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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  27/05/2019
Data da última atualização:  05/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AFONSO, M. R. A.; RODRIGUES, B. K. M.; COSTA, J. M. C. da; RYBKA, A. C. P.; WURLITZER, N. J.
Afiliação:  Marcos R. A. Afonso, Universidade Federal do Ceará (UFC); Brena K. M. Rodrigues, Universidade Federal do Ceará (UFC); José M. C. da Costa, Universidade Federal do Ceará (UFC); ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; NEDIO JAIR WURLITZER, CNPAT.
Título:  Microstructure and flow properties of lyophilized mango pulp with maltodextrin.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 23, n. 2, p. 133-137, 2019.
DOI:  10.1590/1807-1929/agriambi.v23n2p133-137
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  The present study had as objective to determine the flow properties and behavior of lyophilized mango pulp powder as a function of different concentrations of maltodextrin. In the samples of the powders contain 5, 10 and 15% of maltodextrin the angle of effective internal friction, wall friction angle, flow index and bulk density were determined. The microstructure was evaluated by scanning electron microscopy. The freeze-dried samples are characterized as having an amorphous structure, and the drying aid used modified the surface of the particles. The flow index was 3.19, 4.28 and 4.53 for samples containing, respectively, 5, 10 and 15% maltodextrin. Increasing the concentration of maltodextrin in the mango pulp decreased the effective angles of internal friction and wall friction. The bulk density of the powders increased with increasing concentration of maltodextrin for the samples containing 5, 10 and 15% of the maltodextrin, being equal to 597.8, 689.8 and 691.3 kg m-3, respectively. Thus, it was concluded that the addition of maltodextrin modified the shape of the particles, decreased segregation, affected the flow properties of the mango powders, facilitating flow and increasing their bulk density.
Palavras-Chave:  Fluxo; Fruta em pó; Indice de fluxo; Manga com maltodextrina; Pó da polpa; Polpa liofilizada; Pós.
Thesagro:  Fruta; Manga; Mangifera Indica; Microscopia; Polpa.
Thesaurus Nal:  Flow; Fruits; Microscopy; Powders; Rheology.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/200345/1/Microstructure-and-flow-2019.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197857/1/ART19006.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT16111 - 1UPCAP - DD2019.0064
CPATSA58651 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  28/06/2021
Data da última atualização:  16/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  TRAPP, T.; INACIO, C. de T.; CIOTTA, M. N.; HINDERSMANN, J.; LIMA, A. P.; SANTOS, T. S. dos; FERREIRA, G. W.; MORAIS, G. P.; CONTI, L. de; COMIN, J. J.; LOSS, A.; GIACOMINI, S. J.; LOURENZI, C. R.; ROZANE, D. E.; BRUNETTO, G.
Afiliação:  TALITA TRAPP, UFSC; CAIO DE TEVES INACIO, CNPS; MARLISE NARA CIOTTA, EPAGRI; JACSON HINDERSMANN, UFSM; ANDRIA PAULA LIMA, UFSC; THIAGO STACOWSKI DOS SANTOS, UFSC; GUILHERME WILBERT FERREIRA, UFSC; GILDEAN PORTELA MORAIS, UFSC; LESSANDRO DE CONTI, INSTITUTO FEDERAL FARROUPILHA; JUCINEI JOSÉ COMIN, UFSC; ARCÂNGELO LOSS, UFSC; SANDRO JOSÉ GIACOMINI, UFSM; CLEDIMAR ROGÉRIO LOURENZI, UFSC; DANILO EDUARDO ROZANE, UNESP; GUSTAVO BRUNETTO, UFSM.
Título:  Natural abundance analysis of the role played by 15N as indicator for the certification of organic-system deriving food.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 102, n. 1, p. 330-340, Jan. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1002/jsfa.11362
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of the present study was to assess the use of 15N values recorded for nitrogen fertilizers, soil and plant tissue (leaves and fruits/tubers/grains) to separate the organic system from conventional production systems in rice, banana, apple and potato crops.
Thesagro:  Arroz; Banana; Batata; Fertilizante Nitrogenado; Maçã; Sistema de Produção.
Thesaurus NAL:  Apples; Bananas; Nitrogen fertilizers; Potatoes; Rice.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS20691 - 1UPCAP - DD
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