Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  27/10/2017
Data da última atualização:  22/03/2018
Tipo da produção científica:  Autoria/Organização/Edição de Livros
Autoria:  SA, I. B.; SILVA, P. C. G. da (ed.).
Afiliação:  IEDO BEZERRA SA, CPATSA; PEDRO CARLOS GAMA DA SILVA, CPATSA.
Título:  Brazilian semi-arid region: research, development and innovation.
Título original:  Semiárido Brasileiro: pesquisa, desenvolvimento e inovação
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa, 2015.
Descrição Física:  E-book.: il. color.
ISBN:  978-85-7035-539-3
Idioma:  Inglês
Notas:  Tradução: José Henrique Oliveira Moreira, Donald Scott Alexander.
Conteúdo:  Characterization of the Brazilian Semi-arid region: natural and human factors; Main soils of the Brazilian Tropical Semi-arid region: characterization, potential, limitations, fertility and management; Genetic resources and use of biodiversity in the Brazilian Semi-arid region; Desertification processes in the Brazilian Semi-arid region; Climate Change Scenarios for the Brazilian Semi-arid region; Alternative feeds and animal production systems for the Brazilian Semi-arid region; Multiple-use exotic tree species for the Brazilian Semi-arid region Plant genetic resources preserved at Embrapa Semi-Arid; Technologies to increase water supply in the Brazilian Semi-arid region; Water use in irrigated agriculture in the Brazilian Semi-arid region; Territorial approach in Embrapa Semi-Arid's Research, Development & Innovation activities.
Palavras-Chave:  Código florestal; Desenvolvimento territorial; Desertificação no semiárido; Nature conservation; Planta nativa; Productive system; Região semiárida; Semi-arid region; Semiárido; Social development; Territorial development.
Thesagro:  Caatinga; Clima; Desenvolvimento econômico; Desenvolvimento rural; Desenvolvimento social; Desertificação; Mudança Climática; Recurso Genético; Recurso Hídrico; Seca; Vegetação nativa.
Thesaurus Nal:  Climate Change; Desertification; Genetic resources; Meteorology and climatology; Rural development; Water resources.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165677/1/E-book-Brazilian-Semi-arid-region-research-development-and-innovation.epub
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA56887 - 1UMTLV - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  19/10/2011
Data da última atualização:  26/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 5
Autoria:  DINIZ, G. S.; BARBARINO, E.; OIANO NETO, J.; PACHECO, S.; LOURENÇO, S. O.
Afiliação:  GRACIELA S. DINIZ, DEPTO. BIOLOGIA MARINHA, UFF, RJ.; ELISABETE BARBARINO, DETO. BIOLOGIA MARINHA, UFF, RJ.; JOAO OIANO NETO, CPPSE; SIDNEY PACHECO, CTAA; SERGIO O. LOURENÇO, DEPTO. BIOLOGIA MARINHA, UFF, RJ.
Título:  Gross chemical profile and calculation of nitrogen-to-protein conversion factors for five tropical seaweeds.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  American Journal of Plant Sciences, v. 2, n. 3, sep., 2011.
Páginas:  p. 287-296
DOI:  10.4236/ajps.2011.23032
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Despite decades of research on marine algae, there are still significant gaps in basic knowledge about chemical com-position of these organisms, especially in tropical environments. In this study, the amino acid composition and contents of total nitrogen, phosphorus, lipid, carbohydrate and protein were determined in Asparagopsis taxiformis, Centroceras clavulatum, Chaetomorpha aerea, Sargassum filipendula and Spyridia hypnoides. The seaweeds showed low lipid con-tents (lower than 5.5% d.w. in all species) and were rich in carbohydrates (more than 16% d.w. in all seaweeds). The percentage of nitrogen, phosphorus and protein varied widely among species, which red algae showed the highest con-centrations. The amino acid composition was similar among the seaweeds, which glutamic acid, aspartic acid and leu-cine as the most abundant. All species are poor in histidine. An average of 24.2% of the total nitrogen is non-proteinaceous. From data of total amino acid and total nitrogen, specific nitrogen-to-protein conversion factors were calculated for each species. The nitrogen-to-protein conversion factors calculated ranged from 4.51 to 5.21, with an overall average of 4.86. These findings show that the traditional conversion factor of 6.25 should be avoided for seaweeds, since it overestimates the actual protein content.
Palavras-Chave:  Amino Acid; Element Composition; Nitrogen to Protein Conversion Factors; Protein; Seaweeds; Tropical Environment.
Thesagro:  Alga marinha; Aminoácido; Proteína.
Thesaurus NAL:  Amino acids; Macroalgae; Proteins.
Categoria do assunto:  W Química e Física
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43841/1/PROCIJON2011.00116.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/47169/1/2011-058.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE20632 - 1UPCAP - DDPC.CTAA-2011.00116DIN2011.00116
CTAA11032 - 1UPCAP - PP2011/0582011.00360
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional