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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
16/05/2018 |
Data da última atualização: |
07/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DALLA COSTA, F. A.; DALLA COSTA, O. A.; COLDEBELLA, A.; LIMA, G. J. M. M. de; FERRAUDO, A. S. |
Afiliação: |
FILIPE ANTONIO DALLA COSTA, UNESP/Jaboticabal; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; GUSTAVO JULIO MELLO M DE LIMA, CNPSA; ANTÔNIO SÉRGIO FERRAUDO, UNESP/Jaboticabal. |
Título: |
How do season, on-farm fasting interval and lairage period affect swine welfare, carcass and meat quality traits? |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Biometeorology, Online first articles, 19 mar. 2018. |
DOI: |
10.1007/s00484-018-1527-1. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Special issue: Brazilian Congress - Jaboticabal 2017. |
Conteúdo: |
Abstract: This study was carried out in order to determine the effects of different combinations of on-farm fasting intervals (8, 12, 16, 20 h) and 1.5 h of transport plus lairage periods (1, 3, 6 h) at different seasons summer/winter) on blood stress parameters (cortisol and lactate), stomach content and weight, skin lesion and meat quality in a total of 960 pigs from eight farms. Blood lactate levels were greater in the summer (P < 0.001) and stomach content was affected (P < 0.05) by season, on-farm fasting interval (P < 0.001), lairage time (P < 0.0001). Stomach content weight reduces as the total feed withdrawal time increases up to onfarm fasting of 17 and 1 h of lairage. Stomach content can be influenced by feed and water in different ways according to treatments. Only 8 h of on-farm fasting is not enough to empty stomachs from feed content. However, an on-farm fasting period of 16 h or longer can also increase the occurrence of more water in the stomachs. Carcass lesions caused by fighting were greater (P ≤ 0.005) in the winter, mainly after 3 and 6 h of lairage (P ≤ 0.005). Loin and ham pHu was lower (P ≤ 0.05) for pigs slaughtered after 6 h of lairage during the summer. The application of 12 h of on-farm fasting with 6 h of lairage seemed to be best combination to reduce stomach content weight (feed and water). In the winter, shorter lairage period can be used to reduce percentage of skin lesions and better pork quality traits in pigs. Resumo: Este estudo foi realizado com o objetivo de determinar os efeitos de diferentes combinações de intervalos de jejum na fazenda (8, 12, 16, 20 h) e 1,5 h de períodos de transporte mais de cativeiro (1, 3, 6 h) em diferentes estações do verão / inverno) nos parâmetros de estresse do sangue (cortisol e lactato), conteúdo e peso estomacal, lesão da pele e qualidade da carne em um total de 960 suínos de oito fazendas. Os níveis de lactato sanguíneo foram maiores no verão (P <0,001) e o conteúdo estomacal foi afetado (P <0,05) pela estação, intervalo de jejum na fazenda (P <0,001), tempo de espera (P <0,0001). O peso do conteúdo do estômago diminui à medida que o tempo total de retirada da ração aumenta até o jejum de 17 e 1 h de fazendeiro. O conteúdo do estômago pode ser influenciado pela alimentação e pela água de diferentes maneiras, de acordo com os tratamentos. Apenas 8 horas de jejum na fazenda não são suficientes para esvaziar os estômagos do conteúdo do alimento. No entanto, um período de jejum na fazenda de 16 horas ou mais também pode aumentar a ocorrência de mais água nos estômagos. As lesões da carcaça causadas pelo combate foram maiores (P ≤ 0,005) no inverno, principalmente após 3 e 6 h de puericultura (P ≤ 0,005). O pH do lombo e do presunto foi menor (P ≤ 0,05) para suínos abatidos após 6 h de postura no verão. A aplicação de 12 h de jejum na fazenda com 6 h de plantio pareceu ser a melhor combinação para reduzir o peso do conteúdo estomacal (alimentação e água). No inverno, pode-se usar um período mais curto para reduzir a porcentagem de lesões na pele e melhorar a qualidade da carne suína em suínos. MenosAbstract: This study was carried out in order to determine the effects of different combinations of on-farm fasting intervals (8, 12, 16, 20 h) and 1.5 h of transport plus lairage periods (1, 3, 6 h) at different seasons summer/winter) on blood stress parameters (cortisol and lactate), stomach content and weight, skin lesion and meat quality in a total of 960 pigs from eight farms. Blood lactate levels were greater in the summer (P < 0.001) and stomach content was affected (P < 0.05) by season, on-farm fasting interval (P < 0.001), lairage time (P < 0.0001). Stomach content weight reduces as the total feed withdrawal time increases up to onfarm fasting of 17 and 1 h of lairage. Stomach content can be influenced by feed and water in different ways according to treatments. Only 8 h of on-farm fasting is not enough to empty stomachs from feed content. However, an on-farm fasting period of 16 h or longer can also increase the occurrence of more water in the stomachs. Carcass lesions caused by fighting were greater (P ≤ 0.005) in the winter, mainly after 3 and 6 h of lairage (P ≤ 0.005). Loin and ham pHu was lower (P ≤ 0.05) for pigs slaughtered after 6 h of lairage during the summer. The application of 12 h of on-farm fasting with 6 h of lairage seemed to be best combination to reduce stomach content weight (feed and water). In the winter, shorter lairage period can be used to reduce percentage of skin lesions and better pork quality traits in pigs. Resumo: Est... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bem-estar animal; Qualidade da carne. |
Thesagro: |
Carcaça; Mudança Climática; Produção Animal; Stress; Suíno. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/200454/1/HowDoSeasonOn-farmFastingInter.pdf
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Marc: |
LEADER 04126naa a2200277 a 4500 001 2091491 005 2019-11-07 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s00484-018-1527-1.$2DOI 100 1 $aDALLA COSTA, F. A. 245 $aHow do season, on-farm fasting interval and lairage period affect swine welfare, carcass and meat quality traits?$h[electronic resource] 260 $c2018 500 $aSpecial issue: Brazilian Congress - Jaboticabal 2017. 520 $aAbstract: This study was carried out in order to determine the effects of different combinations of on-farm fasting intervals (8, 12, 16, 20 h) and 1.5 h of transport plus lairage periods (1, 3, 6 h) at different seasons summer/winter) on blood stress parameters (cortisol and lactate), stomach content and weight, skin lesion and meat quality in a total of 960 pigs from eight farms. Blood lactate levels were greater in the summer (P < 0.001) and stomach content was affected (P < 0.05) by season, on-farm fasting interval (P < 0.001), lairage time (P < 0.0001). Stomach content weight reduces as the total feed withdrawal time increases up to onfarm fasting of 17 and 1 h of lairage. Stomach content can be influenced by feed and water in different ways according to treatments. Only 8 h of on-farm fasting is not enough to empty stomachs from feed content. However, an on-farm fasting period of 16 h or longer can also increase the occurrence of more water in the stomachs. Carcass lesions caused by fighting were greater (P ≤ 0.005) in the winter, mainly after 3 and 6 h of lairage (P ≤ 0.005). Loin and ham pHu was lower (P ≤ 0.05) for pigs slaughtered after 6 h of lairage during the summer. The application of 12 h of on-farm fasting with 6 h of lairage seemed to be best combination to reduce stomach content weight (feed and water). In the winter, shorter lairage period can be used to reduce percentage of skin lesions and better pork quality traits in pigs. Resumo: Este estudo foi realizado com o objetivo de determinar os efeitos de diferentes combinações de intervalos de jejum na fazenda (8, 12, 16, 20 h) e 1,5 h de períodos de transporte mais de cativeiro (1, 3, 6 h) em diferentes estações do verão / inverno) nos parâmetros de estresse do sangue (cortisol e lactato), conteúdo e peso estomacal, lesão da pele e qualidade da carne em um total de 960 suínos de oito fazendas. Os níveis de lactato sanguíneo foram maiores no verão (P <0,001) e o conteúdo estomacal foi afetado (P <0,05) pela estação, intervalo de jejum na fazenda (P <0,001), tempo de espera (P <0,0001). O peso do conteúdo do estômago diminui à medida que o tempo total de retirada da ração aumenta até o jejum de 17 e 1 h de fazendeiro. O conteúdo do estômago pode ser influenciado pela alimentação e pela água de diferentes maneiras, de acordo com os tratamentos. Apenas 8 horas de jejum na fazenda não são suficientes para esvaziar os estômagos do conteúdo do alimento. No entanto, um período de jejum na fazenda de 16 horas ou mais também pode aumentar a ocorrência de mais água nos estômagos. As lesões da carcaça causadas pelo combate foram maiores (P ≤ 0,005) no inverno, principalmente após 3 e 6 h de puericultura (P ≤ 0,005). O pH do lombo e do presunto foi menor (P ≤ 0,05) para suínos abatidos após 6 h de postura no verão. A aplicação de 12 h de jejum na fazenda com 6 h de plantio pareceu ser a melhor combinação para reduzir o peso do conteúdo estomacal (alimentação e água). No inverno, pode-se usar um período mais curto para reduzir a porcentagem de lesões na pele e melhorar a qualidade da carne suína em suínos. 650 $aCarcaça 650 $aMudança Climática 650 $aProdução Animal 650 $aStress 650 $aSuíno 653 $aBem-estar animal 653 $aQualidade da carne 700 1 $aDALLA COSTA, O. A. 700 1 $aCOLDEBELLA, A. 700 1 $aLIMA, G. J. M. M. de 700 1 $aFERRAUDO, A. S. 773 $tInternational Journal of Biometeorology, Online first articles, 19 mar. 2018.
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