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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  11/09/2017
Data da última atualização:  08/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  INFANTE, R. F.; NATAL, D. I. G.; MOREIRA, M. E. de C.; BASTIANI, M. I. D.; CHAGAS, C. G. O.; NUTTI, M. R.; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  MARILIA REGINI NUTTI, CTAA.
Título:  Enriched sorghum cookies with biofortified sweet potato carotenoids have good acceptance and high iron bioavailability.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Functional Foods, v. 38, p. 89-99, 2017.
DOI:  10.1016/j.jff.2017.08.044
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aim was to evaluate acceptability and iron bioavailability of enriched sorghum cookies with biofortified sweet potato carotenoids. Acceptability and chemical composition were analyzed in four formulations with dry or extruded sorghum and its combination with high carotenoid sweet potato. Enriched cookies presented the highest acceptance as well as nutritional quality, and they were used to measure iron bioavailability by depletion/repletion. The animals fed with Fe-free diet during three weeks were divided in three groups for two weeks: ferrous sulphate control and two tests with the enriched cookies (DEC-D, EEC-D). Hemoglobin were similar among experimental groups and the enzymes expression related to iron metabolism increased in the duodenum of EEC-D. TAC in plasma was similar between test groups and higher when compared to the control. Therefore, biofortified sweet potato carotenoids increased nutritional and sensory quality of the cookies allowing potential action as functional food to reduce risk of iron deficiency anemia.
Palavras-Chave:  Acceptability; Expressão de gene; Genes expression; Total antioxidant capacity.
Thesagro:  Anemia nutricional; Antioxidante; Biscoito; Deficiência nutricional.
Thesaurus Nal:  cookies; iron deficiency anemia.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS27842 - 1UPCAP - DD
CTAA13869 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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