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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
19/04/2021 |
Data da última atualização: |
25/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MAY, A.; COELHO, L. F.; SILVA, E. H. F. M. da; VIANA, R. da S.; VIEIRA JUNIOR, N. A.; FERREIRA, W. P. M. |
Afiliação: |
ANDRE MAY, CNPMA; LUCIANA FONTES COELHO; EVANDRO HENRIQUE FIGUEIREDO MOURA DA SILVA, ESALQ-USP; RONALDO DA SILVA VIANA, FCAT-UNESP; NILSON APARECIDO VIEIRA JUNIOR, ESALQ-USP; WILLIAMS PINTO MARQUES FERREIRA, CNPCa. |
Título: |
Graphene: A new technology for agriculture. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e56610212827, 2021. |
Páginas: |
p. 1-11. |
ISSN: |
2525-3409 |
DOI: |
https://doi.org/10.33448/rsd-v10i2.12827 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This article presents a review on the use of graphene in various segments, elucidating that this product can be used in various industrial sectors. These include mainly agriculture (as in large crops of high relevance, such as coffee), the food industry and the environment, as a plant growth stimulator and in fertilizers, nanoencapsulation and smart-release systems, antifungal and antibacterial agents, smart packaging, water treatment and ultrafiltration, contaminant removal, pesticide and insecticide quantitation, detection systems and precision agriculture. However, some challenges can be overcome before the graphene-based nanoparticle is used on a large scale. In this way, before using the product in the environment, it is necessary to determine whether the technology is safe for the soil-plant system and consumers. Furthermore, the cost of its use can also be a limiting factor depending on the level applied. Therefore, this review proposes to examine the diverse literature to explain the effects of the use of graphene in agriculture, plants and soil microorganisms. Accordingly, this article discusses and presents the possibilities of application of graphene in agriculture, plants and soil microorganisms. -- Resumo Este artigo apresenta uma revisão sobre o uso do grafeno em vários segmentos, elucidando que esse produto pode ser usado em vários setores da indústria, principalmente na agricultura, como em grandes culturas agrícolas de alta relevância como café, por exemplo, na indústria alimentícia e no meio ambiente, como estimulador de crescimento de plantas e fertilizantes, nanoencapsulação e sistemas de liberação inteligente, agentes antifúngicos e antibacterianos, embalagens inteligentes, tratamento de água e ultrafiltração, remoção de contaminantes, quantificação de pesticidas e inseticidas, sistemas de detecção e agricultura de precisão. Contudo, alguns desafios podem ser superados antes que a nanopartícula à base de grafeno seja utilizada em escala. Assim, antes do uso do produto no ambiente é necessário verificar se a tecnologia é segura para o sistema solo-planta e para os consumidores, além disso, o custo de utilização também pode ser um limitador, conforme a dose utilizada. Portanto, o objetivo desta revisão é analisar as diversas literaturas, explicando os efeitos do uso de grafeno na agricultura, plantas e microrganismos no solo. Assim, com o presente artigo, busca-se discutir e apresentar as possibilidades aplicativas do uso do grafeno na agricultura, nas plantas e nos microrganismos no solo. -- El grafeno se puede utilizar en diversos sectores de la industria, principalmente en la agricultura, en la industria alimentaria y en el medio ambiente, como estimulador del crecimiento de plantas y fertilizantes, nanoencapsulación y sistemas de liberación inteligente, agentes antifúngicos y antibacterianos, envases inteligentes, tratamiento de agua y ultrafiltración, remoción de contaminantes, cuantificación de pesticidas e insecticidas, sistemas de detección y agricultura de precisión. Sin embargo,algunos desafíos necesitan ser superados antes de que la nanopartícula basada en grafeno se utilice a escala. Así, antes de usar el producto en el medio ambiente, es necesario verificar si la tecnología es segura para el sistema suelo-planta y para los consumidores, además, el costo de uso también puede ser un limitante, dependiendo de la dosis utilizada. Así, el objetivo de esta revisión es analizar la diversa literatura, explicando los efectos del uso de grafeno en agricultura, plantas y microorganismos en el suelo. MenosAbstract: This article presents a review on the use of graphene in various segments, elucidating that this product can be used in various industrial sectors. These include mainly agriculture (as in large crops of high relevance, such as coffee), the food industry and the environment, as a plant growth stimulator and in fertilizers, nanoencapsulation and smart-release systems, antifungal and antibacterial agents, smart packaging, water treatment and ultrafiltration, contaminant removal, pesticide and insecticide quantitation, detection systems and precision agriculture. However, some challenges can be overcome before the graphene-based nanoparticle is used on a large scale. In this way, before using the product in the environment, it is necessary to determine whether the technology is safe for the soil-plant system and consumers. Furthermore, the cost of its use can also be a limiting factor depending on the level applied. Therefore, this review proposes to examine the diverse literature to explain the effects of the use of graphene in agriculture, plants and soil microorganisms. Accordingly, this article discusses and presents the possibilities of application of graphene in agriculture, plants and soil microorganisms. -- Resumo Este artigo apresenta uma revisão sobre o uso do grafeno em vários segmentos, elucidando que esse produto pode ser usado em vários setores da indústria, principalmente na agricultura, como em grandes culturas agrícolas de alta relevância como café, po... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Grafeno; Nanomateriais; Óxido de grafeno. |
Thesagro: |
Agricultura; Composto de Carbono. |
Thesaurus Nal: |
Agriculture; Carbon; Graphene; Graphene oxide; Nanomaterials. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222741/1/May-Graphene-new-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Registros recuperados : 11 | |
1. | | VIANA, R. da S.; MAY, A.; MOREIRA, B. R. de A.; CRUZ, V. H.; VIEIRA JUNIOR, N. A.; SILVA, E. H. F. M. da; SIMEONE, M. L. F. Addition of glycerol to agroindustrial residues of bioethanol for fuel-flexible agropellets: fundamental fuel properties, combustion, and potential slagging and fouling from residual ash. Industrial Crops and Products, v. 192, 116134, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Milho e Sorgo. |
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2. | | MAY, A.; COELHO, L. F.; SILVA, E. H. F. M. da; VIANA, R. da S.; VIEIRA JUNIOR, N. A.; FERREIRA, W. P. M. Graphene: A new technology for agriculture. Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e56610212827, 2021. p. 1-11.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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3. | | MAY, A.; SANTOS, M. S. dos; SILVA, E. H. F. M. da; VIANA, R. S.; VIEIRA JUNIOR, N. A.; RAMOS, N. P.; MELO, I. S. de. Effect of Bacillus aryabhattai on the initial establishment of pre-sprouted seedlings of sugarcane varieties. Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e11510212337, 2021. p. 1-9.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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5. | | SILVA, E. H. F. M. da; ANTOLIN, L. A. S.; ZANON, A. J.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; SOUZA, H. A. de; CARVALHO, K. dos S.; VIEIRA JUNIOR, N. A.; MARIN, F. R. Impact assessment of soybean yield and water productivity in Brazil due to climate change. European Journal of Agronomy, v. 129, 126329, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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6. | | MARIN, F. R.; GONÇALVES, I. Z.; MEZA, F. J.; RIAÑO H., N. M.; PEÑA Q., A. J.; HEINEMANN, A. B.; STRECK, N. A.; ZANON, A. J.; VIANNA, M. S.; SILVA, E. H. F.; VIEIRA JUNIOR, N. A. Modeling the impact of climate change on agriculture in Latin America. In: NENDEL, C. (ed.). Modelling climate change impacts on agricultural systems. Cambridge: Burleigh Dodds Science Publishing, 2023. Chapter 16.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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7. | | MAY, A.; FERREIRA, W. P. M.; VIANA, R. da S.; VILELA, E. S. D.; SILVA, E. H. F. M. da; VIEIRA JUNIOR, N. A.; HIRANO, R. T.; SANTOS, M. de S. dos; MOREIRA, B. R. de A. Development of coffee plant under different doses of an amino acid-based organomineral product. International Journal of Science and Research, v. 9, n. 5, p. 1267-1271, May 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: C - 0 |
Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Meio Ambiente. |
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8. | | MAY, A.; SILVA, E. H. F. M. da; VIEIRA JUNIOR, N. A.; VILELA, E. S. D.; SANTOS, M. de S.; COELHO, L. F.; PEDRINHO, A.; BATISTA, B. D.; VIANA, R. da S. Soybean extracts can improve plant development. Scientia Agricola, v. 80, e20210102, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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9. | | MAY, A.; COELHO, L. F.; SILVA, E. H. F. M. da; VIEIRA JUNIOR, N. A.; VIANA, R. S.; VERDIAL, M.; GONZAGA, A. R.; BORATTO, V. N. M.; BORATTO, I. V.; CARVALHO, P. Use of plant extracts from healthy soybean and potato plants for treatments of plants of the same species. Research, Society and Development, v. 10, n. 12, e225101220351, 2021. p. 1-18.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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10. | | KOTHARI, K.; BATTISTI, R.; BOOTE, K. J.; ARCHONTOULIS, S. V.; CONFALONE, A.; CONSTANTIN, J.; CUADRA, S. V.; DEBAEKE, P.; FAYE, B.; GRANT, B.; HOOGENBOOM, G.; JING, Q.; VAN DER LAAN, M.; SILVA, F. A. M. da; MARIN, F. R.; NEHBANDANI, A.; NENDEL, C.; PURCELL, L. C.; QIAN, B.; RUANE, A. C.; SCHOVING, C.; SILVA, E. H. F. M.; SMITH, W.; SOLTANI, A.; SRIVASTAVA, A.; VIEIRA JÚNIOR, N. A.; SLONE, S.; SALMERÓN, M. Are soybean models ready for climate change food impact assessments? European Journal of Agronomy, v. 135, 126482, Apr. 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Cerrados. |
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11. | | KOTHARI, K.; BATTISTI, R.; BOOTE, K. J.; ARCHONTOULIS, S. V.; CONFALONE, A.; CONSTANTIN, J.; CUADRA, S. V.; DEBAEKE, P.; FAYE, B.; GRANT, B.; HOOGENBOOM, G.; JING, Q.; VAN DER LAAN, M.; SILVA, F. A. M. da; MARIN, F. R.; NEHBANDANI, A.; NENDEL, C.; PURCELL, L. C.; QIAN, B.; RUANE, A. C.; SCHOVING, C.; SILVA, E. H. F. M.; SMITH, W.; SOLTANI, A.; SRIVASTAVA, A.; VIEIRA JÚNIOR, N. A.; SALMERÓN, M. Evaluating differences among crop models in simulating soybean in-season growth Field Crops Research, v. 309, 109306, April 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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