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Registros recuperados : 174 | |
121. | | MARCON, A. R.; SCHWARTS, L. V.; TAFFAREL, J. C.; ZANUS, M. C.; DELAMARE, A. P. L.; ECHEVERRIGARAY, S. Evolução das características sensoriais de espumantes moscatéis durante o armazenamento. Revista Brasileira de Viticultura e Enologia, v. 10, n. 10, p. 86-93, set. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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122. | | CHAVARRIA, G.; SANTOS, H. P. dos; ZANUS, M. C.; MARODIN, G. A. B.; ZORZAN, C.; BERGAMASCHI, H.; CARDOSO, L. S. Effect of plastic overhead cover in Muscat wine mineral composition. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 11., 2007, Mendoza. Seduciendo al consumidor de hoy: anales. [Mendoza: INV: CLEIFRA], 2007. p. 1-5. 1 CD-ROM. 1 CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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124. | | BARBOSA, A. B.; CHIAPPINI, C. C. de J.; ZANUS, M. C.; SILVA, G. A. da; LEITE, S. G. F. Avaliação sensorial descritiva de vinho tinto elaborado com saccharomyces cerevisiae e leveduras nãosaccharomyces. CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 20., 2006, Curitiba. Alimentos e agroindústrias brasileiras no contexto internacional: anais. Curitiba: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2006. n. 0146, p. 340. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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125. | | FLORES, C. A.; GUERRA, C. C.; MANDELLI, F.; FALCADE, I.; TONIETTO, J.; SALTON, M. A.; ZANUS, M. C. Desenvolvimento de uma Indicação Geográfica para vinhos de Pinto Bandeira, Serra Gaúcha, RS. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 10.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 11.; SEMINÁRIO FRANCO-BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 2., 2005, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2005. p. 362. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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126. | | CHAVARRIA, G.; SANTOS, H. P. dos; ZANUS, M. C.; MARODIN, G. A. B.; CHALAÇA, M. Z.; ZORZAN, C. Maturação de uvas Moscato Giallo sob cultivo protegido. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 32, n. 1, p. 151-160, mar. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Uva e Vinho. |
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127. | | FALCÃO, L. D.; REVEL, G. de; PERELLO, M. C.; MOUTSIOU, A.; ZANUS, M. C.; BORDIGNON-LUIZ, M. A survey of seasonal temperatures and vineyard altitude influences on 2-Methoxy-3-isobutylpyrazine, C13-Norisoprenoids, and the sensory profile of Brazilian Cabernet Sauvignon wines. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Washington, DC, v. 55, n. 9, p. 3605-3612, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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130. | | RITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; CAMARGO, U. A.; ZANUS, M. C.; SOUZA, R. T. de; FAJARDO, T. V. M. 'BRS Magna': a novel grape cultivar for juice making, with wide climatic adaptation. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 14, n. 4, p. 266-269, 2014. Cultivar release. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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131. | | RITSCHEL, P. S.; MAIA, J. D. G.; CAMARGO, U. A.; ZANUS, M. C.; SOUZA, R. T. de; FAJARDO, T. V. M. 'BRS Magna': a novel grape cultivar for juice making, with wide climatic adaptation. In:CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15., 2015, Bento Gonçalves, RS. p 381. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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132. | | JESKE, R. M.; SANTOS, E. dos; SPEROTTO, G.; ZANUS, M. C.; PEREIRA, G. E.; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S. DA. Emprego de índices de compacidade de cachos para variedades viníferas com base em caracteres físico-morfológicos. In:ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 19., ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 15., 2022, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2023. p. 26. (Embrapa Uva e Vinho. Eventos Técnicos & Científicos, 1). Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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133. | | CHAVARRIA, G.; SILVA, L. C. da; SANTOS, H. P. dos; BERGAMASCHI, H.; SBEGHEN, F.; GUERRA, C. C.; FLORES, C. A.; ZANUS, M. C.; TONIETTO, J. Compostos fenólicos de uvas Cabernet Sauvignon em três solos da Indicação de Procedência Vale dos Vinhedos, Bento Gonçalves - Brasil. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, [Montevideo]. [Anais...] [Montevideo]: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. Não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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134. | | MELO, P. S.; BERGAMASCHI, K. B.; TIVERON, A. P.; MASSARIOLI, A. P.; OLDONI, T. L. C.; ZANUS, M. C.; PEREIRA, G. E.; ALENCAR, S. M. de. Composição fenólica e atividade antioxidante de resíduos agroindustriais. Ciência Rural, Santa Maria, v. 41, n. 6, p. 1088-1093, jun. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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135. | | RITSCHEL, P. S.; GOMES, F. G. G.; CERIOTTI, I.; LONGHI, P.; MAIA, J. D. G.; ZANUS, M. C.; TONIETTO, J.; FERREIRA, M. E. Genetic analysis of 'Moscato branco' and other muscat grapes held by the grape germplasm bank in Brazil. In: INTERNATIONAL CROP SCIENCE CONGRESS, 6., 2012, Bento Gonçalves. [Proceedings...] [S.l.]: International Crop Science Society, 2012. Não paginado. 1 pendrive. Resumo 3128. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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136. | | POLICASTRO, C. A.; CARVALHO, A. C. P. L. F.; DELBEM, A. C. B.; MATTOSO, L. H. C.; MINATTI, E.; FERREIRA, E. J.; BORATO, C. E.; ZANUS, M. C. A Hybrid case based reasoning approach for wine classification. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTELLIGENT SYSTEMS DESIGN AND APPLICATIONS, 7., 2007, Rio de Janeiro. Proceedings... Rio de Janeiro: UERJ: ISDA, 2007. p. 395-400. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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138. | | SILVEIRA, S. V. da; BEN, R. L.; BOTTEGA, L.; ZANUS, M. C.; GUERRA, C. C.; VELHO, R. de S.; PEREIRA, G. E. (ed.). Produção integrada de uva para processamento - vinho e suco : caderno do estabelecimento vinícola. Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2015. v. 3, 29 p. Publicação digitalizada (2016) Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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139. | | SILVA, G. A. da; BRANDOLT, S. D. F.; POLI, J. S.; POLETTO, C. M.; MELLO, L. M. R. de; ZANUS, M. C.; CAMARGO, U. A. Polyphenols and antioxidant content in grape juice. In: CONGRESSO MONDIALE DELLA VIGNA E DEL VINO, 31.; ASSEMBLEA GENERALE DELL'O.I.V, 6., Verona, 2008. [Proceedings...] [S.l.]: OIV: Ministereo Delle Politiche Agricole, Alimentare e Forestali, [2008]. Não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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140. | | SILVA, G. A. da; BRANDOLT, S. D. F.; POLI, J. S.; POLETTO, C. M.; MELLO, L. M. R. de; ZANUS, M. C.; CAMARGO, U. A. Polyphenols and antioxidant content in grape juice. In: CONGRESSO MONDIALE DELLA VIGNA E DEL VINO, 31.; ASSEMBLEA GENERALE DELL'O.I.V., 6., 2008, Verona, Italia. Riassunti delle comunicazioni. [Verona]: OIV: Ministero Politiche Agricole, Alimentari e Forestali, 2008. p. 230. Resumo P.I.80. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 174 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
01/03/2023 |
Data da última atualização: |
02/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
NASCIMENTO, T. L. do; BARROS, J. R. A.; OLIVEIRA, G. M. de; SANTOS, C. B. dos; VOLTOLINI, T. V.; ANTONIO, R. P.; ANGELOTTI, F. |
Afiliação: |
TIAGO LIMA DO NASCIMENTO, Bolsista Facepe; JULIANE RAFAELE ALVES BARROS, Bolsista Facepe; GILMARA MOREIRA DE OLIVEIRA, Bolsista CNPq; CAMILA BARBOSA DOS SANTOS, UPE; TADEU VINHAS VOLTOLINI, CPATSA; RAFAELA PRISCILA ANTONIO, CPATSA; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA. |
Título: |
Genetic diversity of Macroptilium accessions considering the increase in air temperature. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Bioscience Journal, v. 39, e39028, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.14393/BJ-v39n0a2023-65634 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Climate changes can influence the genetic diversity of forage plants, which may contribute to theimprovement and development of new species. Therefore, this research aimed to evaluate the influence of temperature increase on the genetic diversity of Macroptilium accessions based on morphoagronomic descriptors. The experiment was carried out in a growth chamber in a 2×16 factorial arrangement (temperature regimes x Macroptilium accessions), with the temperatures consisting of T1 (20?26?33 °C) and T2 (24.8?30.8?37.8 °C) and 16 accessions. Eleven morphoagronomic descriptors allowed estimating the diversity among accessions. The measurements of genetic dissimilarity enabled us to observe the genetic distance between the studied materials, standing out the accessions T1.M3 and T2.S4 as the most divergent (446.01). The morphoagronomic descriptors percentage of leaves and stem diameter were the most efficient for estimating the diversity between access. Genetic variability points to the adaptation of Macroptilium accessions in the climate change scenario. The accessions more divergent can be explored in genetic breeding programs for the species aiming at the expansion of genetic variability as an adaptation mechanism to heat stress. |
Palavras-Chave: |
Diversidade genética; Melhoramento de planta; Variabilidade genética. |
Thesagro: |
Forragem; Mudança Climática; Nutrição Animal; Planta Forrageira. |
Thesaurus NAL: |
Animal feeding; Climate change; Forage; Macroptilium; Plant breeding. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152015/1/Genetic-diversity-of-Macroptiliumaccessions-considering-the-increase-in-air-temperature-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02284naa a2200349 a 4500 001 2152015 005 2023-05-02 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.14393/BJ-v39n0a2023-65634$2DOI 100 1 $aNASCIMENTO, T. L. do 245 $aGenetic diversity of Macroptilium accessions considering the increase in air temperature.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aClimate changes can influence the genetic diversity of forage plants, which may contribute to theimprovement and development of new species. Therefore, this research aimed to evaluate the influence of temperature increase on the genetic diversity of Macroptilium accessions based on morphoagronomic descriptors. The experiment was carried out in a growth chamber in a 2×16 factorial arrangement (temperature regimes x Macroptilium accessions), with the temperatures consisting of T1 (20?26?33 °C) and T2 (24.8?30.8?37.8 °C) and 16 accessions. Eleven morphoagronomic descriptors allowed estimating the diversity among accessions. The measurements of genetic dissimilarity enabled us to observe the genetic distance between the studied materials, standing out the accessions T1.M3 and T2.S4 as the most divergent (446.01). The morphoagronomic descriptors percentage of leaves and stem diameter were the most efficient for estimating the diversity between access. Genetic variability points to the adaptation of Macroptilium accessions in the climate change scenario. The accessions more divergent can be explored in genetic breeding programs for the species aiming at the expansion of genetic variability as an adaptation mechanism to heat stress. 650 $aAnimal feeding 650 $aClimate change 650 $aForage 650 $aMacroptilium 650 $aPlant breeding 650 $aForragem 650 $aMudança Climática 650 $aNutrição Animal 650 $aPlanta Forrageira 653 $aDiversidade genética 653 $aMelhoramento de planta 653 $aVariabilidade genética 700 1 $aBARROS, J. R. A. 700 1 $aOLIVEIRA, G. M. de 700 1 $aSANTOS, C. B. dos 700 1 $aVOLTOLINI, T. V. 700 1 $aANTONIO, R. P. 700 1 $aANGELOTTI, F. 773 $tBioscience Journal$gv. 39, e39028, 2023.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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