BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  10/12/2020
Data da última atualização:  10/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LAGE, R. R. P.; VEGA, W. H. O.; COSTA, H. H. A.; SILVA, A. C.; SOUSA, L. C. O.; LIMA, L. D. de; LANDIM, A. V.
Afiliação:  State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil; State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil; State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil; ALINE COSTA SILVA, CNPC; State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil; LISIANE DORNELES DE LIMA, CNPC; State University of Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brazil.
Título:  Effect of breed on meat quality and global acceptance of native lambs and their crosses.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  South African Journal of Animal Science, v. 50, n. 1, p. 150-160, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4314/sajas.v50i1.16
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: International projections point to the growth in global production of sheep meat, mainly from developing countries. However, the exigencies of consumers on characterization of production systems, nutritional information, and sensorial analysis to target the preferences must be answered. The aim of this study was to characterize the meat quality and the global acceptance of Brazilian native ovine breeds and their crosses, and discuss these aspects on the current basis of human health and wellbeing. Three native breeds (Morada Nova, Rabo Largo, and Santa Inês) that were managed in semi-intensive systems and raised in semi-arid Brazilian regions were used. Chemical composition and fatty acid analysis, sensory evaluation and health indices were accessed. The combined effects of breed, sex and breed by sex interaction produced differentiation in meat fatty acid (FA) profiles. The cholesterol contents ranged between 51 and 59.1 mg/100 g. The Morada Nova lambs showed the lowest lipid content (1.93%). The Morada Nova x Rabo Largo crossbreed breed has the potential to increase the content of conjugated linoleic acid. The high content of ?-linolenic acid, which is considered hypocholesterolemic, was responsible for better health indices. The moderate acceptability obtained in sensory traits is compatible with the requirements of the consumer market. The combination of nutritional and sensory traits associated with human health and wellbeing that is presented by these native ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Carne ovina; Healthier meat; Semi-arid region; Semiárido.
Thesagro:  Ácido Graxo; Composição Química; Nutrição Humana; Ovino; Qualidade.
Thesaurus Nal:  Brazil; Chemical composition; Fatty acids; Food acceptability; Human food chain; Lamb meat; Meat quality; Semiarid zones; Sheep meat.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39705 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, A. C. de; GUIMARÃES JÚNIOR, S. C.; FIETZ, C. R.; CAMACHO, J. R. Avaliação e análise da eficiência energética na irrigação em sistemas pivô central. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 13, n. 4, p. 499-505, jul./ago. 2009. AGRIAMBI.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoALVARES, V. de S.; MADRUGA, A. L. S.; LIMA, A. C. de; CAMPOS FILHO, M. D. Perfil da classificação da farinha de mandioca do território da cidadania do Vale do Juruá, Acre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 14.; FEIRA BRASILEIRA DA MANDIOCA, 1., 2011, Maceió. Mandioca: fonte de alimento e energia: anais. Maceió: ABAM: SBM, 2011. Resumo 164. 5 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPAIXAO, P. E. G.; LIMA, A. C. de; CARNEIRO, P. C. F.; FUJIMOTO, R. Y. Preferência alimentar do Hypancistrus zebra e do Pterygoplichthys etentaculatus (Loricaridae). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFI CA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 4., 2014, Aracaju. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2014.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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4.Imagem marcado/desmarcadoALVARES, V. de S.; SALMAN, A. K. D.; FELISBERTO, F. A. V.; LIMA, A. C. de. Tratamento de resíduos da extração da semente da pupunha produzida em sistemas agroflorestais em Rondônia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 4 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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5.Imagem marcado/desmarcadoKUNDE, R. J.; LIMA, A. C. de; SILVA, J. L. S. da; VALGAS, R. A.; PILLON, C. N. Qualidade do solo em sistemas de integração lavoura-pecuária no Bioma Pampa. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v.13, n. 4, p. 1-8, e5591, 2018
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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6.Imagem marcado/desmarcadoALVARES, V. de S.; CASTRO, I. M. de; COSTA, D. A. da; LIMA, A. C. de; MADRUGA, A. L. S. Qualidade da castanha-do-brasil do comércio de Rio Branco, Acre. Acta Amazonica, Manaus, v. 42, n. 2, p. 269-274, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. L. B. de; ALVARES, V. de S.; SILVA, S. F. da; LIMA, A. C. de. Uso de filmes plásticos na conservação de maracujá-amarelo. Agronline, 11 jul. 2011. 2 p. Publicado também em: O Rio Branco, Portal Dia de Campo e Notícias Rurais.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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8.Imagem marcado/desmarcadoALVARES, V. de S.; LIMA, A. C. de; COSTA, D. de A. da; LIMA, M. L. de; MACIEL, V. T.; LESSA, L. S. Caracterização físico-química de maracujá amarelo comercializado em Rio Branco, Acre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 4 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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9.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. L. B. de; ALVARES, V. de S.; COSTA, D. de A. da; LIMA, A. C. de; MACIEL, V. T.; LESSA, L. S. Conservação de maracujá-amarelo ao nível de produtor: uso de PVC e polietileno. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 4 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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10.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, C. A. C. de; COSTA, D. de A. da; ALVARES, V. de S.; NOGUEIRA, R. M.; LIMA, A. C. de; MADRUGA, A. L. S. Fungos produtores de aflatoxina na castanha-do-brasil (Bertholletia excelsa) após a secagem em secador a alta temperatura por convecção natural. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 3., 2011, Nova Friburgo. Anais... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria Tropical, 2011. p. 264-267. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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11.Imagem marcado/desmarcadoMAIA, M. C. C.; RESENDE, M. D. V. de; OLIVEIRA, L. C. de; ALVARES, V. de S.; MACIEL, V. T.; LIMA, A. C. de. Seleção de clones experimentais de cupuaçu para características agroindustriais via modelos mistos. Agro@mbiente On-line, v. 5, n. 1, p. 35- 43, jan./abr. 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Florestas; Embrapa Meio-Norte.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSAMPAIO, N. F.; ALVES, P. M. P.; RAMALHO, A. R.; RODRIGUES, A. N. A.; OLIVEIRA, V. B. V. de; MIRANDA, I. P. C. de; LIMA, A. C. de; MEIRA, V. M. Programa articulado de difusão e adaptação de tecnologias no Polo Algodoeiro de Rondônia. In: REUNIÃO NACIONAL DO ALGODÃO, 7., 1993, Cuiabá. [Resumos...]. Cuiabá: EMPAER-MT; Campina Grande: EMBRAPA-CNPA, 1993. p. 120.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.
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13.Imagem marcado/desmarcadoCUNHA, F. dos SANTOS; LIMA, A. C. de; SANTOS, E. da S.; PAIXAO, P. E. G.; MORAES, C. A. R. S.; RAMOS, F. M.; CARNEIRO, P. C. F.; FUJIMOTO, R. Y. Preferência alimentar do Hypancistrus zebra e Pterygoplichthys etentaculatus (Loricaridae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AQUICULTURA E BIOLOGIA AQUÁTICA, 6., 2014, Foz do Iguaçu. Aquaciência, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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14.Imagem marcado/desmarcadoBIER, D.; SILVA, M. R.; RAMOS, C. A. do N.; MORININGO, G. D'A.; SILVA, T. A. dos S.; LIMA, A. C. de; CHULLI, J. V. M.; ARAUJO, F. R. Survey of verotoxin-producing Escherichia coli and faecal coliforms in beef carcasses destined for export at slaughterhouses in Brazil. Food Science and Technology, v. 38, n. 1, p. 60-66, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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15.Imagem marcado/desmarcadoGONCALVES, R. C.; ALVARES, V. de S.; CARTAXO, C. B. da C.; WADT, L. H. de O.; SOUZA, J. M. L. de; LIMA, A. C. de; COSTA, D. A. da; GIACOMELLI, M.; MAGALHÃES, K. da S.; MADRUGA, A. L. S. Secador estacionário a ar aquecido forçado artificialmente: inovação tecnológica na secagem de sementes de castanheira-da-amazônia (Bertholletia excelsa). Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2010. 4 p. (Embrapa Acre. Comunicado técnico, 174).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
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