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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
25/04/2013 |
Data da última atualização: |
10/05/2013 |
Autoria: |
HAGE, F. A. S.; PEIXOTO, M.; VIEIRA FILHO, J. E. R. |
Afiliação: |
FÁBIO AUGUSTO SANTANA HAGE; MARCUS PEIXOTO; JOSÉ EUSTÁQUIO RIBEIRO VIEIRA FILHO. |
Título: |
Aquisição de terras por estrangeiros no Brasil: mais oportunidades do que riscos. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Política Agrícola, Brasília, DF, ano 21 n. 3, p. 107-127, jul./set. 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O aumento dos preços agrícolas atingiu níveis alarmantes a partir de 2007, o que caracterizou o fenômeno da ?agroinflação?. Com os preços dos alimentos em expansão e a expectativa de forte crescimento populacional para os próximos anos, a questão da aquisição de terras por estrangeiros no mundo vem chamando a atenção, em especial em regiões africanas e latino-americanas. No Brasil, a aquisição de terras por estrangeiros cresceu desde 2008. Esse aumento levou a Advocacia Geral da União (AGU), em 2010, a reinterpretar a legislação até então vigente, no intuito de limitar o acesso de estrangeiros à propriedade fundiária nacional. O debate acerca da aquisição de terras por estrangeiros é controverso. Não há dúvida de que é preciso monitorar a inserção estrangeira na economia, o que pode ser feito via registro e atualização dos dados fundiários. Além disso, deve-se ter cautela com os investimentos realizados por fundos soberanos de países com forte interesse na importação de produtos primários brasileiros. Todavia, é importante lembrar que o Estado pode regular o mercado mesmo com uma legislação mais flexível ao investimento estrangeiro. |
Palavras-Chave: |
Brazilian agriculture; Legislation; Rural property. |
Thesagro: |
Agronegócio; Economia Agrícola; Investimento; Legislação; Propriedade rural. |
Thesaurus Nal: |
Agribusiness. |
Categoria do assunto: |
-- D Governo, Leis e Regulamentações |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/82672/1/Aquisicao-de-terras-por-estrangeiros-no-Brasil.pdf
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Marc: |
LEADER 01940naa a2200253 a 4500 001 1957645 005 2013-05-10 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHAGE, F. A. S. 245 $aAquisição de terras por estrangeiros no Brasil$bmais oportunidades do que riscos. 260 $c2012 520 $aO aumento dos preços agrícolas atingiu níveis alarmantes a partir de 2007, o que caracterizou o fenômeno da ?agroinflação?. Com os preços dos alimentos em expansão e a expectativa de forte crescimento populacional para os próximos anos, a questão da aquisição de terras por estrangeiros no mundo vem chamando a atenção, em especial em regiões africanas e latino-americanas. No Brasil, a aquisição de terras por estrangeiros cresceu desde 2008. Esse aumento levou a Advocacia Geral da União (AGU), em 2010, a reinterpretar a legislação até então vigente, no intuito de limitar o acesso de estrangeiros à propriedade fundiária nacional. O debate acerca da aquisição de terras por estrangeiros é controverso. Não há dúvida de que é preciso monitorar a inserção estrangeira na economia, o que pode ser feito via registro e atualização dos dados fundiários. Além disso, deve-se ter cautela com os investimentos realizados por fundos soberanos de países com forte interesse na importação de produtos primários brasileiros. Todavia, é importante lembrar que o Estado pode regular o mercado mesmo com uma legislação mais flexível ao investimento estrangeiro. 650 $aAgribusiness 650 $aAgronegócio 650 $aEconomia Agrícola 650 $aInvestimento 650 $aLegislação 650 $aPropriedade rural 653 $aBrazilian agriculture 653 $aLegislation 653 $aRural property 700 1 $aPEIXOTO, M. 700 1 $aVIEIRA FILHO, J. E. R. 773 $tRevista de Política Agrícola, Brasília, DF, ano 21$gn. 3, p. 107-127, jul./set. 2012.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
06/03/2015 |
Data da última atualização: |
06/03/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SICHERLE, C. C.; MAIA, M. da S.; BICUDO, S. D.; RODELLO, L.; AZEVEDO, H. C. |
Afiliação: |
C. C. SICHERLE, São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science; MARCIANE DA SILVA MAIA, CPATSA; S. D. BICUDO, São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science; L. RODELLO, São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science; H. C. AZEVEDO, São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science. |
Título: |
Lipid peroxidation and generation of hydrogen peroxide in frozen-thawed ram semen supplemented with catalase or Trolox. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Small Ruminant Research, v. 95, p. 144-149, 2011. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Semen manipulation and cryopreservation-thaw proceduresmayaccelerate the generation of reactive oxygen species (ROS). Sperm exposure to large amounts of ROS has been shown to cause membrane lipid peroxidation and cellular injury to the sperm. The objective of this study was to overcome the ROS production in frozen-thawed ram semen by the addition of the antioxidants catalase or Trolox to semen following thawing. Frozen-thawed ram semen (100×106 sperm/straw) was supplemented with PBS (control group), 100g/ml catalase, or 100MTrolox/108 sperm (catalase and Trolox being dissolved in PBS) and incubated (37 ◦C) for 5 min. Under the experimental conditions used in this study, the catalase and Trolox antioxidants failed to protect the sperm from the spontaneous production of ROS. However, when lipid peroxidation was induced by iron (FeSO4), the addition of Trolox promoted a reduction (P < 0.05) in the formation of TBARS in the semen, compared to the control and catalase semen samples. The generation of TBARS and H2O2 occurred in the extender alone, without the presence of sperm cells. In conclusion, the addition of Trolox to frozen-thawed ram semen could be beneficial as it decreases the production of TBARS when oxidative stress is induced. It is possible that a longer incubation period could lead to different results. The concentration of catalase also needs to be further evaluated. The extender could contribute to the oxidative stress of sperm, as it is a source of ROS during the cryopreservation of semen. MenosSemen manipulation and cryopreservation-thaw proceduresmayaccelerate the generation of reactive oxygen species (ROS). Sperm exposure to large amounts of ROS has been shown to cause membrane lipid peroxidation and cellular injury to the sperm. The objective of this study was to overcome the ROS production in frozen-thawed ram semen by the addition of the antioxidants catalase or Trolox to semen following thawing. Frozen-thawed ram semen (100×106 sperm/straw) was supplemented with PBS (control group), 100g/ml catalase, or 100MTrolox/108 sperm (catalase and Trolox being dissolved in PBS) and incubated (37 ◦C) for 5 min. Under the experimental conditions used in this study, the catalase and Trolox antioxidants failed to protect the sperm from the spontaneous production of ROS. However, when lipid peroxidation was induced by iron (FeSO4), the addition of Trolox promoted a reduction (P < 0.05) in the formation of TBARS in the semen, compared to the control and catalase semen samples. The generation of TBARS and H2O2 occurred in the extender alone, without the presence of sperm cells. In conclusion, the addition of Trolox to frozen-thawed ram semen could be beneficial as it decreases the production of TBARS when oxidative stress is induced. It is possible that a longer incubation period could lead to different results. The concentration of catalase also needs to be further evaluated. The extender could contribute to the oxidative stress of sperm, as it is a source of ROS duri... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Semen cryopreservation; Sêmen ovino congelado-descongelado. |
Thesagro: |
Catalase; Ovino; Produção animal. |
Thesaurus NAL: |
ANimal production; Lipid peroxidation. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02313naa a2200253 a 4500 001 2010784 005 2015-03-06 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSICHERLE, C. C. 245 $aLipid peroxidation and generation of hydrogen peroxide in frozen-thawed ram semen supplemented with catalase or Trolox.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aSemen manipulation and cryopreservation-thaw proceduresmayaccelerate the generation of reactive oxygen species (ROS). Sperm exposure to large amounts of ROS has been shown to cause membrane lipid peroxidation and cellular injury to the sperm. The objective of this study was to overcome the ROS production in frozen-thawed ram semen by the addition of the antioxidants catalase or Trolox to semen following thawing. Frozen-thawed ram semen (100×106 sperm/straw) was supplemented with PBS (control group), 100g/ml catalase, or 100MTrolox/108 sperm (catalase and Trolox being dissolved in PBS) and incubated (37 ◦C) for 5 min. Under the experimental conditions used in this study, the catalase and Trolox antioxidants failed to protect the sperm from the spontaneous production of ROS. However, when lipid peroxidation was induced by iron (FeSO4), the addition of Trolox promoted a reduction (P < 0.05) in the formation of TBARS in the semen, compared to the control and catalase semen samples. The generation of TBARS and H2O2 occurred in the extender alone, without the presence of sperm cells. In conclusion, the addition of Trolox to frozen-thawed ram semen could be beneficial as it decreases the production of TBARS when oxidative stress is induced. It is possible that a longer incubation period could lead to different results. The concentration of catalase also needs to be further evaluated. The extender could contribute to the oxidative stress of sperm, as it is a source of ROS during the cryopreservation of semen. 650 $aANimal production 650 $aLipid peroxidation 650 $aCatalase 650 $aOvino 650 $aProdução animal 653 $aSemen cryopreservation 653 $aSêmen ovino congelado-descongelado 700 1 $aMAIA, M. da S. 700 1 $aBICUDO, S. D. 700 1 $aRODELLO, L. 700 1 $aAZEVEDO, H. C. 773 $tSmall Ruminant Research$gv. 95, p. 144-149, 2011.
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