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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  24/09/2018
Data da última atualização:  24/09/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, J. X. de; MORES, M. A. Z.; REBELATTO, R.; KICH, J. D.; CANTAO, M. E.; KLEIN, C. S.; GUEDES, R. M. C.; COLDEBELLA, A.; BARCELLOS, D. E. S. N. de; MORES, N.
Afiliação:  JOÃO XAVIER DE OLIVEIRA FILHO; MARCOS ANTONIO ZANELLA MORES, CNPSA; RAQUEL REBELATTO, CNPSA; JALUSA DEON KICH, CNPSA; MAURICIO EGIDIO CANTAO, CNPSA; CATIA SILENE KLEIN, CNPSA; ROBERTO MAURÍCIO CARVALHO GUEDES; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; DAVID EMÍLIO SANTOS NEVES de BARCELLOS; NELSON MORES, CNPSA.
Título:  Pathogenic variability among Pasteurella multocida type A isolates from Brazilian pig farms.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  BMC Veterinary Research, v. 14, n. 244, 2018.
DOI:  10.1186/s12917-018-1565-2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Background: Pasteurella multocida type A (PmA) is considered a secondary agent of pneumonia in pigs. The role of PmA as a primary pathogen was investigated by challenging pigs with eight field strains isolated from pneumonia and serositis in six Brazilian states. Eight groups of eight pigs each were intranasally inoculated with different strains of PmA (1.5 mL/nostril of 10e7 CFU/mL). The control group (n = 12) received sterile PBS. The pigs were euthanized by electrocution and necropsied by 5 dpi. Macroscopic lesions were recorded, and swabs and fragments of thoracic and abdominal organs were analyzed by bacteriological and pathological assays. The PmA strains were analyzed for four virulence genes (toxA: toxin; pfhA: adhesion; tbpA and hgbB: iron acquisition) by PCR and sequencing and submitted to multilocus sequence typing (MLST). Results: The eight PmA strains were classified as follows: five as highly pathogenic (HP) for causing necrotic bronchopneumonia and diffuse fibrinous pleuritis and pericarditis; one as low pathogenic for causing only focal bronchopneumonia; and two as nonpathogenic because they did not cause injury to any pig. PCR for the gene pfhA was positive for all five HP isolates. Sequencing demonstrated that the pfhA region of the HP strains comprised four genes: tpsB1, pfhA1, tpsB2 and pfhA2. The low and nonpathogenic strains did not contain the genes tpsB2 and pfhA2. A deletion of four bases was observed in the pfhA gene in the low pathogenic ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Broncopneumonia; PCR; PfhA; Poliserositis; Polyserositis.
Thesagro:  Doença Respiratória; Suíno.
Thesaurus Nal:  Bronchopneumonia; Multilocus sequence typing; Pathogenicity; Polymerase chain reaction; Respiratory tract diseases; Swine; Virulent strains.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21457 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  31/01/2002
Data da última atualização:  31/10/2018
Autoria:  SILVA, R. G. da; PRADO, I. N. do; MATSUSHITA, M.; SOUZA, N. E. de.
Afiliação:  Regiane Gregório da Silva, Capes fellow; Ivanor Nunes do Prado, Universidde Estadual de Maringá - UEM/Departamento de Zootecnia; Makoto Matsushita, Universidade Estadual de Maringá - UEM/ Departamento de Química; Nilson Evelázio de Souza, Universidade Estadual de Maringá - UEM/ Departamento de Química.
Título:  Dietary effects on muscle fatty acid composition of finished heifers.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 1, p. 95-101, jan. 2002
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Efeitos de dietas sobre a composição em ácidos graxos de novilhas terminadas em confinamento.
Conteúdo:  The effects of diet on Longissimus muscle fatty acid composition was determined using 24 crossbred heifers of Simmental vs. Nelore and Limousin vs. Nelore. The experimental diets were: 1) corn and yeast (CY); 2) corn, cottonseed meal + meat and bones meal (CMB); 3) cassava hull and yeast (CHY); 4) cassava hull, cottonseed meal + meat and bones meal (CHMB). Feeding CHMB diets resulted in lower lipid and higher cholesterol contents (P<0.05) for both crosses. Most of the identified fatty acids were monounsaturated, and the highest percentage was found to oleic acid (C18:1w9), with values ranging from 32.54 to 46.42%. Among the saturated fatty acids the palmitic acid (C16:0) showed the highest percentage, with its contents ranging between 19.40 and 32.44%. The highest polyunsaturated/saturated fatty acid ratio was of 0.30, and the lowest was of 0.08. Feeding CY diets resulted in lower cholesterol and higher polyunsaturated fatty acid contents of the Longissimus muscle.
Palavras-Chave:  ácidos graxos insaturados; ácidos graxos saturados; Músculos; rations.
Thesagro:  Ração.
Thesaurus NAL:  muscles; saturated fatty acids; unsaturated fatty acids.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/21228/1/pab20_246.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE21228 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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