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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
07/01/2015 |
Data da última atualização: |
07/01/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARMARGO, A. C.; REGITANO-D’ARCE, M. A. B.; BIASOTO, A. C. T.; SHAHIDI, F. |
Afiliação: |
ADRIANO COSTA DE CAMARGO; MARISA APARECIDA BISMARA REGITANO-D’ARCE, ESALQ; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; FEREIDOON SHAHIDI. |
Título: |
Low molecular weight phenolics of grape juice and winemaking byproducts: antioxidant activities and inhibition of oxidation of human low-density lipoprotein cholesterol and DNA strand breakage. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 62, p. 12159-12171, 2014. |
DOI: |
dx.doi.org/10.1021/jf504185s |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Bioactive compounds belonging to phenolic acids, flavonoids, and proanthocyanidins of grape juice and winemaking byproducts were identified and quantified by HPLC-DAD-ESI-MSn. The concentration of phenolic compounds in different grape cultivars was in the order Tempranillo > Cora > Syrah > Isabel. The insoluble-bound fraction was most prominent, contributing 63 and 79% to the total for Isabel and Tempranillo, respectively. Juice-processing byproducts had a higher content of free than esterified phenolics, but the opposite was noted for winemaking byproducts. Insoluble-bound phenolics were up to 15 and 10 times more effective as antioxidants than those of free and esterified fractions, respectively, as evaluated by the DPPH, ABTS, and H2O2 scavenging activities and reducing power determinations. In general, insoluble-bound phenolics (100 ppm) were more effective in inhibiting copper-induced human LDL-cholesterol oxidation than free and esterified phenolics, exhibiting equal or higher efficacy than catechin. Phenolic extracts from all fractions inhibited peroxyl radical-induced DNA strand breakage. These findings shed further light for future studies and industrial application of grape byproducts, which may focus not only on the soluble phenolics but also on the insoluble-bound fraction. |
Palavras-Chave: |
Ácidos fenólicos; Atividades antioxidantes; Compostos fenólicos; Flavonóides; Oxidação da lipoproteína; Proantocianidinas; Processing byproduct; Subprodutos; Suco de uva. |
Thesagro: |
Processamento; Uva. |
Thesaurus Nal: |
Flavonoids; Grapes; Phenolic acids. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 5 | |
4. |  | ABREU, J. A. A. DE; SOARES, A. DE A. V.; MORATO, V. T.; BERTANI, R. M. DE A.; MENDES, A. M.; DEUS, A. C. F. Avaliação da produtividade e dos teores de P na parte aérea do feijoeiro sob diferentes níveis de adubação fosfatada. In: ENCONTRO PAULISTA DE CIÊNCIA DO SOLO, 5., 2024, Botucatu. Avanços e novas tecnologias na Ciência do Solo: anais. São Paulo: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2024. 1 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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5. |  | MAJOLO, C.; ABREU, J. A. A. de; ANDRADE, A. K. M. de; RIBEIRO, N. H. S.; SANTOS, J. P. dos; SILVA, E. L. da; NOGUEIRA, M. A.; PERIN, R.; MUNIZ, A. W. Seleção de rizóbios em feijão-caupi de diferentes solos amazônicos no Amazonas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 32., 2023, Foz do Iguaçu. Resumos. São Paulo: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2023. Resumo: 1040-2.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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Registros recuperados : 5 | |
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