditions.| Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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| 16. |  | MARINHO, J. de L.; SILVA, S. R.; FONSECA, I. C. de B; MIRANDA, M. Z. de; GUARIENTI, E. M.; ZUCARELI, C. Technological quality of wheat grains and flour as affected by nitrogen fertilization and weather conditions. Emirates Journal of Food and Agriculture, v. 34, n. 12, p. 997-1011, 2022.| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
| Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Trigo. |
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| 17. |  | MARINHO, J. de L.; SILVA, S. R.; SOUZA, D. N. DE; FONSECA, I. C. DE B.; BAZZO, J. H. B.; ZUCARELI, C. Wheat yield and seed physiological quality affected by initial seed vigor, sowing density, and environmental conditions. Semina: Ciências Agrárias, v. 42, n. 3, supl. 1, p. 1595-1614, 2021.| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
| Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Trigo. |
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| 18. |  | SOUZA, D. N. de; SILVA, S. R.; MARINHO, J. L.; BAZZO, J. H. B.; FONSECA, I. C. de B.; ZUCARELI, C. Wheat yield and seed physiological quality as influenced by seed vigor, nitrogen fertilization and edaphoclimatic conditions. Semina: Ciências Agrárias, v. 42, n. 6, supl. 2, p. 3581-3602, 2021.| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
| Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Trigo. |
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| 19. |  | MELEM JUNIOR, N. J.; FONSECA, I. C. de B.; BRITO, O. R.; DECAËNS, T.; CARNEIRO, M. M.; MATOS, M. de F. A. de; GUEDES, M. C.; QUEIROZ, J. A. L. de; BARROSO, K. de O. Análise de componentes principais para avaliação de resultados analíticos da fertilidade de solos do Amapá. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 29, n. 3, p. 499-506, jul./set. 2008.| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Nacional - A |
| Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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| 20. |  | MELEM JUNIOR, N. J.; FONSECA, I. C. de B.; BRITO, O. R.; DECAËNS, T.; CARNEIRO, M. M.; MATOS, M. de F. A. de; GUEDES, M. C.; QUEIROZ, J. A. L. de; BARROSO, K. de O. Caracterização da fertilidade dos solos do Estado do Amapá. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 11.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito, MS. A busca das raízes: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2006. 1 CD-ROM. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 82).| Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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