|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
03/05/2018 |
Data da última atualização: |
03/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ARAUJO, J. A. M.; ESMERINO, E. A.; ALVARENGA, V. O.; CAPPATO, L. P.; HORA, I. C; SILVA, M. C.; FREITAS, M. Q.; PIMENTEL, T. C.; WALTER, E. H. M.; SANT'ANA, A. S.; CRUZ, A. G. |
Afiliação: |
Jane A. M. Araújo, IFRJ; Erick A. Esmerino, UFF; Verônica O. Alvarenga, UNICAMP; Leandro P. Cappato, UFRRJ; Iracema C. Hora, IFRJ; Marcia Cristina Silva, IFRJ; Monica Q. Freitas, UFF; Tatiana C. Pimentel, IFPR; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; Anderson S. Sant’Ana, UNICAMP; Adriano G. Cruz, IFRJ. |
Título: |
Development of a checklist for assessing good hygiene practices of fresh-cut fruits and vegetables using focus group interviews. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Foodborne Pathogens and Disease, v. 15, n. 3, p. 132-140, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to develop a checklist for good hygiene practices (GHP) for raw material of vegetable origin using the focus groups (FGs) approach (n = 4). The final checklist for commercialization of horticultural products totaled 28 questions divided into six blocks, namely: water supply; hygiene, health, and training; waste control; control of pests; packaging and traceability; and hygiene of facilities and equipment. The FG methodology was efficient to elaborate a participatory and objective checklist, based on minimum hygiene requirements, serving as a tool for diagnosis, planning, and training in GHP of fresh vegetables, besides contributing to raise awareness of the consumers’ food safety. The FG methodology provided useful information to establish the final checklist for GHP, with easy application, according to the previous participants’ perception and experience. |
Palavras-Chave: |
Boas práticas de higiene; Checklist; Grupo focal; Lista de verificação; Produtos hortícolas. |
Thesagro: |
Fruta; Higiene de Alimento; Hortaliça; Legume; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Focus groups; Fresh-cut foods; Fresh-cut produce; Fruits; Good hygiene practices; Horticultural products industry; Vegetable products. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
null Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 2 | |
2. |  | CARNEIRO, J. L. dos S.; PIMENTEL, P. P. de J.; FERREIRA, C. F.; SOARES FILHO, W. dos S.; PASSOS, O. S.; GESTEIRA, A. da S. Caracterização molecular de acessos do Banco Ativo de Germoplasma de citros da Embrapa Mandioca e Fruticultura. In: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECITEC RECÔNCAVO. 1., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, 2011. 1 CD-ROM. 2 p.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
|    |
Registros recuperados : 2 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|