Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  01/08/1992
Data da última atualização:  05/12/2023
Autoria:  STACY, B. D.; WARNER, A. C. I.
Título:  Balances of water and sodium in the rumen during feeding: osmotic stimulation of sodium absortion in the sheep.
Ano de publicação:  1966
Fonte/Imprenta:  Journal Experimental Physiology, v. 51, n. 2, p. 79-93, Apr. 1966.
DOI:  https://doi.org/10.1113/expphysiol.1966.sp001843
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: When sheep ate a dry ration containing added sodium chloride the concentration of sodium in the rumen liquor did not increase. When solutions containing amounts of sodium similar to those eaten with the feed were administered via rumen fistulæ to fasting sheep, they caused a rise in sodium concentration that was sustained for at least 4 hr. Different results were obtained when the same dose of sodium chloride was given to sheep in which the rumen contents were made hypertonic by the addition of other solutes (potassium chloride or mannitol-urea). Instead of rising, the sodium concentration fell 4 hr. after treatment. Changes in the water content of the rumen were traced with a soluble marker, the 51Cr complex of ethylenediaminetetra-acetic acid. After feeding, but not after solute administration, there was clear-cut evidence of increased entry of body water into the rumen, the dilution rate increasing from 0·07-0·11 hr.-1 to 0·19-0·28 hr.-1. Total salivary secretion was measured in an animal with an ?sophageal fistula and the results indicated that the increased water entry into the rumen was due to stimulation of saliva production on feeding. By making several assumptions, sodium and water balances in the rumen were derived from the experimental data. In the fasting state the calculated sodium absorption was 6-16 m. equiv/ hr.; over the 2 hr. period after feeding or solute administration the value was 36-62 m.equiv/hr. It was concluded that hypertonic conditions,... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Gastric fistula; Sodium metabolism; Water electrolyte balance.
Thesagro:  Água; Nutrição; Ovino; Rúmen; Sódio.
Thesaurus Nal:  Fatty acids; Intestinal absorption; Mannitol; Osmosis; Physiology; Potassium chloride; Ruminant nutrition; Salivation; Sheep feeding; Urea.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC7840 - 1ADDAP - PPSP 01383SP 01383
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  26/09/2001
Data da última atualização:  08/09/2004
Autoria:  SCHMIDT, G. S.; PACKER, I. U.; DUARTE, F. A. de M.; COSTA, C. N.; AVILA, V. S. de.
Título:  Formacao de Populacoes-Bases de Aves para Corte. IV. Avaliacao das Caracteristicas Produtivas e Reprodutivas da Linha Femea.
Ano de publicação:  1991
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.26, n.6, p.791-796, jun.1991
Idioma:  Português
Conteúdo:  0 presente trabalho foi conduzido no Centro Nacional de Pesquisa de Suínos e Aves (CNPSA), utilizando as linhas fêmeas de matrizes para corte, provenientes de um cruzamento dialéfico entre quatro linhagens comerciais denominadas, PI, P2, P3 e P4, onde os números de 1 a 4 identificam origens. Efetuou-se a avaliação dos cruzamentos quanto à taxa de postura e às características reprodutivas. Foram observadas diferenças significativas entre os cruzamentos, para as características produção de ovos, eclodibilidade e nascimento. A capacidade geral de combinação foi significativa para todas as características avaliadas. A capacidade específica de combinação e efeitos recíprocos não foram significativos, respectivamente, para fertilidade e eclodibilidade. 0 efeito da heterose foi significativo para as características produtivas, variando de 1,88% a 11,63% e 1,02% a 12,02%, respectivamente, para produção de ovoslaveldia e produção de ovoslave alojada. As linhagens comerciais PI, P2 e P3 parecem ser as mais indicadas na formação da população-base para linha fêmea.
Palavras-Chave:  características reprodutivas; cruzamento dialéfico; matrizes de corte; produção de ovos.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/20850/1/pab04_jun_91.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE20850 - 1UMTAP - --63072081P47463072081
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional