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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
20/12/2020 |
Data da última atualização: |
20/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FURTADO, L. B.; ROCHA, J. C.; GOMES, J. A. C. P.; NASCIMENTO, R. C.; SEIDL, P. R.; GUIMARÃES, M. J. O. C.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; MATTOS, G. N. |
Afiliação: |
Luana B. Furtado, UFRJ; Janaina C. Rocha, UFRJ; José Antônio C. P. Gomes, UFRJ; Rafaela C. Nascimento, Évora University, Portugal; Peter R. Seidl, UFRJ; Maria José O. C. Guimarães, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; Gabriela N. Mattos, UFRJ. |
Título: |
Storage time evaluation of a residue from wine industry as a microencapsulated corrosion inhibitor for 1 M HCl. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Materials Chemistry And Physics, v. 256, 123739, dec. 2020. p. 1-15. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.matchemphys.2020.123739 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effect of a residue from wine industry was investigated as a corrosion inhibitor for API P110 steel in hy-drochloric acid. The extract was characterized using Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), hydrogen nuclear magnetic resonance (1H NMR) and chromatography. The influence of temperature (303?333 K) and grape peel extract concentration were studied using gravimetric and electrochemical experiments. The coupon surfaces were evaluated using microscopy techniques, FTIR-ATR and the contact angle. The by-product exhibited high weight loss efficiencies at 303 K with 4.0 g/L of the extract (83.81%) even after storage. The inhibition increased with the addition of an inorganic enhancer, indicating a synergistic effect between the active com-pounds and maximum efficiency of 94.48%. Polarization tests indicated that the inhibitor adsorbs on anodic and cathodic regions. The surface characterization techniques confirmed the formation of an organic film and a less attacked surface was observed for the inhibited system. |
Palavras-Chave: |
Filme orgânico; Industrial residue; Inibição de ácido; Microencapsulated corrosion inhibitor; Organic film. |
Thesagro: |
Corrosão; Resíduo Industrial; Uva. |
Thesaurus Nal: |
Weight loss. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registros recuperados : 5 | |
1. |  | CANELLAS, L. C.; BARCELLOS, J. O. J.; LAMPERT, V. do N.; CORREA, R. F.; GONZALEZ, F. A. L.; MOOJEN, F. G.; MERCIO, T. Z. Simulação de cenários para análise econômica em um sistema de recria-terminação de bovinos de corte. In: JORNADA [DO] NÚCLEO DE ESTUDOS EM SISTEMAS DE PRODUÇÃO DE BOVINOS DE CORTE E CADEIA PRODUTIVA, 10.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE SISTEMA DE PRODUÇÃO DE BOVINOS DE CORTE, 2., 2015, Porto Alegre. Fronteiras do conhecimento frente a um ambiente de transição na pecuária de corte: resumos expandidos. Porto Alegre: UFRGS, 2015. p. 169-170. Organizadores Gabriel Ribas Pereira, Tamara Esteves de Oliveira, Júlio Otávio Jardim Barcellos. Nespro.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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2. |  | MERCIO, T. Z.; CAMARGO, V. de A.; OLIVEIRA, T. E. de; SESSIM, A.; CORRÊA, R. G. de F.; LAMPERT, V. do N.; BARCELLOS, J. O. J. Integrated crop–livestock systems and beef cattle: risk and economics assessments. Animal Production Science, v. 61, n. 16, p. 1694-1705, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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3. |  | OLIVEIRA, T. E. de; FREITAS, D. S. de; GIANEZINI, M.; RUVIARO, C. F.; ZAGO, D.; MÉRCIO, T. Z.; DIAS, E. A.; LAMPERT, V. do N.; BARCELLOS, J. O. J. Agricultural land use change in the Brazilian Pampa Biome: thereduction of natural grasslands. Land Use Policy, v. 63, p. 394-400, Apr. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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4. |  | LAMPERT, V. do N.; ANDRIGHETTO CANOZZI, M. E.; MCMANUS, C. M.; DILL, M. D.; OLIVEIRA, T. E. de; MERCIO, T. Z.; TEIXEIRA, O. de S.; BARCELLOS, J. O. J. Modelling beef cattle production systems from the Pampas in Brazil to assess intensification options. Scientia Agricola, v. 77, n. 4, e20180263, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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5. |  | BARCELLOS, J. O. J.; PEREIRA, G. R.; VARELLA, A. C.; DIAS, E. A.; LAMPERT, V. do N.; CARDOSO, F. F.; MÉRCIO, T. Z.; MENEGASSI, S. R. O.; LEÃES, A. P. S. Observatório da bovinocultura de corte: uma agenda analítica para para a pecuária do Sul. In: JORNADA [DO] NÚCLEO DE ESTUDOS EM SISTEMAS DE PRODUÇÃO DE BOVINOS DE CORTE E CADEIA PRODUTIVA, 10.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE SISTEMA DE PRODUÇÃO DE BOVINOS DE CORTE, 2., 2015, Porto Alegre. Fronteiras do conhecimento frente a um ambiente de transição na pecuária de corte: anais. Porto Alegre: UFRGS, 2015. p. 225-243. Organizadores Gabriel Ribas Pereira, Tamara Esteves de Oliveira, Júlio Otávio Jardim Barcellos. Nespro.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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