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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
08/08/2016 |
Data da última atualização: |
08/08/2016 |
Autoria: |
REIS, A. A. dos; MELO, I. C. N. A. de; PROTÁSIO, T de P.; TRUGILHO, P. F.; CARNEIRO, A. de C. O. |
Título: |
Efeito de local e espaçamento na qualidade do carvão vegetal de um clone de Eucalyptus urophylla S. T. Blake. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Floresta e Ambiente, v. 19, n. 4, p. 497-505, out./dez. 2012. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.4322/floram.2012.055 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito do local e do espaçamento de plantio na produção e na qualidade do carvão vegetal de um clone de Eucalyptus urophylla. Amostraram-se cinco discos ao longo do fuste das árvores do clone 3336. As carbonizações foram realizadas em uma mufla com temperatura final de 450 °C. Foram avaliados os rendimentos da carbonização, a análise química imediata, a densidade básica da madeira, a densidade relativa aparente e o poder calorífico superior do carvão vegetal. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado disposto em um esquema fatorial 2 × 2, considerando-se como níveis dos fatores os diferentes locais (Curvelo e Itacambira) e os espaçamentos de plantio (3 × 3 m e 3 × 4 m). Observou-se dependência entre local e espaçamento apenas para o teor de cinzas. A densidade básica da madeira foi influenciada pelo espaçamento e pelo local. Observou-se influência do local apenas para o teor carbono fixo e os rendimentos gravimétricos em carvão vegetal e carbono fixo. O espaçamento de plantio não afetou significativamente a qualidade e a produção do carvão vegetal avaliado. |
Palavras-Chave: |
Iron industry; Siderurgia. |
Thesagro: |
Biocombustível; Bioenergia; Carvão vegetal; Eucalipto; Eucalyptus Urophylla. |
Thesaurus Nal: |
Bioenergy; Biofuels; Charcoal. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02069naa a2200301 a 4500 001 2050375 005 2016-08-08 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.4322/floram.2012.055$2DOI 100 1 $aREIS, A. A. dos 245 $aEfeito de local e espaçamento na qualidade do carvão vegetal de um clone de Eucalyptus urophylla S. T. Blake.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aO objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito do local e do espaçamento de plantio na produção e na qualidade do carvão vegetal de um clone de Eucalyptus urophylla. Amostraram-se cinco discos ao longo do fuste das árvores do clone 3336. As carbonizações foram realizadas em uma mufla com temperatura final de 450 °C. Foram avaliados os rendimentos da carbonização, a análise química imediata, a densidade básica da madeira, a densidade relativa aparente e o poder calorífico superior do carvão vegetal. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado disposto em um esquema fatorial 2 × 2, considerando-se como níveis dos fatores os diferentes locais (Curvelo e Itacambira) e os espaçamentos de plantio (3 × 3 m e 3 × 4 m). Observou-se dependência entre local e espaçamento apenas para o teor de cinzas. A densidade básica da madeira foi influenciada pelo espaçamento e pelo local. Observou-se influência do local apenas para o teor carbono fixo e os rendimentos gravimétricos em carvão vegetal e carbono fixo. O espaçamento de plantio não afetou significativamente a qualidade e a produção do carvão vegetal avaliado. 650 $aBioenergy 650 $aBiofuels 650 $aCharcoal 650 $aBiocombustível 650 $aBioenergia 650 $aCarvão vegetal 650 $aEucalipto 650 $aEucalyptus Urophylla 653 $aIron industry 653 $aSiderurgia 700 1 $aMELO, I. C. N. A. de 700 1 $aPROTÁSIO, T de P. 700 1 $aTRUGILHO, P. F. 700 1 $aCARNEIRO, A. de C. O. 773 $tFloresta e Ambiente$gv. 19, n. 4, p. 497-505, out./dez. 2012.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
18/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUZA, A. F. do N.; ARAUJO, G. G. L. de; SANTOS, E. M.; AZEVEDO, P. S. de; OLIVEIRA, J. S. de; PERAZZO, A. F.; PINHO, R. M. A.; ZANINE, A. de M. |
Afiliação: |
Aelson Fernandes do Nascimento Souza; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; Edson Mauro Santos; Paulo Sérgio de Azevedo; Juliana Silva de Oliveira; Alexandre Fernandes Perazzo; Ricardo Martins Araujo Pinho; Anderson de Moura Zanine. |
Título: |
Carcass traits and meat quality of lambs fedwith cactus (Opuntia ficus indica Mill) silage and subjected to an intermittent water supply. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
PLoS One, v. 15, n. 4, e0231191, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1371/journal. pone.0231191 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study aimed to evaluate the effect of cactus silage and an intermittent water supply for lambs on carcass traits and meat quality. Thirty-six crossbreed lambs with an initial average weight of 19.8 ± 2.1 kg and average age of 6 months were randomly assigned to a 3 × 3 factorial design comprising three addition ratios of cactus silage to the diet (0, 21, and 42% based on dry matter) and three water supply intervals (0, 24, and 48 h) with four replicates. There was no interaction (P > 0.05) between the cactus silage ratio and intermittent water supply for any of the evaluated variables, with the exception of the yield of the half carcass commercial cuts. There was no significant effect of intermittent water supply (P > 0.05) on the carcass characteristics or meat quality. The addition of forage cactus silage as a substitute for Tifton hay affected the morphometric measurements (P < 0.05) and carcass compactness index (P < 0.05). The addition of 42% cactus silage to the diet increased (P < 0.05) the rib eye area (13.98 cm2 ). The addition of cactus silage as a substitute for Tifton hay positively affected (P < 0.05) the carcass weight of commercial cuts of the lambs. To the physical and chemical parameters of the Longissimus lumborum, the addition of 42% cactus silage to the diet reduced the color meat parameters (P < 0.05) and pH0 and 24h, cooking losses, and shear force were not affected (P > 0.05). The addition of forage cactus silage to the lambs? diet affected (P < 0.05) the composition of some saturated fatty acids in the meat. A water supply interval of up to 48 h does not influence carcass characteristics and meat quality. Therefore, the use of cactus silage can be recommended in situations of water scarcity without harming the production or meat quality of crossbreed lambs. MenosThe present study aimed to evaluate the effect of cactus silage and an intermittent water supply for lambs on carcass traits and meat quality. Thirty-six crossbreed lambs with an initial average weight of 19.8 ± 2.1 kg and average age of 6 months were randomly assigned to a 3 × 3 factorial design comprising three addition ratios of cactus silage to the diet (0, 21, and 42% based on dry matter) and three water supply intervals (0, 24, and 48 h) with four replicates. There was no interaction (P > 0.05) between the cactus silage ratio and intermittent water supply for any of the evaluated variables, with the exception of the yield of the half carcass commercial cuts. There was no significant effect of intermittent water supply (P > 0.05) on the carcass characteristics or meat quality. The addition of forage cactus silage as a substitute for Tifton hay affected the morphometric measurements (P < 0.05) and carcass compactness index (P < 0.05). The addition of 42% cactus silage to the diet increased (P < 0.05) the rib eye area (13.98 cm2 ). The addition of cactus silage as a substitute for Tifton hay positively affected (P < 0.05) the carcass weight of commercial cuts of the lambs. To the physical and chemical parameters of the Longissimus lumborum, the addition of 42% cactus silage to the diet reduced the color meat parameters (P < 0.05) and pH0 and 24h, cooking losses, and shear force were not affected (P > 0.05). The addition of forage cactus silage to the lambs? diet affected ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Qualidade da carcaça; Qualidade da carne; Qualidade da carne do cordeiro; Silagem de palma forrageira. |
Thesagro: |
Caprino; Carcaça; Carne; Cordeiro; Opuntia Ficus Indica; Palma Forrageira; Qualidade; Silagem. |
Thesaurus NAL: |
Carcass quality; Lambs; Meat quality; Silage. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221237/1/Carcass-traits-and-meat-quality-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 03053naa a2200409 a 4500 001 2130069 005 2021-02-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1371/journal. pone.0231191$2DOI 100 1 $aSOUZA, A. F. do N. 245 $aCarcass traits and meat quality of lambs fedwith cactus (Opuntia ficus indica Mill) silage and subjected to an intermittent water supply.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe present study aimed to evaluate the effect of cactus silage and an intermittent water supply for lambs on carcass traits and meat quality. Thirty-six crossbreed lambs with an initial average weight of 19.8 ± 2.1 kg and average age of 6 months were randomly assigned to a 3 × 3 factorial design comprising three addition ratios of cactus silage to the diet (0, 21, and 42% based on dry matter) and three water supply intervals (0, 24, and 48 h) with four replicates. There was no interaction (P > 0.05) between the cactus silage ratio and intermittent water supply for any of the evaluated variables, with the exception of the yield of the half carcass commercial cuts. There was no significant effect of intermittent water supply (P > 0.05) on the carcass characteristics or meat quality. The addition of forage cactus silage as a substitute for Tifton hay affected the morphometric measurements (P < 0.05) and carcass compactness index (P < 0.05). The addition of 42% cactus silage to the diet increased (P < 0.05) the rib eye area (13.98 cm2 ). The addition of cactus silage as a substitute for Tifton hay positively affected (P < 0.05) the carcass weight of commercial cuts of the lambs. To the physical and chemical parameters of the Longissimus lumborum, the addition of 42% cactus silage to the diet reduced the color meat parameters (P < 0.05) and pH0 and 24h, cooking losses, and shear force were not affected (P > 0.05). The addition of forage cactus silage to the lambs? diet affected (P < 0.05) the composition of some saturated fatty acids in the meat. A water supply interval of up to 48 h does not influence carcass characteristics and meat quality. Therefore, the use of cactus silage can be recommended in situations of water scarcity without harming the production or meat quality of crossbreed lambs. 650 $aCarcass quality 650 $aLambs 650 $aMeat quality 650 $aSilage 650 $aCaprino 650 $aCarcaça 650 $aCarne 650 $aCordeiro 650 $aOpuntia Ficus Indica 650 $aPalma Forrageira 650 $aQualidade 650 $aSilagem 653 $aQualidade da carcaça 653 $aQualidade da carne 653 $aQualidade da carne do cordeiro 653 $aSilagem de palma forrageira 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aSANTOS, E. M. 700 1 $aAZEVEDO, P. S. de 700 1 $aOLIVEIRA, J. S. de 700 1 $aPERAZZO, A. F. 700 1 $aPINHO, R. M. A. 700 1 $aZANINE, A. de M. 773 $tPLoS One$gv. 15, n. 4, e0231191, 2020.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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