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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  22/02/2024
Data da última atualização:  22/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VILELA, E. S. D.; TERAO, D.; QUEIROZ, S. C. do N. de; SILVA, A. M. da; MAIA, A. de H. N.; FRACAROLLI, J. A.; DORTA, C.; SANTOS, L. da S. dos.
Afiliação:  ELKE SIMONI DIAS VILELA, CNPMA; DANIEL TERAO, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA; ADRIANE MARIA DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; JULIANA APARECIDA FRACAROLLI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; CAROLINE DORTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; LARISSA DA SILVA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS.
Título:  Essential oils on the control of fungi causing postharvest diseases in mango.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, 2024.
ISSN:  1517-8382
DOI:  http://dx.doi.org/10.1007/s42770-023-01237-2
Idioma:  Inglês
Notas:  Online first
Conteúdo:  Abstract: The use of fungicides in the postharvest treatment of mangoes has been widespread due to the incidence of pathogens, but awareness of the health risks arising from their use has increased, driving the search for more sustainable treatments. This study aimed to evaluate the activity of antifungal treatment of seven essential oils (EO) against four fungi that cause postharvest diseases in mangoes and define the minimum inhibitory concentration (MIC) and chemical composition, analyzed by gas chromatography (GC-MS). The results showed that the EOs of oregano, rosemary pepper, cinnamon bark, and clove inhibited 100% of the mycelial growth of the studied pathogens, with MIC ranging from 250 to 2000 μL.L−1. The main compound found in oregano was carvacrol (69.1%); in rosemary and pepper oil, it was thymol (77.2%); cinnamaldehyde (85.1%) was the main constituent of cinnamon bark, and the eugenol (84.84%) in cloves. When evaluating the antifungal activity of these compounds, thymol and carvacrol showed greater inhibitory activity against fungi. Therefore, this study showed the great potential of oregano, clove, rosemary pepper, and cinnamon bark essential oil as alternative treatments to synthetic fungicides in controlling postharvest diseases in mangoes.
Thesagro:  Doença de Planta; Doença Fúngica; Lippia Sidoides; Manga; Óleo Essencial; Orégano; Pós-Colheita.
Thesaurus Nal:  Essential oils; Fungal diseases of plants; Mangoes; Postharvest diseases.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
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CNPMA17601 - 1UPCAP - DD
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21.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, C. M. M. S.; MELO, I. S. de; SILVA, V. P. C. da; VILELA, E. S. D. Produção de celulases por linhagens fúngicas provenientes da Antártida. In: WORKSHOP DE BIODEGRADAÇÃO E BIORREMEDIAÇÃO, 3., 2009, Campinas. Anais... Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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22.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA JUNIOR, O. L.; VILELA, E. S. D.; GIOVEDY, J. S.; SILVA, C. M. M. de S.; MELO, I. S. de. Atividade de enzimas ligninocelulolíticas envolvidas na degradação do bagaço de cana-de-açúcar por linhagens fúngicas da Caatinga. In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 5., 2011, Campinas. Anais... Campinas: Embrapa Monitoramento por Satélite, 2011. 1 CD ROM. Nº 11419.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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23.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, G. M. de L.; VILELA, E. S. D.; SOUZA, D. E. H. de; HALFELD-VIEIRA, B. de A.; NECHET, K. de L. Avaliação de diferentes métodos de fermentação e meios de cultura na obtenção de cercosporina produzida por Cercospora aff. canescens. In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 16., 2022, Campinas. Anais...Campinas: Instituto Agronômico, 2022. Evento online. CIIC 2022. Nº 22405. p. 1-12.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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24.Imagem marcado/desmarcadoPAMPLONA, R. de C. de A.; VILELA, E. S. D.; PANSA, C. C.; CASTELIANI, A. G. B.; MOITINHO, M. A.; MELO, I. S. de. Antifungal activity of the isolated from caatinga actinobacteria in control of Pythium aphanidermatum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 28., Florianópolis. Anais... Florianópolis: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2015. Ref. 0969-2.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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25.Imagem marcado/desmarcadoREIS, A. B.; YOSHIDA, C. M. P.; VILELA, E. S. D.; NASCIMENTO, R. dos S.; MELO, I. S. de; FRANCO, T. T. Biodegradability kraft paper coated with films emulsified chitosan and palmitic acid. Journal of Research Updates in Polymer Science, v. 2, n. 2, p. 122-131, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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26.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; VILELA, E. S. D.; PARMA, M. M.; NASCIMENTO, R. dos S.; ROSA, L. H.; PELLIZARI, V. H. Bactérias celulolíticas isoladas do lago Stenhouse na Península Antártica. In: WORKSHOP DE BIODEGRADAÇÃO E BIORREMEDIAÇÃO, 3., 2009, Campinas. Anais... Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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27.Imagem marcado/desmarcadoASSALIN, M. R.; SOUZA, D. R. C. de; ROSA, M. A.; MOLTOCARO, R. C. R.; CASTANHA, R. F.; VILELA, E. S. D.; TASIC, L.; DURÁN, N. Thiamethoxam used as nanopesticide for the effective management of Diaphorina citri psyllid: an environmental-friendly formulation. International Journal of Pest Management, p.1-9, 2022. Online first.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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28.Imagem marcado/desmarcadoMAY, A.; COELHO, L. F.; PEDRINHO, A.; BATISTA, B. D.; MENDES, L. W.; MENDES, R.; MORANDI, M. A. B.; BARTH, G.; VIANA, R. S.; VILELA, E. S. D. The use of indigenous bacterial community as inoculant for plant growth promotion in soybean cultivation. Archives of Agronomy and Soil Science, (2021). p. 1-16. On-line first.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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29.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. S. dos; VILELA, E. S. D.; PAZIANOTTO, R. A. A.; REYNALDO, E. F.; SILVA, E. H. F. M. da; BUENO, A. C. S. O.; MAY, A. Evaluation of microbial and enzymatic communities in soil and rizosphere from soybean plants. African Crop Science Journal, v. 26, n. 1, p. 79-92, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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30.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; VASCONCELLOS, R. L. F.; NASCIMENTO, R. dos S.; VILELA, E. S. D.; KAVAMURA, V. N.; ROSA, L. H. Endophytic bacteria from Deschampsia antarctica and assessment of their potential to promote plant growth. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MICROBIAL ECOLOGY, 15., 2014, Seoul. Proceedings... Wageningen: The International Society for Microbial Ecology (ISME), 2014. p. 139-140.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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31.Imagem marcado/desmarcadoMELO, I. S. de; ZUCCHI, T. D.; SILVA, R. E. da; VILELA, E. S. D.; SÁBER, M. L.; ROSA, L. H.; PELLIZARI, V. H. Isolation and characterization of cellulolytic bacteria from the Stain house Lake, Antarctica. Folia Microbiologica, Prague, v. 59, p. 303-306, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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32.Imagem marcado/desmarcadoVALENTE, A. M. M. P.; SILVA, L. J.; VILELA, E. S. D.; FERREIRA JUNIOR, O. L.; GAMBARRA, F.; FERREIRA, A. G.; BOFFO, E. F.; MORAES, L. A. B. de; PELLIZARI, V. H.; MELO, I. S. de. Atividade antibacteriana do ácido fenazina-1-carboxílico por Pseudomonas sp.(Mono49) isolada de Monostroma da Antártica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 26., 2011, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2011. Resumo 1883-1.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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33.Imagem marcado/desmarcadoMAY, A.; FERREIRA, W. P. M.; VIANA, R. da S.; VILELA, E. S. D.; SILVA, E. H. F. M. da; VIEIRA JUNIOR, N. A.; HIRANO, R. T.; SANTOS, M. de S. dos; MOREIRA, B. R. de A. Development of coffee plant under different doses of an amino acid-based organomineral product. International Journal of Science and Research, v. 9, n. 5, p. 1267-1271, May 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Meio Ambiente.
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34.Imagem marcado/desmarcadoMAY, A.; SILVA, E. H. F. M. da; VIEIRA JUNIOR, N. A.; VILELA, E. S. D.; SANTOS, M. de S.; COELHO, L. F.; PEDRINHO, A.; BATISTA, B. D.; VIANA, R. da S. Soybean extracts can improve plant development. Scientia Agricola, v. 80, e20210102, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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35.Imagem marcado/desmarcadoVILELA, E. S. D.; TERAO, D.; QUEIROZ, S. C. do N. de; SILVA, A. M. da; MAIA, A. de H. N.; FRACAROLLI, J. A.; DORTA, C.; SANTOS, L. da S. dos. Essential oils on the control of fungi causing postharvest diseases in mango. Brazilian Journal of Microbiology, 2024. Online first
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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