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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  19/08/2019
Data da última atualização:  30/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TRAVALINI, A. P.; LAMSAL, B.; MAGALHAES, W. L. E.; DEMIATE, I. M.
Afiliação:  Ana Paula Travalini, Iowa State University; Buddhi Lamsal, Iowa State University; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; Ivo Mottin Demiate, UEPG.
Título:  Cassava starch films reinforced with lignocellulose nanofibers from cassava bagasse.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 139, p. 1151-1161, Oct. 2019.
DOI:  10.1016/j.ijbiomac.2019.08.115
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava bagasse, a high-fiber coproduct of cassava starch processing, was used to produce lignocellulose nanofibers (LCNF) to apply as reinforcement in cassava starch films. LCNF-reinforced cast starch films were evaluated for changes in structural, thermal and mechanical properties and compared with control films reinforced with commercial grade nanoclay (Nclay). Five different types of cassava starch cast-films were produced: noreinforcement control, two LCNF-reinforced, and two Nclay-reinforced, each at 0.65 and 1.3% w w−1 . The LCNF morphology showed the characteristic microscopic structure of lignocellulose nanofibers, with an aspect ratio N 85 and average diameter of 4.5 nm. All reinforced films were transparent and had a good distribution of the nanoparticles within. The opacity values reduced for the films with all nanoreinforcements, compared to control. The permeability to water vapor reduced with reinforcements, with lower values for the films tested with LCNF 0.65 and Nclay 1.3. Thermal stability improved with 1.3% of LCNF and both concentrations of Nclay. Tensile stress for films increased and elongation at break value decreased with both types of nanoreinforcements.
Palavras-Chave:  Cassava bagasse; Lignocellulose nanofibers; Lignocelulose; Nanofibra.
Thesagro:  Bagaço; Mandioca.
Thesaurus Nal:  Starch.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56910 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  24/02/2010
Data da última atualização:  24/01/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  BASSINELLO, P. Z.; SANTOS, D. C. dos; NEVES, P. de C. F.; MORAIS, O. P.; CARVALHO, J. L. V. de.
Afiliação:  PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; DANIEL COELHO DOS SANTOS, bolsista CNPAF; PERICLES DE CARVALHO FERREIRA NEVES, CNPAF; ORLANDO PEIXOTO DE MORAIS, CNPAF; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Avaliação das perdas minerais provocadas pelo polimento do arroz (Oryza sativa L.).
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 6., 2009, Porto Alegre. Estresses e sustentabilidade: desafios para a lavoura arrozeira: anais. Porto Alegre: Sosbai, 2009.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Esse trabalho tem como objetivo quantificar as perdas nutricionais em relação às concentrações de Fe, Zn, Cu e Mn em oito genótipos de arroz não comerciais submetidos ao beneficiamento convencional da sua forma integral.
Thesagro:  Arroz; Beneficiamento; Microelemento; Oryza sativa; Valor nutritivo.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/75237/1/pl-2009.173.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF29576 - 1UPCAA - CD2009.1732009.173
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