BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  27/10/2020
Data da última atualização:  28/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORRÊA, C. L. O.; PENHA, E. das M.; ANJOS, M. R. dos; PACHECO, S.; FREITAS-SILVA, O.; LUNA, A. S.; GOTTSCHALK, L. M. F.
Afiliação:  CARLA LEVI OLIVEIRA CORRÊA, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ); EDMAR DAS MERCES PENHA, CTAA; MARIANNA RAMOS DOS ANJOS, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; ADERVAL SEVERINO LUNA, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ); LEDA MARIA FORTES GOTTSCHALK, CTAA.
Título:  Use of asparaginase for acrylamide mitigation in coffee and its influence on the content of caffeine, chlorogenic acid, and caffeic acid.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 338, 128045, 6 p., fev. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128045
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A factorial design with a duplicate in the central point was used to investigate the effect of treating arabica coffee beans with asparaginase. The investigated factors were enzymatic load (1000 and 5000 ASNU/Kg), water percentage (30 and 90%), and hydrolysis time (1 and 3 h). The acrylamide content was determined by UPLC-MS/MS, and the caffeic acid, chlorogenic acid and caffeine concentrations were determined by HPLC-DAD. The statistical analysis was carried out in the R platform using RStudio graphical interface. The results indicated the importance of coffee bean pretreatment with steam, and that the enzyme load reduced the acrylamide content to 65 mg/kg in coffee beans. The predicted reduction was obtained with hydrolysis time of 2 h, water content of 90%, and asparaginase load of 5000 ASNU/kg. The asparaginase treatment did not influence the major bioactive compounds in coffee.
Thesaurus Nal:  Acrylamides; Asparaginase; Caffeic acid; Caffeine; Chlorogenic acid; Coffee (beverage); Food technology; Vegetable products.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15040 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCRUVINEL, P. E.; VIEIRA, M.; VIEIRA, M. A.; ZHUKOV, A.; PIRES, I. M. S.; PASSARO, V. M. N.; CARVALHO, V. THE NINTH INTERNATIONAL CONFERENCE ON SENSOR DEVICE TECHNOLOGIES AND APPLICATIONS. Venice, Italy: IARIA, 2018.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional