BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  18/06/2018
Data da última atualização:  05/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARBIERI, S. F.; PETKOWICZ, C. L. de O.; GODOY, R. C. B. de; AZEREDO, H. M. C. de; FRANCO, C. R. C.; SILVEIRA, J. L. M.
Afiliação:  Shayla Fernanda Barbieri, UFPR; Carmen Lúcia de Oliveira Petkowicz, UFPR; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPAT; Célia Regina Cavichiolo Franco, UFPR; Joana Léa Meira Silveira, UFPR.
Título:  Pulp and jam of gabiroba (Campomanesia xanthocarpa Berg): characterization and rheological properties.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 263, p. 292-299, Oct. 2018.
DOI:  10.1016/j.foodchem.2018.05.004
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated the physicochemical characterization and rheological behavior of gabiroba pulp, and a gabiroba jam formulation. Gabiroba pulp presented a heterogeneous ultrastructure with a denser area formed by a compact mesh and a porous interface containing fibers. The fibers? presence promoted a slip effect when the gabiroba pulp was subjected to shear. Gabiroba pulp showed a gel behavior with thermal stability. Gabiroba jam, developed using pulp as the raw material, had shear thinning behavior exhibiting yield stress described by the Herschel-Bulkley model. The dynamic oscillatory analysis showed that gabiroba jam typically behaved like a gel, i.e., G? values higher than the G? in all frequency ranges evaluated. The results showed that gabiroba pulp is suitable for use as a raw material in the development of food products such as jam, encouraging the preservation of this native Brazilian species.
Thesagro:  Espécie Nativa; Geléia; Guabiroba; Polpa de Fruta.
Thesaurus Nal:  Campomanesia xanthocarpa; Fruit pulp; Jams; Rheology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56375 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSCHALCH, S. H. C.; TAVARES-DIAS, M.; ONAKA, E. M. Principais métodos terapêuticos para peixes em cultivo. In: TAVARES-DIAS, M. (Org.). Manejo e sanidade de peixes em cultivo. Macapá: Embrapa Amapá, 2009. cap. 22, p. 575-601. 1 CD-ROM.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGARCIA, F.; SABBAG, O. J.; KIMPARA, J. M.; ROMERA, D. M.; SOUSA, N. S.; ONAKA, E. M.; RAMOS, I. P. Periphyton-based cage culture of Nile tilapia: An interesting model for small-scale farming. Aquaculture, v. 479, p. 838-844, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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3.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, A. L.; SANTOS, M. R.; RODRIGUES, L. A.; BARROS, H. C.; BOOCK, M. V.; ONAKA, E. M.; VETORELLI, M. P.; BORGES, F. F.; BOARATTI, A. Z.; VALENTI, W. C.; MORAES-VALENTI, P. Nile tilapia farming integrated with bile tilapia farming integrated with botton-feeder species. In: Aqua 2024. Blue food, green solutions: abstracts. Copenhagen: European Aquaculture Society; World Aquaculture Society, 2024.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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