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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
08/04/2015 |
Data da última atualização: |
15/05/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOARES, M. A.; QUINTELA, E. D.; MASCARIN, G. M.; ARTHURS, S. P. |
Afiliação: |
MARIANNE ARAUJO SOARES, UFG; ELIANE DIAS QUINTELA, CNPAF; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPAF; STEVEN PAUL ARTHURS, UNIVERSITY OF FLORIDA. |
Título: |
Effect of temperature on the development and feeding behavior of Acanthoscelides obtectus (Chrysomelidae: Bruchinae) on dry bean (Phaseolus vulgaris L.). |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Stored Products Research, Oxford, v. 61, p. 90-96, Mar. 2015. |
ISSN: |
0022-474X |
DOI: |
10.1016/j.jspr.2014.12.005 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The current study investigated the influence of temperature on the biological and reproductive aspects of the bean bruchid beetle, Acanthoscelides obtectus (Coleoptera: Bruchinae), in common bean (Phaseolus vulgaris cv. Carioca) under laboratory conditions. To determine thermal constants (fecundity, lifespan and seed consumption), we examined egg-to-adult development under five constant temperatures (16 e32 C). The Briere-1 model best explained the relationship between temperature and developmental rate, providing lower, upper and optimal thresholds of 11.1, 36.1 and 30.3 C, for both sexes. The thermal constant for total insect development was 687.5 degree-days. Developmental time from egg to adult decreased with increasing temperature >20 C. Increasing temperature reduced adult lifespan and increased fecundity over the range 24e28 C. Adult emergence was maximized over the range 20e28 C, but prolonged at 16 C and shortened at 32 C, resulting in fewer emerged adults overall. Beetles consumed less at 28 C, whereas their dry weight was not influenced by the temperature range tested here. These results provide useful knowledge on the biology and thermotolerance of this Brazilian population of A. obtectus in stored beans. |
Thesagro: |
Acanthoscelides obtectus; Caruncho; Feijão; Phaseolus vulgaris. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 1 | |
1. |  | PINTO, J. R. R.; BORDINI, M. C. P.; PORTO, A. C.; SILVA, J. C. S. Princípios e técnicas usadas na recuperação de áreas degradadas. In: FAGG, C. W.; MUNHOZ, C. B. R.; SOUSA-SILVA, J. C. Conservação de áreas de preservação permanente do cerrado: caracterização, educação ambiental e manejo. Brasília, DF: CRAD, 2011. p. 149-184.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 1 | |
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