BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  07/01/2015
Data da última atualização:  07/01/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARMARGO, A. C.; REGITANO-D’ARCE, M. A. B.; BIASOTO, A. C. T.; SHAHIDI, F.
Afiliação:  ADRIANO COSTA DE CAMARGO; MARISA APARECIDA BISMARA REGITANO-D’ARCE, ESALQ; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; FEREIDOON SHAHIDI.
Título:  Low molecular weight phenolics of grape juice and winemaking byproducts: antioxidant activities and inhibition of oxidation of human low-density lipoprotein cholesterol and DNA strand breakage.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 62, p. 12159-12171, 2014.
DOI:  dx.doi.org/10.1021/jf504185s
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bioactive compounds belonging to phenolic acids, flavonoids, and proanthocyanidins of grape juice and winemaking byproducts were identified and quantified by HPLC-DAD-ESI-MSn. The concentration of phenolic compounds in different grape cultivars was in the order Tempranillo > Cora > Syrah > Isabel. The insoluble-bound fraction was most prominent, contributing 63 and 79% to the total for Isabel and Tempranillo, respectively. Juice-processing byproducts had a higher content of free than esterified phenolics, but the opposite was noted for winemaking byproducts. Insoluble-bound phenolics were up to 15 and 10 times more effective as antioxidants than those of free and esterified fractions, respectively, as evaluated by the DPPH, ABTS, and H2O2 scavenging activities and reducing power determinations. In general, insoluble-bound phenolics (100 ppm) were more effective in inhibiting copper-induced human LDL-cholesterol oxidation than free and esterified phenolics, exhibiting equal or higher efficacy than catechin. Phenolic extracts from all fractions inhibited peroxyl radical-induced DNA strand breakage. These findings shed further light for future studies and industrial application of grape byproducts, which may focus not only on the soluble phenolics but also on the insoluble-bound fraction.
Palavras-Chave:  Ácidos fenólicos; Atividades antioxidantes; Compostos fenólicos; Flavonóides; Oxidação da lipoproteína; Proantocianidinas; Processing byproduct; Subprodutos; Suco de uva.
Thesagro:  Processamento; Uva.
Thesaurus Nal:  Flavonoids; Grapes; Phenolic acids.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA54206 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoINOUE NAGATA, A. K. Coleta, levantamento e caracterização de Potyvírus nas principais olerícolas da família Solanácea: relatório final do projeto 05.2001.212. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2004. 9 p. (Embrapa Hortaliças. Documentos, 72).
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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2.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A. K. Doenças viróticas. In: ALVARENGA, M. A. R. Tomate: produção em campo, em casa-de-vegetação e em hidroponia. 2. ed. rev. ampl. Lavras: Editora Universitária de Lavras, 2013. p. 327-344.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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3.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A. K. Doenças causadas por vírus. In : CLEMENTE, F. M. V. T.; BOITEUX, L. S. (Ed.). Produção de tomate para processamento industrial. Brasília, DF: Embrapa, 2012. il. color. p. 225-239.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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4.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A. K. Pulgões: distribuidor de vírus. Cultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas, v.3, n. 16, p.26-29, out./nov. 2002.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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5.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A. K. A versatilidade do uso de técnica de RCA (amplificação por círculo rolante) na virologia. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 34, p. S39, ago. 2009. Suplemento. Palestra apresentada no 42. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Rio de Janeiro.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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6.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A. K.; LIMA, M. F. Doenças causadas por vírus. In: LOPES, C. A. (ed.). Doenças do tomateiro. 3. ed. rev. e ampl. Brasilia, DF: Embrapa, 2021. p. 103-137.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, J. O.; INOUE-NAGATA, A. K. Diversity of begomoviruses in tomato plants cultivated in the North-East part of Brazil. In: INTERNATIONAL GEMINIVIRUS SYMPOSIUM, 7.; INTERNATIONAL SSDNA COMPARATIVE VIROLOGY WORKSHOP, 5., 2013, Hangzhou. Program and abstracts... [S.l.: s.n., 2013]. p. 43 Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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8.Imagem marcado/desmarcadoNAGATA, T.; INOUE-NAGATA, A.K. The dynamics of the vector competence of tomato spotted wilt tospovirus to its vector, Frankliniella ocidentalis. Virus Reviews & Research, v.3, p.25, Nov. 1998. Supplement 1.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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9.Imagem marcado/desmarcadoMICHEREFF FILHO, M.; INOUE NAGATA, A. K. Controle possível. Cultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas, Ano 11, n. 76, p. 22-24, out./nov. 2012.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
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10.Imagem marcado/desmarcadoALBUQUERQUE, L. C.; INOUE-NAGATA, A. K. Genome evolution analyses of Brazilian Begomoviruses. Virus: reviews and research, v.16, sup. 1, p. 26-27, oct. 2011. Resumo apresentado no XXII National Meeting of Virology & VI Mercosur Meeting of Virology.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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11.Imagem marcado/desmarcadoMICHEREFF FILHO, M.; INOUE-NAGATA, A. K. Guia para o reconhecimento e manejo da mosca-branca, da geminivirose e da crinivirose na cultura do tomateiro. Brasília, DF: Embrapa, 2015. 28 p. (Embrapa Hortaliças. Circular técnica, 142).
Tipo: Circular Técnica
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12.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. F.; INOUE-NAGATA, A. K. Report of zucchini lethal chlorosis virus (ZLCV) infecting Cucurbits in the Northeast Brazil. Virus Reviews & Research, São Paulo, v. 13, Supl. 2, p. 283, nov. 2008. Suplemento 2. Resumo. Trabalho apresentado no 19 National Meeting of Virology, 2008, Caxambu, Minas Gerais, Brasil.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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13.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A. K.; DUSI, A. N. Manual de biossegurança em laboratórios, casas de vegetação e campo experimental da Embrapa Hortaliças. Brasília: Embrapa Hortaliças, 2003. 20 p. (Embrapa Hortaliças. Documentos, 60).
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14.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. F.; INOUE-NAGATA, A. K. Tomato ringspot virus (ToRSV) (Picornavirales: Secoviridae). In: FIDELIS, E. G.; LOHMANN, T. R.; SILVA, M. L. da; PARIZZI, P.; BARBOSA, F. F. L. (Ed.). Priorização de pragas quarentenárias ausentes no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 445-456.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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15.Imagem marcado/desmarcadoINOUE-NAGATA, A. K.; NAGATA, T. Viroses de batata transmitidas por tripes. Batata Show: Itapetinga, v. 5, n. 13, p. 8, dez. 2005.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
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16.Imagem marcado/desmarcadoDIANESE, E. C.; RESENDE, R. O.; INOUE-NAGATA, A. K. Alta incidência de Pepper yellow mosaic virus em tomateiro em região produtora no Distrito Federal. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 33, n. 1, p. 67-68, fev. 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
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17.Imagem marcado/desmarcadoARANHA, S. A.; ALBUQUERQUE, L. C.; INOUE-NAGATA, A. K. Caracterização molecular de um begomovírus infectando quiabeiro no Brasil. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 33, p. S285, ago. 2008. Suplemento. Resumo VIR 003. Trabalho apresentado no 41. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 41. Annual Meeting of the Brazilian Phytopathological Society, Belo Horizonte, 2008.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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18.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; ÁVILA, A. C.; INOUE-NAGATA, A. K. Absence of the dag motif in the coat protein of an aphid transmissible isolate of pepper yellow mosaic virus. Virus: Reviews & Research, Florianópolis, v. 8, p. 188, set. 2003. Suplemento 1. Trabalho apresentado no 14. National Meeting of Virology, 2003, Florianópolis, SC, Brasil. Resumo.
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19.Imagem marcado/desmarcadoMACEDO, M. A.; BARRETO, S. S.; INOUE-NAGATA, A. K. Avaliação da resistência de materiais comerciais de tomateiro a oito viroses que afetam a cultura no Brasil. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 36, 2011. Suplemento. Edição dos resumos do 44º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2011, Bento Gonçalves. Resumo 777.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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20.Imagem marcado/desmarcadoNAGATA, T.; ALVES, D. M.; INOUE-NAGATA, A. K. Antibody production and the complete sequence of the CP gene of an isolate of Odontoglossum ringsport vírus from the Federal District. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 30, p. S179, ago. 2005. Suplemento. Resumo 743. Trabalho apresentado no 38. Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2005, Brasília.
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