Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  24/02/2017
Data da última atualização:  27/06/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PAIXÃO, F. R. S.; MUNIZ, E. R.; BARRETO, L. P.; BERNARDO, C. C.; MASCARIN, G. M.; LUZ, C.; FERNANDES, E. K. K.
Afiliação:  UFG; UFG; UFG; UFG; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPAF; UFG; UFG.
Título:  Increased heat tolerance afforded by oil-based conidial formulations of Metarhizium anisopliae and Metarhizium robertsii.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Biocontrol Science and Technology, v. 27, n. 3, p. 324-337, 2017.
DOI:  10.1080/09583157.2017.1281380
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The thermotolerance of oil-based conidial formulations of Metarhizium anisopliae s.l. (IP 46) and Metarhizium robertsii (ARSEF 2575) were investigated. Conidia of IP 46 or ARSEF 2575 were suspended in different adjuvants and exposed to 45±0.2°C for 4, 6, 8 or 24 h; their viability was then assessed after 48 h incubation at 27 ± 1°C. Conidia heated in pure mineral or vegetable oil exhibited mean relative viability exceeding 70% after 8 h of heat exposure, whereas low germination (20%) was observed when conidia were heated in water (Tween 80® 0.01%), carboxymethyl cellulose gel or emulsifiable oils (Graxol® or Assist®) and exposed to heat for 6 or 8 h. In addition, conidia of IP 46 suspended in either pure mineral or canola oil and exposed to heat for 48 h had moderate viability, 57% or 41%, respectively. Unstable oil-in-water emulsions showed a higher percentage of conidia incorporated into oil micellae, while the stable emulsions had higher percentage of conidia outside the oil micellae. The thermotolerance of conidia formulated in stable emulsions, however, did not differ from that of conidia formulated in unstable emulsions. The present study highlights possibilities to alleviate the deleterious effects of heat stress towards Metarhizium spp. conidia applied for controlling arthropod pests and vectors through oil-based formulations.
Palavras-Chave:  Conidial thermotolerance; Metharizium.
Thesaurus Nal:  Adjuvants; Emulsions; Entomopathogenic fungi.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF34651 - 1UPCAP - DD20172017
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  15/01/2008
Data da última atualização:  31/01/2008
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Circulação/Nível:  -- - --
Autoria:  SANTANA, D. L. de Q.; FAVARO, R. M.; LEITE, M. S. P.; ZANOL, K. M. R.; FERNANDES, B. V.; CAMARGO, J. M. M.
Afiliação:  Dalva Luiz de Queiroz Santana, Embrapa Florestas; Rodolfo Marcassi Favaro, Mestrando UFPR; Maria Silvia Pereira Leite, TURFAL; Keti Maria Rocha Zanol, UFPR; Bianca Vique Fernandes, V & M Florestal; Joelma Melissa Malherbe Camargo, doutoranda UFPR.
Título:  Controle do Psilideo-de-concha com utilização de fungos entomopatogênicos.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 10., 2007, Brasília, DF. Inovar para preservar a vida. Resumos. Brasília: DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2007.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Controle; Fungo entomopatogênico; Psilideo de concha.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF42249 - 1UPCSP - --SP5252SP5252
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional