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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  26/11/2018
Data da última atualização:  30/11/2018
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  LIMA, M. A. C. de; SILVA, de M.; OLIVEIRA, V. R. de.
Afiliação:  MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; SILVANDA DE M. SILVA; VISELDO RIBEIRO DE OLIVEIRA, CPATSA.
Título:  Umbu - Spondias tuberosa.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: RODRIGUES, S.; SILVA, E. de O.; BRITO, E. S. de (Ed.). Exotic fruits reference guide. London: Academic Press, 2018.
Páginas:  p. 427-433.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The umbu tree is one of the most representative species of the Caatinga biome, which occupies 11% of the Brazilian territory and 70% of the northeast region of this country. Similar to the other species in the biome, the umbu tree has adaptated to the scarcity and irregularity of rains that happen over the years. These are characteristics of the semiarid region, where there is the occurrence of this species. Compared to other species native to this region of Brazil, the fruits of umbu tree are the most consumed by a local population. Besides the fresh fruit consumption, several products from the umbu fruit are sold, reaching other Brazilian regions and niche markets in Europe. However, the season is restricted to a few months, as the extractive harvest, the genetic variability of the species, the perishability of the fruit, the lack of knowledge and techniques that favor the production, and a more rational postharvest conservation hinder progress which facilitates a greater insertion in the market. Some results were derived from studies that assessed the attributes of the umbu fruit, to support propositions of strategies for better packaging and marketing of the fruit as well as to strengthen the production chain.
Palavras-Chave:  Bioma Caatinga; Planta nativa; Variabilidade genetica.
Thesagro:  Caatinga; Composição Química; Fisiologia Vegetal; Pós-Colheita; Umbu.
Thesaurus Nal:  Chemical composition; Plant physiology; Postharvest technology; Spondias.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA57782 - 1UPCPL - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  10/12/2009
Data da última atualização:  10/12/2009
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  LIMA, L. A.; MARTINS, E. de S.; BRAGA, A. R. dos S.; CASTRO, K. B. de; PASSO, D. P.
Afiliação:  EDER DE SOUZA MARTINS, CPAC; ADRIANA REATTO DOS SANTOS BRAGA, CPAC.
Título:  Unidades geomorfológicas e suas relações com solos da bacia do Alto Rio Preto - GO.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009. Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. [Viçosa, MG]: SBCS; Fortaleza: UFC, 2009. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Bacia do Rio Preto.
Thesagro:  Geomorfologia; Latossolo; Solo.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC31033 - 1UPCPL - PPCRI2621CRI2621
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