BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  01/11/2019
Data da última atualização:  01/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, J. H. dos; GEBERT, R. R.; FORTUOSO, B. F.; SANTOS, D. S. dos; SOUZA, C. F.; BALDISSERA, M. D.; TAVERNARI, F. de C.; BOIAGO, M. M.; PAIANO, D.; SILVA, A. S. da.
Afiliação:  JOÃO H. dos REIS, UFSC; ROGER R. GEBERT, UFSC; BRUNO F. FURTUOSO, UFSC; DAIANE S. DOS SANTOS, UFSC; CARINE F. SOUZA, UFSC; MATHEUS D. BALDISSERA, UFSM; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; MARCEL MANENTE BOIAGO, UFSC; DIOVANI PAIANO, UFSM; ALEKSANDRO SCHAEFER DA SILVA, UFSC.
Título:  Selenomethionine as a dietary supplement for laying hens: impacts on lipid peroxidation and antioxidant capacity in fresh and stored eggs.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Biochemistry, v. 43, e12957, 2019.
DOI:  10.1111/jfbc.12957
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The objective of this study was to determine whether supplementing the diets of laying hens with selenomethionine (SM, 1% selenium) improves performance and egg quality. We supplemented diets with SM as follows: T0 control (without SM); T5, T10, T15, and T20 were supplemented with 5, 10, 15, and 20 mg of SM/kg of feed, respectively (equal to 0.05, 0.10, 0.15, and 0.20 mg selenium/kg of feed). T5 and T10 hens showed better feed conversion per kg of egg, percentage of laying, higher daily feed intake, and higher average egg weight. The eggs of hens supplemented with SM had lower levels of lipop‐eroxidation (LPO) in fresh (T15 and T20) and stored eggs (T20). Glutathione peroxidase (GPx) and superoxide dismutase (SOD) activities, as well as total antioxidant capacitywere greater in egg yolks after storage (T10; T15; T20 compared to T0). Hens supple‐mented with SM had elevated GPx and SOD activities and decreased oxidative reactions. Practical applications: Selenium has several nutraceutical properties, with beneficial effects on the health of the animal and the food produced from them (eggs, in this case). Selenomethionine supplementation in the diet of laying hens improves productive efficiency, stimulates the antioxidant system and reduces lipid peroxidation in the egg yolk. Egg‐laying hens that received selenomethionine showed minimized lipid peroxidation in stored eggs, possibly improving shelf life of the eggs.
Palavras-Chave:  Armazenamento do ovo; Organic mineral; Qualidade do ovo; Selenometionina; Zootechnical performance.
Thesaurus Nal:  Animal health; Egg quality; Poultry.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
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CNPSA21674 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA-WEBER, A. J. C.; NOGUEIRA, A. C.; CARPANEZZI, A. A.; GALVÃO, F.; WEBER, A. H. Composição florística e distribuição sazonal do banco de sementes em Floresta Ombrófila Mista Aluvial, Araucária, PR. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 32, n. 70, p. 193-207, abr./jun. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoWEBER, A.; BRACKMANN, A.; ANASE, R. de O.; BOTH, V.; PAVANELLO, E. P. 'Royal Gala' apple quality stored under ultralow oxygen concentration and low temperature conditions. Pesquisa agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 12, p. 1597-1602, dez. 2011 Título em português: Qualidade de maçã 'Royal Gala' armazenada em condições de concentração ultrabaixa de oxigênio e baixa temperatura.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBRACKMANN, A.; WEBER, A.; GIEHL, R. F. H.; EISERMANN, A. C.; SAUTTER, C. K.; GONÇALVES, E. D.; ANTUNES, L. E. C. Armazenamento de mirtilo 'Bluegem' em atmosfera controlada e refrigerada com absorção e iniciação do etileno. Revista Ceres, Viçosa, v. 57, n. 1, p. 006-011, jan/fev, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCAMILLO, G.; MACHADO, M. E. A.; WEBER, A.; CADORE, G. C.; MENEZES, F. R.; PARDINI, L.; SANGIONI, L. A.; VOGEL, F. S. F. Prevalência de anticorpos e fatores de risco associados à infecção por Toxoplasma gondii em galinhas domésticas da zona rural de Santa Maria, Rio Grande do Sul. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 7, p. 1351-1357, julho 2018 Título em inglês: Prevalence of antibodies and risk factors associated with infection by Toxoplasma gondii in free range chickens of rural area of Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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