BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  16/07/2020
Data da última atualização:  16/07/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, G. de S.; BORGES, G. da S. C.; CASTRO, C. D. P. da C.; AIDAR, S. de T.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; RYBKA, A. C. P.; CARDARELLI, H. R.
Afiliação:  Graciete de Souza Silva; Graciele da Silva Campelo Borges; CLIVIA DANUBIA PINHO DA C CASTRO, CPATSA; SAULO DE TARSO AIDAR, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; Haíssa Roberta Cardarelli.
Título:  Physicochemical quality, bioactive compounds and in vitro antioxidant activity of a new variety of passion fruit cv. BRS Sertão Forte (Passiflora cincinnata Mast.) from Brazilian Semiarid region.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Scientia Horticulturae, v. 272, Oct, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109595
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Passiflora cincinnata Mast cv. BRS Sertão Forte is a cultivar resultant from the genetic improvement of the species Passiflora cincinnata, popularly known as maracujá-da-Caatinga, which presents higher field yield and pulp productivity compared to the native plant and may represent an alternative to the exotic fruit market, intended for in natura consumption or industrialization. Thus, this study characterized the physicochemical composition and accessed the phenolic compounds profile and the antioxidant potential of these fruits in different suitable for consumption ripening stages. The mature pulps had a higher content of ascorbic acid (17.67 mg 100 g−1 ), sugars (3.16 %), β-carotene (16.62 μg 100 g−1) and total flavonoids (155.62 mg 100 g−1). Mineral contents like K (413.34 mg 100 g−1) in mature pulps and Ca (40.59 mg 100 g−1) in pulps with intermediate maturation stood out. The major phenolics in the pulps are isoquercetin (32.25 μg g−1) and caftaric acid (7.5 μg g−1) with higher content in intermediate maturing pulps, and rutin (7.46 μg g−1 ) with higher content in the mature pulps. These bioactive compounds contribute to the antioxidant activity observed in the ORAC, DPPH and FRAP assays. It is concluded that, when compared to other Passiflora species, the passion fruit 'BRS Sertão Forte' is a fruit with distinct mineral contents such as K and Ca and bioactive compounds, and it has promising poten... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  BRS Sertão Forte; Compostos fenólicos; Maracujá do mato; Passiflora cincinnata; Semiárido.
Thesagro:  Maracujá; Melhoramento Genético Vegetal; Passiflora Edulis.
Thesaurus Nal:  Passion fruits.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59184 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B. Solos. In: RRIEL, N. H.C.; FIRMINO, P. de T.; BELTRÃO, N. E. de M.; SOARES, J. J.; ARAÚJO, A. E. de; SILVA, A. C.; FERREIRA, G. B. A cultura do gergelim. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Campina Grande: Embrapa Algodão, 2007. (Coleção Plantar, 50)
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B. Sustentabilidade dos agroecossistemas com barragens subterrâneas no semiárido paraibano. 2011. 139 f. Dissertação (Mestrado em Agroecologia e Desenvolvimento Rural) - Universidade Federal de São Carlos, Araras. Coorientadora: Maria Sônia Lopes da Silva, CNPS.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B. Preparo do solo e plantio. ARRIEL, N. H.C.; FIRMINO, P. de T.; BELTRÃO, N. E. de M.; SOARES, J. J.; ARAÚJO, A. E. de; SILVA, A. C.; FERREIRA, G. B. A cultura do gergelim. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Campina Grande: Embrapa Algodão, 2007. (Coleção Plantar, 50).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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4.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B. Algodão: pensar sempre na diversificação. A Granja, Porto Alegre, v. 73, n. 827, nov. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBOGIANI, J. C.; FERREIRA, G. B. Hora de aplicar reguladores de crescimento em algodão. Campo & Negócios, p. 82-85, fev., 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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6.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SEVERINO, L. S. Nutrición y fertilidad del suelo. In: SEVERINO, L. S.; MILANI, M.; BELTRÃO, N. E. de M. Ricino : el productor pregunta, la Embrapa responde. Brasília, DF : Embrapa Información Tecnológica, 2007. p. 43-78 (Colección 500 preguntas, 500 respuestas).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-CientíficoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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7.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SEVERINO, L. S. Nutrición y Fertilidad del Suelo. In: SEVERINO, L. S.; MILANI, M.; BELTRÃO, N. E. de M. (Org.). Ricino: El productor pregunta, la Embrapa responde.1 ed. Brasília: Embrapa Información Tecnológica, 2007. p.43-78 (Colecion 500 preguntas, 500 respuestas).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSMIDERLE, O. J.; FERREIRA, G. B. Competição de genótipos de mamona em área de cerrado de Roraima. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURA E BIODIESEL, 5., Lavras, MG, 2008.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSMIDERLE, O. J.; FERREIRA, G. B. Plantio adensado de algodão no cerrado de Roraima. Boa Vista: Embrapa Roraima, 2008. (Embrapa Roraima. Folder, 04).
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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10.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SEVERINO, L. S. Manejo del suelo. In: SEVERINO, L. S.; MILANI, M.; BELTRÃO, N. E. de M. Ricino : el productor pregunta, la Embrapa responde. Brasília, DF : Embrapa Información Tecnológica, 2007. p. 33-42 (Colección 500 preguntas, 500 respuestas).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-CientíficoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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11.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SEVERINO, L. S. Manejo del suelo. In: SEVERINO, L. S.; MILANI, M.; BELTRÃO, N. E. de M. (Org.). Ricino: El productor pregunta, la Embrapa responde.1 ed. Brasília: Embrapa Información Tecnológica, 2007. p.33-42 (Colecion 500 preguntas, 500 respuestas).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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12.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SMIDERLE, O. J. A cultura do algodão em Roraima. Boa Vista: EMBRAPA RORAIMA, 2008. (Embrapa Roraima. Documentos, 09).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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13.Imagem marcado/desmarcadoSMIDERLE, O. J.; FERREIRA, G. B. Crescimento e produção do algodoeiro cultivado em diferentes espaçamentos e densidades de plantio no cerrado de Roraima. Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2009. 5 p. (Embrapa Roraima. Comunicado Técnico, 37).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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14.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; ÁVILA, A. C.; INOUE-NAGATA, A. K. Absence of the dag motif in the coat protein of an aphid transmissible isolate of pepper yellow mosaic virus. Virus: Reviews & Research, Florianópolis, v. 8, p. 188, set. 2003. Suplemento 1. Trabalho apresentado no 14. National Meeting of Virology, 2003, Florianópolis, SC, Brasil. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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15.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SMIDERLE, O. J.; MOURÃO JÚNIOR, M. Adubação nitrogenada e uso de regulador de crescimento no cultivo do algodoeiro no cerrado de Roraima. Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2009. 8 p. (Embrapa Roraima. Comunicado Técnico, 39).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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16.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SMIDERLE, O. J.; MOURÃO JÚNIOR, M. Adubação com fósforo na linha de plantio no cultivo do algodoeiro no cerrado de Roraima. Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2009. 7 p. (Embrapa Roraima. Comunicado Técnico, 43).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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17.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SMIDERLE, O. J.; MOURÃO JÚNIOR, M. Adubação de manutenção com potássio no cultivo do algodoeiro no cerrado de Roraima. Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2009. 7 p. (Embrapa Roraima. Comunicado Técnico, 41).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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18.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; CARVALHO, M. da C. S. Adubação do algodoeiro no Cerrado: com resultados de pesquisa em Goiás e Bahia. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2005. 67 p. (Embrapa Algodão. Documentos, 138).
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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19.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SMIDERLE, O. J.; MOURÃO JÚNIOR, M. Adubação corretiva com fósforo no algodoeiro cultivado no cerrado de Roraima. Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2009. 8 p. (Embrapa Roraima. Comunicado Técnico, 42).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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20.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; SMIDERLE, O. J.; MOURÃO JÚNIOR. Adubação corretiva com potássio no algodoeiro no cerrado de Roraima. Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2009. 6 p. (Embrapa Roraima. Comunicado Técnico, 40).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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