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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
01/12/2015 |
Data da última atualização: |
11/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MACHADO, A. F. de F.; TRES, A.; RUTH, S. M. V.; ANTONIASSI, R.; JUNQUEIRA, N. T. V.; SOUZA, P. S. de; BIZZO, H. R. |
Afiliação: |
ADELIA FERREIRA DE FARIA MACHADO, CTAA; ALBA TRES, RIKILT; SASKIA M. VAN RUTH, RIKILT; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; NILTON TADEU VILELA JUNQUEIRA, CPAC; PAULO SERGIO DE SOUZA, CTAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA. |
Título: |
Discrimination of pulp oil and kernel oil from pequi (Caryocar brasiliense) by fatty acid methyl esters fingerprinting, using GC-FID and multivariate analysis. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of agricultural and food chemistry, n. 63, p. 10064-10069, 2015. |
ISSN: |
0021-8561 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Pequi is an oleaginous fruit whose edible oil is composed mainly by saturated and monounsaturated fatty acids. The biological and nutritional properties of pequi oil are dependent on its composition, which can change according to the oil source (pulp or kernel). There is little data in the scientific literature concerning the differences between the compositions of pequi kernel and pulp oils. Therefore, in this study, different pequi genotypes were evaluated to determine the fatty acid composition of pulp and kernel oils. PCA and PLS-DA were applied to develop a model to distinguish these oils. For all evaluated genotypes, the major fatty acids of both pulp and kernel oils were oleic and palmitic acids. Despite the apparent similarity between the analyzed samples, it was possible to discriminate pulp and kernel oils by means of their fatty acid composition using chemometrics, as well as the unique pequi genotype without endocarp spines (CPAC-PQ-SE-06). |
Palavras-Chave: |
GC-FID; PCA; Pequi oil; PLS-DA. |
Thesagro: |
Caryocar Brasiliense. |
Thesaurus Nal: |
chemometrics; fatty acid composition. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Registro |
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Registros recuperados : 7 | |
1. | | RIBEIRO, L. P.; TARDIN, F. D.; MENEZES, C. B. de; BALDONI, A. B.; TEODORO, P. E.; BHERING, L. L. Combining yield, earliness and plant height in a single genotype: a proposal for breeding in grain sorghum (Sorghum bicolor L.). Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UNCuyo, v. 53, n. 1, p. 11-21, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Milho e Sorgo. |
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2. | | COSTA, A. F.; TEODORO, P. E.; BHERING, L. L.; LEAL, N. R.; TARDIN, F. D.; DAHER, R. F. Biplot analysis of strawberry genotypes recommended for the State of Espírito Santo. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 15, n. 3, p. 1-9, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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3. | | TEODORO, P. E.; JUNQUEIRA, V.; PEIXOTO, L. de A.; SPONCHIADO, S.; MENEZES, C. B. de; TARDIN, F. D.; BHERING, L. L. Predição de ganho genético em híbridos de sorgo utilizando modelo aditivo-materno multicaracterístico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz do Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Foz do Iguaçu: SBMP, 2017. p. 393.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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4. | | COSTA, A. F. da; TEODORO, P. E.; BHERING, L. L.; TARDIN, F. D.; DAHER, R. F.; CAMPOS, W. F.; VIANA, A. P.; PEREIRA, M. G. Molecular analysis of genetic diversity among vine accessions using DNA markers. Genetics and Molecular Research, Ribeirão Preto, v. 16, n. 2, p. 1-9, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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5. | | SOUZA, N. O. de; ALVES, R. S.; TEODORO, P. E.; SILVA, L. A. da; TARDIN, F. D.; BALDONI, A. B.; RESENDE, M. D. V. de; BHERING, L. L. Single- and multiple-trait BLUP in genetic selection of parents and hybrids of grain sorghum. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias Uncuyo, v. 51, n. 2, Jul./Dic. 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Florestas; Embrapa Milho e Sorgo. |
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6. | | COSTA, A. F. da; RIBEIRO, L. P.; TEODORO, P. E.; BHERING, L. L.; TARDIN, F. D.; FORNAZIER, M. J.; COSTA, H.; MARTINS, D. dos S.; ZANUNCIO JUNIOR, J. S. Genetic divergence of strawberry cultivars under different managements. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 34, n. 1, p. 129-137, Jan./Feb. 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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7. | | CHAVES, S. F. S.; EVANGELISTA, J. S. P. C.; TRINDADE, R. dos S.; DIAS, L. A. S.; GUIMARAES, P. E. de O.; GUIMARAES, L. J. M.; ALVES, R. S.; BHERING, L. L.; DIAS, K. O. G. Employing factor analytic tools for selecting high-performance and stable tropical maize hybrids. Crop Science, v. 63, n. 3, p. 1114-1125, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 7 | |
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