BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  03/11/2020
Data da última atualização:  09/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MASSUQUETTO, A.; PANISSON. J. C.; SCHRAMM, V. G.; SUREK, D.; KRABBE, E. L.; MAIORKA, A.
Afiliação:  ANDRÉIA MASSUQUETTO, UFPR; JONAS C. PANISSON, UFPR; VINICIUS GONZALES SCHRAMM, UFPR; DIEGO SUREK, CNPSA; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; ALEX MAIORKA, UFPR.
Título:  Effects of feed form and energy levels on growth performance, carcass yield and nutrient digestibility in broilers.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Animal, v. 14, n. 6, p. 1139-1146, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1017/S1751731119003331
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstratcs: Feed form is well recognized to improve broiler performance, specially by increasing feed intake (FI). However, when different diet energy levels are used, the results differ in the literature. Therefore, this experiment was conducted to evaluate the influence of feed form and dietary metabolizable energy (ME) levels on broiler performance, carcass yield and on the digestibility of DM, CP, starch and gross energy. In total, 1152 male Cobb 500 broilers were evaluated between 35 and 47 days. The birds were distributed according to a completely randomized design in a 2 × 4 factorial arrangement, consisting of two feed forms (mash or pellet) and four ME levels (12.73, 13.06, 13.40 or 13.73 MJ/kg), totaling eight treatments with eight replicates of 18 birds. Broilers fed the lowest ME level presented the lowest weight gain (WG) and worst feed per unit gain (P < 0.01). Metabolizable energy intake increased (P < 0.01) with progressive increments of ME, which, however, did not affect caloric conversion (CC, P > 0.05). Pelleted diets promoted higher FI, WG, ME intake (P < 0.01) and better feed per unit gain and CC (P < 0.05) compared with mash. In mash diets, increasing dietary ME levels promoted a linear increase in WG (P < 0.01) and reduced feed per unit gain (P ≤ 0.05), but did not affect FI (P > 0.05). In pelleted diets, on the other hand, increasing ME levels linearly reduced FI (P < 0.05) and feed per unit gain (P < 0.01). Broilers fed pelleted diets presented ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aves comerciais.
Thesagro:  Carcaça; Digestibilidade; Energia; Frango de Corte; Gordura; Metabolismo Energético; Nutrição Animal; Peletização; Ração.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21955 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoAKNADIBOSSIAN, V.; ASTUA, J. de F.; VIDALAKIS, G.; FOLIMONOVA, S. Y. Citrus phantom disorders of presumed virus and virus-like origin: what have we learned in the past twenty years? Journal of Citrus Pathology, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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2.Imagem marcado/desmarcadoZHOUA, C.; GRAÇA, J. V. da; ASTUA, J. de F.; VIDALAKIS, G.; DURAN-VILA, N.; LAVAGI, I. Citrus viruses and viroids. In: TALON, MANUEL; CARUSO, MARCO; GMITTER JR.; FRED G.(ed.). Citrus viruses and viroids . United Kingdom: Woodhead Publishing, 2020. Cap. 19.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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3.Imagem marcado/desmarcadoAKNADIBOSSIAN, V.; ASTUA, J. de F.; VIDALAKIS, G.; THERMOZ, J.- P.; LICCIARDELLO, G.; Antonino Catara; BATISTA, L.; ZAMORA, V.; FOLIMONOVA, S. Y. Further investigation on citrus phantom disorders of unconfirmed viral etiology. Journal of Citrus Pathology, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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