BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  15/01/2015
Data da última atualização:  26/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SENA NETO, A. R.; ARAUJO, M. A. M.; BARBOZA, R. M. P.; FONSECA, A. S.; TONOLI, G. H. D.; SOUZA, F. V. D.; MATTOSO, L. H. C.; MARCONCINI, J. M.
Afiliação:  ALFREDO R. SENA NETO, UFSCar; MARCO A.M. ARAUJO, UFSCar; RAIZA M.P. BARBOZA, UFSCar; ALESSANDRA S. FONSECA, UFLA; GUSTAVO H.D. TONOLI, UFLA; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA.
Título:  Comparative study of 12 pineapple leaf fiber varieties for use asmechanical reinforcement in polymer composites.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 64, p. 68-78, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Vegetable fiber reinforced polymer composites have enormous potential to replace materials originatedfrom non-renewable resources. For an adequate use of vegetable fibers as reinforcements, however, therelationships between technological properties and chemical, structural and morphological characteris-tics of the fibers must be fully understood. In this work, fibers from 12 different varieties of pineapple(Ananas genus) were characterized on their morphology, structure, chemical composition, mechanicaland thermal properties. The elastic modulus ranged from 37 to 86 GPa, the tensile strength from 629 to1309 MPa, and the onset oxidation temperature from 240 to 272ºC; indicating the potential of using allselected pineapple fibers as reinforcing fillers (depending on the polymer matrix and processing method).Direct correlations were observed between the thermo-mechanical properties of the fibers and theirchemical features, such as holocellulose and cellulose contents, and also the cellulose crystallinity index.The mechanical properties showed an inversely proportional relation with the lignin content and diam-eter of the fiber bundle. These correlations provided indexes for the direct selection and/or for a geneticimprovement program of the Ananas genus for the development of pineapples whose fibers may beadequate as mechanical reinforcement in polymer composite. An example of methodology is presented,aiming to help with materials selection within the group of vegetable fibers ... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Pineapples.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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CNPMF30393 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoMANARELLI, D. M. Silagem de sorgo sacarino na alimentação animal: potencial forrageiro e desempenho produti vo de cordeiros confinados. 75 f. 2017. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Faculdade de Ciências Agrárias - Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS. Orientada por: Prof. Dr. Marco Antonio Previdelli Orrico Junior; Co-orientada por: Dra. Marciana Retore e Prof. Dr. Fernando Miranda de Vargas Junior
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRETORE, M.; VARGAS JUNIOR, F. M. de; ORRICO JUNIOR, M. A. P.; MANARELLI, D. M.; LEDESMA, L. L. M. Sorgo-sacarino ensilado como alternativa para alimentação de ruminantes. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2020. 7 p. (Embrapa Agropecuária Oeste. Comunicado técnico, 255)
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMOITINHO, C. N.; ORRICO JÚNIOR, M. A. P.; RETORE, M.; SOUZA, F. B. de; MANARELLI, D. M.; ORRICO, A. C. A.; MATTOS, B. B. de. Características fermentativas e composição química das silagens produzidas a partir de variedades de sorgo sacarino. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 52., 2015, Belo Horizonte. Zootecnia: otimizando recursos e potencialidades: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2015. 3 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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4.Imagem marcado/desmarcadoORRICO JÚNIOR, M. A. P.; RETORE, M.; MANARELLI, D. M.; SOUZA, F. B. de; LEDESMA, L. L. M.; ORRICO, A. C. A. Forage potential and silage quality of four varieties saccharine sorghum. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v. 50, n. 12, p.1201-1207, dez. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Unidades Centrais.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMOITINHO, C. N.; ORRICO JÚNIOR, M. A. P.; RETORE, M.; LIMA FILHO, O. F. de; MANARELLI, D. M.; ORRICO, A. C. A.; MATTOS, B. B. de. Potencial forrageiro de quatro variedades de sorgo sacarino. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 52., 2015, Belo Horizonte. Zootecnia: otimizando recursos e potencialidades: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2015. 3 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRETORE, M.; ORRICO JÚNIOR, M. A. P.; MANARELLI, D. M.; SOUZA, F. B. de; LEDESMA, L. L. M.; ORRICO, A. C. A. Qualidade da silagem de quatro variedades de sorgo-sacarino. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2016. 4 p. (Embrapa Agropecuária Oeste. Comunicado técnico, 212).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMANARELLI, D. M.; ORRICO JUNIOR, M. A. P.; RETORE, M.; VARGAS JUNIOR, F. M.; SILVA, M. S. J. da; ORRICO, A. C. A.; BORQUIS, R. R. A.; CRONE, C.; NEVES, F. de O. Productive performance and quantitative carcass traits of lambs fed saccharine sorghum silage. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00577, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Unidades Centrais.
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