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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  11/01/2017
Data da última atualização:  11/04/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ANUNCIAÇÃO, P. C.; CARDOSO, L. DE M.; GOMES, J. V. P.; DELLA LUCIA, C. M.; CARVALHO, C. W. P. de; GALDEANO, M. C.; QUEIROZ, V. A. V.; ALFENAS, R. DE C. G.; MARTINO, H. S. D.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M.
Afiliação:  Pamella Cristine Anunciação, UFV; Leandro de Morais Cardoso, UFJF; Jaqueline Vieira Piovesana Gomes, UFV; Ceres Mattos Della Lucia, UFV; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Rita de Cássia Gonçalves Alfenas, UFV; Hércia Stampini Duarte Martino, UFV; Helena Maria Pinheiro-Sant’Ana, UFV.
Título:  Comparing sorghum and wheat whole grain breakfast cereals: Sensorial acceptance and bioactive compound content.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, n. 221, p. 984-989, 2017.
ISSN:  0308-8146
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The sensory acceptance and the content of bioactive compounds of whole-sorghum and whole-wheat breakfast cereals were compared. Sensory acceptance was assessed using the Food Action Rating Scale. 3-Deoxyanthocyanidins, flavones and flavanones were determined by high-performance liquid chromatography (HPLC) with diode array detection, and vitamin E by HPLC with fluorescence detection. Total phenolics and antioxidant activity were determined by spectrophotometry. The sorghum breakfast cereal had better sensory acceptance (70.6%) than wheat breakfast cereal (41.18%). Sorghum had higher 3-deoxyanthocyanidin content (100% higher), total phenolic compounds (98.2% higher) and antioxidant activity (87.9% higher) than wheat breakfast cereal. Flavones and flavanones were not detected in both breakfast cereals. Total vitamin E content was 78.6% higher in wheat than in sorghum breakfast cereal. Thus, consumption of whole sorghum breakfast cereal should be encouraged, since it had good sensory acceptance and is a source of bioactive compounds that can promote benefits to human health.
Palavras-Chave:  Breakfast cereal.
Thesagro:  Flavonoide; Sorghum bicolor; Tocoferol.
Thesaurus Nal:  flavonoids; tocopherols.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS27591 - 1UPCAP - DD
CTAA13549 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMARIN, F. R.; BARRETO JÚNIOR, C. E. F. Zoneamento agroclimático da heveicultura no Estado de São Paulo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 14., 2005, Campinas. "Agrometeorologia, agroclimatologia e agronegócio": caderno de resumos. Campinas: SBA: UNICAMP, 2005. p. 95.
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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