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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
04/09/2017 |
Data da última atualização: |
14/11/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BRITO, A. L. B. de; OLIVEIRA, A. F. de; NOGUEIRA, A. R. de A.; PESSOA, A. G. G.; PONTES, L. de F. B. L. de. |
Afiliação: |
Anna Luíza Bizerra de Brito, UFPB; Aline Fernandes de Oliveira, UFSCar; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; Amália Geiza Gama Pessoa, UFBA; Liliana de Fatima Bezerra Lira de Pontes, UFPB. |
Título: |
Determination of inorganic constituents and physicochemical characterization of functional flour samples. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Microchemical Journal, v. 132, p. 112-118, 2017. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.microc.2017.01.017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The increased consumption of foods with functional properties without the health surveillance agency approval of the label has led to public concern, becoming necessary to monitor the quality of this product type to ensure the benefit of its consumption. In this work 60 functional flours of 20 different types were evaluated using spectroanalytical techniques to determine macronutrients, micronutrients, and non-essential elements. Additionally, analysis of crude protein determination was performed. Greater concentrations of macronutrients (K N P N Ca N Mg) ranging from 746.4 up to 30,328 mg kg−1 were observed. Micronutrients (in descending order for Fe, Al, Mn, Cu, Mo, and Cr) concentrations ranged from 0.03 up to 160.1 mg kg−1 . Otherwise, the non-essential elements, As, Cd, and Pb detected in some of the evaluated flours met legal requirements. Principal Component Analysis (PCA) was applied to evaluate the significance of the variables (elements). |
Palavras-Chave: |
Functional flour; Macro and micronutrients; Spectroanalytical techniques. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 01712naa a2200217 a 4500 001 2074921 005 2017-11-14 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.microc.2017.01.017$2DOI 100 1 $aBRITO, A. L. B. de 245 $aDetermination of inorganic constituents and physicochemical characterization of functional flour samples.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aThe increased consumption of foods with functional properties without the health surveillance agency approval of the label has led to public concern, becoming necessary to monitor the quality of this product type to ensure the benefit of its consumption. In this work 60 functional flours of 20 different types were evaluated using spectroanalytical techniques to determine macronutrients, micronutrients, and non-essential elements. Additionally, analysis of crude protein determination was performed. Greater concentrations of macronutrients (K N P N Ca N Mg) ranging from 746.4 up to 30,328 mg kg−1 were observed. Micronutrients (in descending order for Fe, Al, Mn, Cu, Mo, and Cr) concentrations ranged from 0.03 up to 160.1 mg kg−1 . Otherwise, the non-essential elements, As, Cd, and Pb detected in some of the evaluated flours met legal requirements. Principal Component Analysis (PCA) was applied to evaluate the significance of the variables (elements). 653 $aFunctional flour 653 $aMacro and micronutrients 653 $aSpectroanalytical techniques 700 1 $aOLIVEIRA, A. F. de 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 700 1 $aPESSOA, A. G. G. 700 1 $aPONTES, L. de F. B. L. de 773 $tMicrochemical Journal$gv. 132, p. 112-118, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Registros recuperados : 18 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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2. |  | RUIZ, H. A.; SAMPAIO, R. A.; OLIVEIRA, M. de; VENEGAS, V. H. A. Características químicas de solos salino-sódicos submetidos a parcelamento da lâmina de lixiviação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 39, n. 11, p. 1119-1126, novembro 2004 Título em inglês: Chemical characteristics of a saline-sodic soil leached with water depth parceled.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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3. |  | VENEGAS, V. H. A.; FREIRE, F. M.; GUIMARÃES, P. T. G. Concentrações Relativas Ótimas de Nitrogênio, Fósforo e Enxofre, na Adubação do Cafeeiro, Num Latossolo Vermelho-Escuro de Machado-MG. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.22, n.2, p. 145-152, fev. 1987.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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4. |  | SILVA, F. C. da; FREIRE, F. J.; VENEGAS, V. H. A.; CASTRO, A. de. Otimização da fertilização e calagem na cultura de cana-de-açúcar por modelagem. In: MAGNONI JÚNIOR, L.; STEVENS, D.; SILVA, W. T. L. da; VALE, J. M. F. do; PURINI, S. R. de M.; MAGNONI, M. da G. M.; SEBASTIÃO, E.; BRANCO JÚNIOR, G.; ADORNO FILHO, E. F.; FIGUEIREDO, W. dos S.; SEBASTIÃO, I. (Org.). JC na Escola Ciência, Tecnologia e Sociedade: mobilizar o conhecimento para alimentar o Brasil. 2. ed. São Paulo: Centro Paula Souza, 2017. p. 457-462.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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5. |  | LA VIOLA, B. G.; MARTINEZ, H. E. P.; SOUZA, R. B. de; VENEGAS, V. H. A. Dinâmica de P E S em folhas, flores e frutos de cafeeiro arábico em três níveis de adubação. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 23, n. 1, p. 29-40, jan./mar. 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Nacional - B |
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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12. |  | FREIRE, F. J.; SILVA, F. C. da; VENEGAS, V. H. A.; SILVA, G. S. P. L. da; SILVEIRA, F. Balance de nutrientes y recomendación de fertilizantes y encalado en caña de azúcar por modelaje. In: CONGRESO DE LA ASOCIACIÓN DE TÉCNICOS AZUCAREROS DE CENTROAMÉRICA , 19.; CONGRESO DE TÉCNICOS AZUCAREROS DE COSTA RICA, 20., 2013, San José. Memoria... Costa Rica: [s.n.], [2013]. t. 1. p. 273-278. Editor: Carlos Saénz Acosta.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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13. |  | MARTINEZ, H. E. P.; MENEZES, J. F. S.; SOUZA, R. B. de; VENEGAS, V. H. A.; GUIMARÃES, P. T. G. Faixas críticas de concentrações de nutrientes e avaliação do estado nutricional de cafeeiros em quatro regiões de Minas Gerais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 6, p. 703-713, jun. 2003 Título em inglês: Critical nutrient ranges and evaluation of nutritional status in coffee-tree plantations of Minas Gerais.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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14. |  | KURIHARA, C. H.; VENEGAS, V. H. A.; NEVES, J. C. L.; NOVAIS, R. F. de; STAUT, L. A. Faixas de suficiência para teores foliares de nutrientes em algodão e em soja, definidas em função de índices DRIS. Revista Ceres, Viçosa, MG, v. 60, n. 3, p. 412-419, maio/jun. 2013.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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15. |  | ANDRADE, A. C.; FONSECA, D. M.; GOMIDE, J. A.; VENEGAS, V. H. A.; OBEID, J. A.; MARTINS, C. E. Produtividade e composição química do capim-elefante "Napier" sob diferentes doses de nitrogênio e potássio. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 34., 1997, Juiz de Fora. Anais... Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 1997.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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16. |  | FERREIRA, G. B.; FONTES, R. L. F.; VENEGAS, V. H. A.; FONTES, M. P. F.; PEREIRA, J. M. N. Interferência de ferro na dosagem de boro no solo com azometina-H em soluções extratoras ácidas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 9, p. 1311-1318, set. 2002 Título em inglês: Interference of iron on soil boron determination with azomethine-H in acid solutions.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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17. |  | FONTES, R. L. F.; FERREIRA, G. B.; VENEGAS, V. H. A.; NEVES, J. C. L.; FARIA, A. F. de; FONTES, M. P. F. Bioavailability of soil Cu, Fe, Mn and Zn from soil fractions. Semina: Ciências Agrárias, v. 42, n. 1, p. 19-42, jan./fev. 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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18. |  | VALADARES, S. V.; NEVES, J. C. L.; ROSA, G. N. G. P.; PRIETO MARTINEZ, H. E.; VENEGAS, V. H. A.; LIMA, P. C. de. Produtividade e bienalidade da produção de cafezais adensados, sob diferentes doses de N e K. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 3, p. 296-303, mar. 2013. Título em inglês: Yield and production bienniality of dense coffee plantations under different levels of N and K.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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