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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  13/05/2020
Data da última atualização:  22/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARAUJO, T. F.; PEREIRA, T. M.; RAUJO NETO, L. A.; BONATTO, C. C.; SILVA, L. P.
Afiliação:  THALITA FONSECA ARAUJO, UNB; TATIANE MELO PEREIRA, UNB; LUCIO ASSIS ARAUJO NETO, UFPR; CÍNTHIA CAETANO BONATTO, TECSINAPSE; LUCIANO PAULINO DA SILVA, Cenargen.
Título:  Enzymatic browning modulates propelires of silver nanoparticles produced with banana peel extract.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Inorganic and Organometallic Polymers and Materials, v. 30, n. 9, p. 3702-3708, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10904-020-01510-z
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Agricultural residues; Banana peel; Eco-friendly; Green synthesis; Metal nanoparticles.
Thesaurus Nal:  Enzymatic browning.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN38135 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  04/10/2021
Data da última atualização:  24/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SIQUEIRA, K. B.; BORGES, C. A. V.; BINOTI, M. L.; PILATI, A. F.; SILVA, P. H. F. da; GUPTA, S.; DREWNOWSKI, A.
Afiliação:  KENNYA BEATRIZ SIQUEIRA, CNPGL; CRISTIANO AMANCIO VIEIRA BORGES, CNPGL; MIRELLA L. BINOTI, Universidade Federal de Viçosa; AMANDA F. PILATI, Universidade Federal de Juiz de Fora; PAULO H. F. DA SILVA, Unversidade Federal de Juiz de Fora; SHILPI GUPTA, University of Washington; ADAM DREWNOWSKI, University of Washington.
Título:  Nutrient density and affordability of foods in Brazil by food group and degree of processing.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Public Health Nutrition, v. 24, n. 14, p. 4564-4571, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1017/S1368980020004358.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Objective: Affordable nutrition refers to the relation between nutrient density of foods and their monetary cost. There are limited data on affordable nutrition in low- and middle-income countries. The present study aimed to develop a nutrient density score and nutrient affordability metrics for 377 most consumed foods in Brazil. Design: The foods were aggregated into seven major food groups and four NOVA food categories. Nutrient composition data were obtained from the Brazilian Institute of Geography and Statistics. Food prices were obtained from retailer websites and were converted to prices per 100 g and 418 kJ. The Nutrient Rich Food (NRF8.2) score was based on protein, fiber, vitamins A, C and E, Ca, Fe and K. Nutrients to limit were sugar and Na. Affordability was measured as kcal/R$ and nutrients/R$. Results: Grains, fats and sweets were more energy dense and had lower NRF8.2 scores than dairy, vegetables and fruits. Grains, fats and sweets were the lowest cost sources of energy. Vegetables and fruits, beans, nuts and seeds and eggs and dairy were the lowest cost sources of multiple nutrients. Ultra-processed foods (48 % of total) had higher energy density and lower NRF8.2 scores than did unprocessed foods. In Brazil, fruits, vegetables and dairy products offered the most nutrients per real. Conclusions: Analysis of the relationship between nutrient density of foods and their cost can help identify locally available foods that are nutrient rich, affordable and cultur... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acessibilidade; Alimento Ultraprocessado.
Thesagro:  Alimento; Nutriente; Preço.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL25427 - 1UPCAP - DD
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