BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Roraima.
Data corrente:  08/02/2017
Data da última atualização:  01/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MICHEL, D. C.; PASSOS, S. R.; ARAUJO, J. L. S. de; BARAÚNA, A. C.; SILVA, K. da; LEME, M. M. P.; MELO, I. S. de; DE MEYER, S. E.; O’HARAM G.; ZILLI, J. E.
Afiliação:  DANIELE C. MICHEL, UFRRJ; SAMUEL R. PASSOS, BOLSISTA DA EMBRAPA AGROBIOLOGIA; JEAN LUIZ SIMOES DE ARAUJO, CNPAB; ALEXANDRE C. BARAÚNA, UFRRH; KRISLE DA SILVA, CPAF-Roraima; MARCIA MARIA PARMA LEME, CNPMA; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; SOFIE E. DE MEYER, CENTRE FOR RHIZOBIUM STUDIES, MURDOCH UNIVERSITY; GRAHAM O’HARA, CENTRE FOR RHIZOBIUM STUDIES, MURDOCH UNIVERSITY; JERRI EDSON ZILLI, CNPAB.
Título:  Bradyrhizobium centrolobii and Bradyrhizobium macuxiense sp. nov. isolated from Centrolobium paraense grown in soil of Amazonia, Brazil.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Archives of Microbiology, v. 199, n. 5, p. 657-664, 2017.
ISSN:  0302-8933
DOI:  10.1007/s00203-017-1340-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Thirteen Gram-negative, aerobic, motile with polar flagella, rod-shaped bacteria were isolated from root nodules of Centrolobium paraense Tul. grown in soils from the Amazon region of Brazil. Growth of strains was observed at temperature range 20-36?°C (optimal 28?°C), pH ranges 5-11 (optimal 6.0-7.0), and 0.1-0.5%NaCl (optimal 0.1-0.3%). Analysis of 16S rRNA gene placed the strains into two groups within Bradyrhizobium. Closest neighbouring species (98.8%) for group I was B. neotropicale while for group II were 12 species with more than 99% of similarity. Multi-locus sequence analysis (MLSA) with dnaK, glnII, recA, and rpoB confirmed B. neotropicale BR 10247T as the closest type strain for the group I and B. elkanii USDA 76T and B. pachyrhizi PAC 48T for group II. Average Nucleotide Identity (ANI) differentiated group I from the B. neotropicale BR 10247T (79.6%) and group II from B. elkanii USDA 76T and B. pachyrhizi PAC 48T (88.1% and 87.9%, respectively). Fatty acid profiles [majority C16:0 and Summed feature 8 (18:1?6c/18:1?7c) for both groups], DNA G?+?C content, and carbon compound utilization supported the placement of the novel strains in the genus Bradyrhizobium. Gene nodC and nifH of the new strains have in general low similarity with other Bradyrhizobium species. Both groups nodulated plants from the tribes Crotalarieae, Dalbergiae, Genisteae, and Phaseoleae. Based on the presented data, two novel species which the names Bradyrhizobium centrolobii and Bradyrhizobi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Average nucleotide identity; Biological nitrogen fixation; Chemotaxonomic data; Fixação simbiótica do nitrogênio; Leguminosae Papilionoideae; Nitrogen fixing bacteria; Phylogenetic analyses; Symbiontes; Symbiosis genes.
Thesagro:  Leguminosa; Nodulação.
Thesaurus Nal:  Chemotaxonomy; Nodulation; Phylogeny.
Categoria do assunto:  V Taxonomia de Organismos
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB40427 - 1UPCAP - DDSP 2017.000032017.00003
CNPMA15770 - 1UPCAP - DD
CPAF-RR15566 - 1UPCAP - PPS2017.071S2017.071
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1.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELOS, K. M. C. S. G.; COSTA, J. G. da; PAVÃO, J. M. S. J.; FONSECA, S. A.; MIRANDA, P. R. B.; ROCHA, T. J. M.; FREITAS, J. D.; SOUSA, J. S.; MELO, I. S. V.; SANTOS, A. F. Evaluation of nutritional composition of flour residue of mangaba processing. Brazilian Journal of Biology, v. 83, e248931, 2023. 9 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, S. R. G.; AZEVEDO, P. V. M.; SANTOS JÚNIOR, C. J. DOS; COSTA, J. G. da; PAVÃO, J. M. S. J.; SANTOS, A. F. DOS; FERREIRA JÚNIOR, G. C.; SOUZA, M. A.; CAVALCANTI, M. G. DOS S.; PEREIRA, M. E. O.; SOUZA, E. C.; COSTA, G. A.; MARINHO, C. R. M.; ILHAR, A. O. G.; PINTO, R. S.; ROCHA, T. J. M. Environmental characteristics, nutritional and executive functions in children of 6 to 7 years. Brazilian Journal of Biology, v. 83, e248778, 2023. 11 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios.
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3.Imagem marcado/desmarcadoNERI, T. S.; SILVA, K. W. L.; MAIOR, L. P. S.; SILVA, S. K. O.; AZEVEDO, P. V. M.; GOMES, D. C. S.; SOUZA, M. A.; PAVÃO, J. M. S. J.; COSTA, J. G. da; CUNHA, A. L.; FERREIRA JÚNIOR, G. C.; ROCHA, T. J. M.; SANTOS, A. F.; FONSECA, S. A. Phytochemical characterization, antioxidant potential and antibacterial activity of the Croton argyrophylloides Muell. Arg. (Euphorbiaceae). Brazilian Journal of Biology, v. 83, e236649, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
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