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Registro Completo |
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Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Data corrente: |
17/01/2019 |
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Data da última atualização: |
03/07/2023 |
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Autoria: |
VENDRAMINI, J. M. B.; DUBEUX JUNIOR, J. C. B.; SILVEIRA, M. L. |
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Afiliação: |
Assistant Professor, Range Cattle Research and Education Center, ONA, University of Florida; Professor UFRPE and CNPq fellow. |
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Título: |
Nutrient cycling in tropical pasture ecosystems. |
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Ano de publicação: |
2012 |
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Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileirade Ciencias Agrarias, |
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Idioma: |
Inglês |
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Conteúdo: |
Abstract: In most forage production systems, essential nutrients required for plant growth are provided by different pools in the ecosystem. In general, warm-climate grasslands are characterized by extensive grazing systems with minimal inputs of commercial fertilizer and supplemental feed, primarily because of unfavorable economics of fertilization or limited availability of fertilizer material. Low soil N availability is a major limitation in tropical and subtropical pastures systems and it represents one of the main causes of pasture degradation. The major pools of N in grazed grasslands are soil, vegetation, grazing animals, and atmosphere. Fluxes among the various pools are complex and are affected by biotic and abiotic factors such as climate, soil organisms, forage species, and herbivores. Therefore, nutrient cycling is vital component in maintaining pasture sustainability because it represents an important source of nutrients to warm-season grass pastures. Excreta and litter are the two major pathways for herbage nutrients to return to the soil. Litter quantity and chemical composition are determinants in litter deposition and decomposition and are greatly affected by grazing management practices. The use of warm-season legumes in warm-season grass stands is a potential management practice that can improve litter decomposition and N inputs to warm-season grass pastures. Approximately 70 to 90% of the nutrients consumed by ruminants returns to the pastures via excreta deposition; however, nutrient return through excreta is not uniform. Stocking method, portable shade and water systems, and strategic fencing are effective management practices to improve excreta distribution on pastures. The adoption of management practices that improve nutrient cycling is a determinant factor to reduce warm-season grass pastures degradation and optimize productivity and persistence. Resumo: Em sistemas de pastejo, os nutrientes necessários para promover o crescimento das plantas forrageiras são supridos por diferentes compartimentos do ecossistema. Em geral, pastagens em regiões tropicais são caracterizadas por sistemas de pastejo extensivos com aplicação de níveis reduzidos de fertilizantes nitrogenados e suplementação animal, principalmente devido a retornos econômicos desfavoráveis e disponibilidade limitada de fertilizantes. Baixa disponibilidade de N no solo está entre as maiores limitações para produção de forrageiras em áreas tropicais e subtropicais e uma das maiores causas de degradação de pastagens. Os maiores compartimentos de nitrogênio em pastagens são o solo, vegetação, herbívoros e atmosfera. Portanto, ciclagem de nutrientes é vital para fornecer nutrientes para pastagens em regiões tropicais. Excreta e serrapilheira são os dois maiores contribuintes de retorno de nutrientes para o solo. Quantidade e composição química da serrapilheira são determinantes no processo de deposição e decomposição da serrapilheira e são significantemente afetados por práticas de manejo de pastagens. O consórcio de leguminosas em pastagens tropicais tem potencial de aumentar a taxa de decomposição da serrapilheira e fornecer nitrogênio a gramíneas tropicais. Aproximadamente 70 - 90% dos nutrientes ingeridos por ruminantes retornam ao pasto na forma de excreta, entretanto, o retorno dos nutrientes raramente ocorre de forma uniforme em áreas pastejadas. Método de pastejo, sombras e bebedouro portáteis, e cercas construídas em posições estratégicas são práticas de manejo eficientes para otimizar a distribuição da excreta. A adoção de práticas de manejo de pastagem com objetivo de otimizar a ciclagem de nutrientes pode ser determinante para reduzir a degradação e aumentar a produtividade e persistência de pastagens em regiões tropicais e subtropicais. MenosAbstract: In most forage production systems, essential nutrients required for plant growth are provided by different pools in the ecosystem. In general, warm-climate grasslands are characterized by extensive grazing systems with minimal inputs of commercial fertilizer and supplemental feed, primarily because of unfavorable economics of fertilization or limited availability of fertilizer material. Low soil N availability is a major limitation in tropical and subtropical pastures systems and it represents one of the main causes of pasture degradation. The major pools of N in grazed grasslands are soil, vegetation, grazing animals, and atmosphere. Fluxes among the various pools are complex and are affected by biotic and abiotic factors such as climate, soil organisms, forage species, and herbivores. Therefore, nutrient cycling is vital component in maintaining pasture sustainability because it represents an important source of nutrients to warm-season grass pastures. Excreta and litter are the two major pathways for herbage nutrients to return to the soil. Litter quantity and chemical composition are determinants in litter deposition and decomposition and are greatly affected by grazing management practices. The use of warm-season legumes in warm-season grass stands is a potential management practice that can improve litter decomposition and N inputs to warm-season grass pastures. Approximately 70 to 90% of the nutrients consumed by ruminants returns to the pastures via excreta... Mostrar Tudo |
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Palavras-Chave: |
Ciclagem de Nutrientes; Região Tropical; Warm-season grass; Warm-season legume. |
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Thesagro: |
Forrageira Tropical; Pastagem; Planta Forrageira; Serapilheira. |
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Thesaurus Nal: |
Brazil; Excreta; Pastures; Plant litter. |
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Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Registro |
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URL |
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| Registros recuperados : 36 | |
| 4. |  | COSTA, R. G.; MEDEIROS, G. R. de; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. A.; VOLTOLINI, T. V.; MADRUGA, M. S.; DUARTE, T. F. Salted goat and lamb meat: typical regional product of the city of Petrolina, state of Pernambuco. Small Ruminant Research, v. 98, n. 1-3, p. 51-54, 2011.| Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 8. |  | PEDROSA, N. A.; DUARTE, T. F.; SILVA, F. A. P.; COSTA, R. G.; VOLTOLINI, T. V.; MADRUGA, M. S. Avaliação físico química da manta ovina do vale do Sub-Médio São Francisco. In: SIMPÓSIO EM CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 2.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE FRUTOS TROPICAIS, 1., 2010, Aracaju. Avanços em tecnologia de alimentos. Aracaju: Universidade Federal de Sergipe, 2010. 1 CD-ROM.| Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 9. |  | MADRUGA, M. S.; PEDROSA, N. de A.; DUARTE, T. F.; MEDEIROS, G. R. de; COSTA, R. G.; VOLTOLINI, T. V. Aspectos tecnológicos: a manta ovina e seu processo de elaboração. In: COSTA, R. G.; MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A. Manta de Petrolina: uma alternativa para agregar valor às carnes caprina e ovina. Campina Grande: INSA; Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. cap. 2, p. 33-48.| Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 11. |  | DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A.; MADRUGA, M. S.; COSTA, R. G.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V. Boas práticas de fabricação: procedimentos para garantia da qualidade da manta. In: COSTA, R. G.; MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A. Manta de Petrolina: uma alternativa para agregar valor às carnes caprina e ovina. Campina Grande: INSA; Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. cap. 4, p. 65-88.| Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 12. |  | COSTA, R. G.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A.; MADRUGA, M. S. Rendimento e potencial de comercialização da manta. In: COSTA, R. G.; MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A. Manta de Petrolina: uma alternativa para agregar valor às carnes caprina e ovina. Campina Grande: INSA; Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. cap. 5, p. 89-104.-| Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 13. |  | COSTA, R. G.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; MADRUGA, M. S.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. A. Rendimentos da manta ovina do Vale do Submédio São Francisco. In: XIMENES, L. J. F.; MARTINS, G. A.; MORAIS, O. R. de; COSTA, L. S. de A.; NASCIMENTO, J. L. S. do (Coord.). Ciência e tecnologia na pecuária de caprinos e ovinos. Fortaleza: Banco do Nordeste do Brasil, 2010. cap. 20, p. 497-510. (BNB. Ciência e Tecnologia, 5).| Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 14. |  | COSTA, R. G.; MADRUGA, M. S.; VOLTOLINI, T. V.; MEDEIROS, G. R.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. A. Salted sheep meat: an alternative to aggregate value to the product. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON GOATS, 10., 2010, Recife. Technological development and associative attempts to a sustainable small livestock production: annals. Little Rock: IGA, 2010. 1 CD-ROM.| Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 15. |  | VOLTOLINI, T. V.; MEDEIROS, G. R. de; COSTA, R. G.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A.; MADRUGA, M. S. Histórico do produto: importância social e econômica da manta para a região. In: COSTA, R. G.; MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A. Manta de Petrolina: uma alternativa para agregar valor às carnes caprina e ovina. Campina Grande: INSA; Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. cap. 1, p. 15-32.| Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 17. |  | PEDROSA, N. de A.; MADRUGA, M. S.; DUARTE, T. F.; VOLTOLINI, T. V.; MEDEIROS, G. R. de; COSTA, R. G. Qualidade do produto: características físicas, químicas e sensoriais. In: COSTA, R. G.; MADRUGA, M. S.; MEDEIROS, G. R. de; VOLTOLINI, T. V.; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. de A. Manta de Petrolina: uma alternativa para agregar valor às carnes caprina e ovina. Campina Grande: INSA; Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. cap. 3, p. 49-63.| Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 18. |  | MADRUGA, M. S.; COSTA, R. G.; VOLTOLINI, T. V.; MEDEIROS, G. R. de; DUARTE, T. F.; PEDROSA, N. A. Qualidade química da manta ovina do Vale do Submédio São Francisco. In: XIMENES, L. J. F.; MARTINS, G. A.; MORAIS, O. R. de; COSTA, L. S. de A.; NASCIMENTO, J. L. S. do (Coord.). Ciência e tecnologia na pecuária de caprinos e ovinos. Fortaleza: Banco do Nordeste do Brasil, 2010. p. 511-520. (BNB. Ciência e Tecnologia, 5).| Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
| Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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| 19. |  | DUARTE, T. F.; DIAS, R. P.; MADRUGA, M. S.; CARRUTI, D. dos S.; MORAES, G. M. D. de; LINHARES, F. Utilização de carne caprina de animais de descarte na elaboração de lingüiça tipo 'frescal'. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 3; FEIRA NACIONAL DO AGRONEGÓCIO DA CAPRINO-OVINOCULTURA DE CORTE, 2007, João Pessoa. Anais... João Pessoa: EMEPA-PB, 2007. 4 f. CD-ROM.| Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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| 20. |  | FÉLEX, S. S. dos S.; DUARTE, T. F.; ALVES, F. S. F.; LÔBO, K. M.; GUERRA, I. C. D.; MADRUGA, M. S. Avaliação físico-química da manta ovina salgada de Tauá. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 5.; FEIRA NACIONAL DO AGRONEGÓCIO DA CAPRINO-OVINOCULTURA DE CORTE, 3., 2011, João Pessoa. [Anais...]. João Pessoa: [SEBRAE-PB]; EMEPA-PB, 2011. 3 f. 1 CD ROM.| Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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| Registros recuperados : 36 | |
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