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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
14/04/1997 |
Data da última atualização: |
14/04/1997 |
Autoria: |
WHITE, J. W.; CASTILLO, J. A.; EHLERINGER, J. R.; SINGH, S. P. |
Título: |
Relations of carbon isotope discrimination and other physiological traits to yieald in common bean (Phaseolus vulgaris) under rainfed conditions. |
Ano de publicação: |
1994 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural Science, v. 122, n. 2, p. 275-284, 1994. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Although direct selection for seed yield under water deficit can result in genetic gains in the common bean (Phaseolus vulgaris L.), progress could be enhanced through selection for additional traits that are related to underiving mechanisms of adaptation to water deficit. Carbon isotope discrimination has received considerable attention as an indicator of water use efficiency and adaptation to water deficit. To test the utility of as a selection criterion, and other traits were measured in F2 and F3 generations of a nine-parent diallel grown under rainfed conditions at two locations in Colombia with contrasting soil types. An irrigated trial was also conducted at one location. Significant (P < 0.05) differences among parents, F2 and F3 were found for carbon isotope discrimination, leaf optical density (OD), leaf nitrogen (N) and potassium (K) concentrations, relative duration of pod-filling period (RDPF), shoot dry weight (SDW) and harvest index (HI). Effect of location and water regime and their interactions with genotype were also frequently significant. Heritability estimates, determined by regressing the F3 on the F2, ranged from 0.11 + - 0.11 (S.E.) to 0.33 + - 0.10 for OD, 0.22 + - 0.07 to 0.44 + - 0.09 for N, 0.04 + - 0.05 to 0.29 + - 0.08 for K, 0.40 + - 0.08 to 0.43 + - 0.15 for RDPF and 0.30 + - 0.22 to 1.00 + - 0.24 for SDW. All vallues for and H1 did not differ significantly from zero. |
Palavras-Chave: |
Bean; Estresse hidrico. |
Thesagro: |
Feijão; Fisiologia; Phaseolus Vulgaris. |
Thesaurus Nal: |
water stress. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
01/02/2012 |
Data da última atualização: |
01/02/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
OLIVEIRA, E. A. de; BORGES, S. V.; FURTADO, A. A. L.; DELLA MODESTA, R. C.; GODOY, R. de O. |
Afiliação: |
EMANUELLE ARAÚJO DE OLIVEIRA, UFRRJ; SORAIA VILELA BORGES, UFLA; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; REGINA CÉLIA DELLA MODESTA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA. |
Título: |
Heat processing (HTST) of umbu (Spondias tuberosa Arruda Câmara) pulp. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 31, n. 4, p. 923-928, out./dez. 2011. |
DOI: |
10.1590/S0101-20612011000400015 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A polpa de umbu é um importante produto na economia da região semiárida do Brasil e sua conservação pode ser estendida por tratamento térmico. Um planejamento fatorial completo com 2 fatores (tempo e temperatura) e 3 pontos centrais foi utilizado para verificar o efeito do processo HTST sobre a qualidade físico-química, química, física, microbiológica e sensorial de polpas de umbu. Os resultados mostraram que o tratamento térmico aplicado resultou em produtos sem significantes alterações nas características físico-químicas, químicas e microbiológicas. Com respeito à cor, os parâmetros L e a* foram alterados pelo aumento da temperatura, indicando um escurecimento na cor. A avaliação sensorial indicou que o tratamento 88 °C por 10 segundos foi a melhor condição de processamento, devido à maior similaridade do produto resultante com a amostra referência (polpa branqueada). |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Processamento de alimentos; Propriedades físicas; Qualidade do alimento. |
Thesagro: |
Composição Química; Fruta. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/53293/1/2011-079.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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