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Registros recuperados : 157 | |
3. |  | MORANDI FILHO, W. J.; GRÜTZMACHER, A. D.; BOTTON, M.; BERTIN, A. Controle químico da cochonilha-farinhenta Planococcus citri (Risso, 1813) (Hemiptera: Pseudococcidae) em diferentes idades da videira. Arquivos do Instituto Biológico, São Paulo, v. 76, n. 3, p. 431-439, jul./set. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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5. |  | MACHOTA JUNIOR, R.; BORTOLI, L. C.; CAVALCANTI, F. R.; BOTTON, M.; GRÜTZMACHER, A. D. Assessment of Injuries Caused by Anastrepha fraterculus (Wied.) (Diptera: Tephritidae) on the Incidence of Bunch Rot Diseases in Table Grape. Neotropical Entomology, Londrina, PR, v. 45, n. 4, p. 361-368, 2016. Disponível em:<http://link.springer.com/article/10.1007/s13744-016-0377-y> Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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7. |  | BONEZ, C.; NÖRNBERG, S. D.; GRÜTZMACHER, A. D.; KOVALESKI, A.; PASINI, R. A.; CAMARGO, E. S. Ação de herbicidas indicados na Produção Integrada De Maçã sobre o parasitóide de ovos Trichogramma Pretiosum Riley (Hymenoptera: Trichogrammatidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 22., 2008, Uberlândia. Ciência, tecnologia e inovação: anais. Viçosa: UFV, 2008. Não paginado. 1 CD-ROM. Resumo 1940-1. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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8. |  | MORANDI FILHO, W. J.; BOTTON, M.; GRÜTZMACHER, A. D.; GIOLO, F. P.; MANZONI, C. G. Ação de produtos naturais sobre a sobrevivência de Argyrotaenia sphaleropa (Meyrick) (Lepidoptera: Tortricidae) e seletividade de inseticidas utilizados na produção orgância de videira sobre Trichogramma pretiosum Riley (Hymenoptera: Trichogrammatidae). Ciência Rural, Santa Maria, v. 36, n. 4, p. 1072-1078, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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9. |  | ROSA, J. M. da; ARIOLI, C. J.; GRUTZMACHER, A. D.; BOTTON, M.; BLOCHTEIN, B. Apis mellifera é afetada por iscas tóxicas utilizadas no controle de moscas-das-frutas? In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 26.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 9., 2016, Maceió, SE. Anais...Maceió, SE: Embrapa Tabuleiros Costeiros, p. 263, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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10. |  | BERTIN, A.; MORANDI FILHO, W. J.; GRÜTZMACHER, A. D.; BOTTON, M. Biologia de Planococcus citri (Risso, 1813) (Hemiptera: Pseudococcidae) em videira. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 5., ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 1., 2007, Bento Gonçalves. Resumos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2007. p. 40. (Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 63). Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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11. |  | MORANDI FILHO, W. J.; GRÜTZMACHER, A. D.; BOTTON, M.; BERTIN, A. Biologia e tabela de vida de fertilidade de Planococcus citri em diferentes estruturas vegetativas de cultivares de videira. Pesquisa Agropecuáriua Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 8, p. 941-947, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. |
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12. |  | BAVARESCO, A.; GARCIA, M. S.; GRUTZMACHER, A. D.; FORESTI, J.; RUDINEY RINGENBERG, R. Biologia comparada de Spodoptera cosmioides (Walk.) (Lepidoptera: Noctuidae) em cebola, mamona, soja e feijão. Ciência Rural, Santa Maria, v. 33, n. 6, p. 993-998, nov./dez. 2003. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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17. |  | RAMPELOTTI, F. T.; GRÜTZMACHER, A. D.; PRANDO, H. F.; MARTINS, J. F. da S. Constatação da diferença da razão sexual de Tibraca limbativentris (Hemiptera: Pentatomidae) amostrados em regiões orizícolas de Santa Catarina e do Rio Grande do Sul. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 4.; REUNIÃO DA CULTURA DO ARROZ IRRIGADO, 26., 2005, Santa Maria, RS. Anais... Santa Maria, RS: Orium, 2005. v. 2. p. 134-136. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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18. |  | SIQUEIRA, P. R. E.; BOTTON, M.; KOHN, R. G.; GRÜTZMACHER, A. D.; PERES, G. S. Dinâmica populacional de Calepitrimerus vitis (Nalepa) (Acari: eriophyidae) em cultivares de videira na região da campanha do Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 35, n. 2, p. 446-453, jun. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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20. |  | ROSA, J. M. da; ARIOLI, C. J.; BLOCHTEIN, B.; AGOSTINETTO, L.; GRUTZMACHER, A. D.; BOTTON, M. Diagnosis of directed pollination services in apple orchards in Brazil. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 40, n. 2, Epub, abr. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 157 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
24/02/2022 |
Data da última atualização: |
28/02/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
GRIGIO, M. L.; MOURA, E. A.; CARVALHO, G. F.; ZANCHETTA, J. J.; CHAGAS, P. C.; CHAGAS, E. A.; DURIGAN, M. F. B. |
Afiliação: |
MARIA L. GRIGIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; ELIAS A. MOURA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO; GABRIELLA F. CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; JAYNE J. ZANCHETTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; POLLYANA C. CHAGAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; EDVAN ALVES CHAGAS, CPAF-RR; MARIA FERNANDA BERLINGIERI DURIGAN, CPAF-RR. |
Título: |
Nutraceutical potential, quality and sensory evaluation of camu-camu pure and mixed jelly. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, Campinas, v. 42, e03421, 2022. |
ISSN: |
1678-457X |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.03421 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to formulate and to characterize chemically and physically different formulations of camu-camu jellies, with or without mixture of other fruits. Their sensory acceptance was evaluated by identifying the formulations with greater acceptability while maintaining their nutraceutical potential. The formulations were: camu-camu jelly, camu-camu jelly with jabuticaba, camu-camu jelly with guava, camu-camu jelly with acerola, camu-camu jelly with passion fruit and camu-camu jelly with papaya. Untrained tasters were used to assess consumer acceptability. In a second scale the purchase intention was evaluated. The following variables were also analyzed: pH, soluble solids, titratable acidity, ratio (SS/TA), ascorbic acid, total anthocyanins and flavonoids, phenolic compounds and antioxidant activity by the DPPH and FRAP methods. The results showed that camu-camu jelly without mixtures was not well accepted in the sensory test when compared to the others. The greatest preference was for mixed jams of camu-camu with guava and jabuticaba, in which they obtained greater acceptance and purchase intention. Jellies with higher levels of bioactive compounds and antioxitant activity obtained low acceptance and purchase intention, perhaps due to their high astringency. |
Palavras-Chave: |
Caçari. |
Thesagro: |
Jabuticaba; Myrciaria Dubia. |
Thesaurus NAL: |
Acerolas; Antioxidants. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1140375/1/pdf2.pdf
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Marc: |
LEADER 02103naa a2200277 a 4500 001 2140375 005 2025-02-28 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-457X 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/fst.03421$2DOI 100 1 $aGRIGIO, M. L. 245 $aNutraceutical potential, quality and sensory evaluation of camu-camu pure and mixed jelly.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe objective of this work was to formulate and to characterize chemically and physically different formulations of camu-camu jellies, with or without mixture of other fruits. Their sensory acceptance was evaluated by identifying the formulations with greater acceptability while maintaining their nutraceutical potential. The formulations were: camu-camu jelly, camu-camu jelly with jabuticaba, camu-camu jelly with guava, camu-camu jelly with acerola, camu-camu jelly with passion fruit and camu-camu jelly with papaya. Untrained tasters were used to assess consumer acceptability. In a second scale the purchase intention was evaluated. The following variables were also analyzed: pH, soluble solids, titratable acidity, ratio (SS/TA), ascorbic acid, total anthocyanins and flavonoids, phenolic compounds and antioxidant activity by the DPPH and FRAP methods. The results showed that camu-camu jelly without mixtures was not well accepted in the sensory test when compared to the others. The greatest preference was for mixed jams of camu-camu with guava and jabuticaba, in which they obtained greater acceptance and purchase intention. Jellies with higher levels of bioactive compounds and antioxitant activity obtained low acceptance and purchase intention, perhaps due to their high astringency. 650 $aAcerolas 650 $aAntioxidants 650 $aJabuticaba 650 $aMyrciaria Dubia 653 $aCaçari 700 1 $aMOURA, E. A. 700 1 $aCARVALHO, G. F. 700 1 $aZANCHETTA, J. J. 700 1 $aCHAGAS, P. C. 700 1 $aCHAGAS, E. A. 700 1 $aDURIGAN, M. F. B. 773 $tFood Science and Technology, Campinas$gv. 42, e03421, 2022.
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Embrapa Roraima (CPAF-RR) |
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