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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
24/08/2018 |
Data da última atualização: |
25/02/2019 |
Autoria: |
ZANGISKI, F.; MIQUELLUTI, D. J.; BERTOL, I.; RAMOS, J. C. |
Afiliação: |
Fernanda Zangiski, Universidade do Estado de Santa Catarina - UESC; David José Miquelluti, Universidade do Estado de Santa Catarina - UESC; Ildegardis Bertol, Universidade do Estado de Santa Catarina - UESC; Júlio César Ramos, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - EPAGRI. |
Título: |
Soil roughness indexes and their relationship with water erosion. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 6, p. 756-764, June, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Índices de rugosidade do solo e sua relação com a erosão hídrica. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to express soil roughness through statistical, geostatistical, and fractal indexes, comparing and relating them to soil and water losses in different experimental conditions. The study was conducted from 2012 to 2015, in the municipality of Lages, in the state of Santa Catarina, Brazil, in a completely randomized design with two replicates. Three treatments were evaluated: T1, scarified soil at the end of the ryegrass (Lolium multiflorum) crop cycle after removal of the shoot residue; T2, scarified soil at the end of the vetch (Vicia sativa) crop cycle after removal of the shoot residue; and T3, scarified soil without cultivation and without cover. The heights of the microrelief were read with a surface roughness tester with rods. Soil roughness was analyzed through the statistical, geostatistical, and fractal indexes. The fractal dimension and intersection distance showed a clear difference between the treatments with cultivation. All indexes, except R1, are associated with soil losses in the treatments with cultivation. As for water losses, there is only an association with the fractal dimension index and only in the treatment without cultivation. |
Palavras-Chave: |
Diferença limite; Dimensão fractal; Limiting difference; Microrrelevo; Random roughness; Rugosidade aleatória. |
Thesaurus Nal: |
Fractal dimensions; Microrelief. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181934/1/Soil-roughness-indexes-and-their-relationship.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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10. | | TEIXEIRA, O. R.; BATISTA, C. de S.; COLUSSI, R.; MARTINO, H. S. D.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. Impact of physicochemical properties on the digestibility of Brazilian whole and polished rice genotypes. Cereal Chemistry, v. 98, n. 5, p. 1066-1080, Sept./Oct. 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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16. | | QUEIROZ, V. A. V.; MORAES, E. A.; MARTINO, H. S. D.; PAIVA, C. L.; MENEZES, C. B. de. Potencial do sorgo para uso na alimentação humana. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 35, n. 278, p. 7-12, jan./fev. 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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18. | | TEIXEIRA, O. R.; CARVALHO, R. N.; COLUSSI, R.; MARTINO, H. S. D.; VANIER, N. L.; BASSINELLO, P. Z. Textura, amido resistente e digestibilidade In Vitro do amido de arroz de terras altas refrigerado e congelado após a cocção. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 15., 2021, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021. p. 45. Evento online.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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19. | | GOMES, M. J. C.; MARTINO, H. S. D.; KOLBA, N.; CHENG, J.; AGARWAL, N.; ROCHA, M. de M.; TAKO, E. Zinc biofortified Cowpea (Vigna unguiculata L. Walp.) soluble extracts modulate assessed cecal bacterial pulations and gut morphology In Vivo (Gallus gallus). Frontiers in Bioscience - Landmark, v. 27, n. 5, 140, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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20. | | MARTINO, H. S. D.; DIAS, D. M.; GOMES, M. J. C.; ALVES, N. E. G.; MOREIRA, M. E. de C.; NUTTI, M. R. Alimentos alvo para a biofortificação apresentam elevada qualidade proteica e ação hipoglicemiante em ratos wistar. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 70-73 T213. Título equivalente: Staple food crops targeted for biofortification have high protein quality and hypoglycemic effect in wistar rats.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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