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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  17/12/2020
Data da última atualização:  31/03/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, E. C.; OLIVEIRA, E. C.; SOUSA, E. M. O.; SILVA, H. N. P.; CORRÊA, L. L.; MOURÃO, R. H. V.; TAVARES-DIAS, M.; SILVA, L. V. F.
Afiliação:  Elcimara Cardoso Pereira, Federal University of West of Pará / Postgraduate Program in Continental Aquatic Resources (PPGRACAM); Elzamara Castro Oliveira, Federal University of West of Pará; Elen Monique Oliveira Sousa, Federal University of West of Pará / Postgraduate Program in Continental Aquatic Resources (PPGRACAM); Hugo Napoleão Pereira Silva, Federal University of West of Pará / UFSM; Lincoln Lima Corrêa, UFOPA; Rosa Helena Veras Mourão, Federal University of the West of Pará; MARCOS TAVARES DIAS, CPAF-AP; Lenise Vargas Flores Silva, Federal University of West of Pará / Postgraduate Program in Continental Aquatic Resources (PPGRACAM).
Título:  Lethal concentration of Cymbopogon citratus (Poaceae) essential oil for Dolops discoidalis and Argulus sp. (Crustacea: Argulidae).
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Fish Diseases, v. 43, n. 12, p. 1497-1504, Dec. 2020.
DOI:  10.1111/jfd.13250
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated the acute toxicity (LC50-24 hr) effects of the essential oil of Cymbopogon citratus for adult Argulus sp. and Dolops discoidalis, before and during oviposition. In vitro acute toxicity (LC50-24 hr) was tested using 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140 and 160 ug/L of C. citratus essential oil, and two control groups (one with cultivation tank water and one with cultivation tank water + alcohol) were used. Specimens of Argulus sp. and D. discoidalis submitted to acute toxicity were evaluated using histological procedures. The major chemical compounds of C. citratus essential oil were geranial (47.5%), neral (35.6%) and myrcene (6.7%). The LC50-24 hr for Argulus sp. adults was 67.97 ug/L, while for D. discoidalis it was 59.55 µg/L. In the oviposition of both species of argulids, maximum mortality began with treatments of 140 ug/L, while the LC50-24 hr for Argulus sp. and D. discoidalis was 83.98 ug/L and 82.48 ug/L, respectively. In both argulid species exposed to C. citratus essential oil, morphological alterations were observed only in the eyes, and they occurred in the ommatidium and rhabdomeres and were dependent on the concentration of C. citratus essential oil and the parasite species.
Thesaurus Nal:  Cymbopogon citratus; Parasites; Phytotherapy.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AP18346 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  07/12/2022
Data da última atualização:  12/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MIRANDA, N. G. M. DE; GOMES, F. dos S.; CABRAL, L. M. C.; JESUS, M. S. C. de.
Afiliação:  NARA GODINHO MOTTA MIRANDA, UFRJ; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA.
Título:  Thermal concentration effects of tomato pulp and carotenoids extraction from the residue.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, v. 80, e20220047, [p. 1-8]. 2023.
DOI:  http://doi.org/10.1590/1678-992X-2022-0047
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study evaluated the effect of two thermal concentration systems on bioactive compounds, the sugar content of tomato (Solanum lycopersicum L.) pulp, and the carotenoid bioaccessibility of pulp concentrate. The closed processing system ensured a higher retention of phenolic and carotenoid compounds. The bioaccessibility of lycopene in tomato pulp concentrate was relatively low (0.54 %) but higher than in raw tomato pulp (0.15 %), corroborating other results that have reported the low availability of the compound in these matrices. Carotenoid extraction from tomato residue was also evaluated through both conventional (CE) and ultrasound (UAE) extractions together with the stability of extracts over 30 days. UAE promoted a superior release of lycopene and lutein than conventional extraction. Lycopene showed less stability with a reduction of 18 % in 30 days. Keywords: phenolic compounds, bioaccessibility, ultrasound, conventional extraction
Thesaurus NAL:  Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15397 - 1UPCAP - DD
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