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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
09/03/2015 |
Data da última atualização: |
26/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VIEIRA, L. de J.; SANTANA, J. R. F. de; VIDAL, A. M.; ALVES, A. A. C.; SOUZA, A. da S.; LEDO, C. A. da S.; SOUZA, F. V. D. |
Afiliação: |
LIVIA DE JESUS VIEIRA, UFES; JOSE RANIERE FERREIRA DE SANTANA, UEFES; ADILA MELO VIDAL, UFRB; ALFREDO AUGUSTO CUNHA ALVES, CNPMF; ANTONIO DA SILVA SOUZA, CNPMF; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF. |
Título: |
Use of multivariate analysis to evaluate the effect of sucrose on in vitro cassava conservation. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
African Journal of Biotechnology, February, v.14, n.5, p. 419-424, 2015. |
ISSN: |
1684-5315 |
DOI: |
10.5897/AJB2014.14210 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this work was to evaluate the effect of sucrose to reduce the in vitro growth of cassava plants using multivariate statistical tests. Cassava conservation has a relevant role as an auxiliary strategy for preservation and genetic breeding. Micro-cuttings of cassava accessions BGM 264, BGM 265, BGM 1037 and BGM 1282 from the Active Germplasm Bank of the Embrapa Cassava and Fruits were tested with five different concentrations of sucrose (0, 14.6, 29.2, 43.8, 58.5 mM) and the following variables were evaluated: plant height (cm), total number of leaves, number of senescent leaves, number of micro-cuttings, size of callus, number of roots and plant vigor. The data were submitted to analysis of variance (ANOVA) and multivariate analysis of variance (MANOVA). According to the criterion of Singh, the variable that contributed most to explain the behavior of cassava plants under the conditions studied was the number of leaves, with 36.52%, while the vigor of the plants showed the lowest contribution (0.66 %). The best concentration for in vitro cassava conservation was 58.45 mM of sucrose, based on the number of viable plants after incubation. |
Thesagro: |
Biotecnologia; Cultura de tecido; Mandioca; Manihot Esculenta; Recurso genético. |
Thesaurus Nal: |
Biotechnology; Cassava; Genetic resources; Tissue culture. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Registros recuperados : 54 | |
42. | | PINHO, J. S.; SILVA, E. S. S. da; VIEIRA, L. de J.; SOUZA, F. V. D.; LEDO, C. A. da S. Influência do tipo de estaca na propagação vegetativa de híbridos interespecíficos de Manihot. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 8., 2014, Cruz das Almas, Ba. Pesquisa: despertando mentes para a inovação e transformando o futuro: [anais]. Cruz das Almas, BA, Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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43. | | SILVA, E. S. S. da; PINHO, J. S.; VIEIRA, L. de J.; SOUZA, F. V. D.; LEDO, C. A. da S. Influência do tipo de substrato na propagação vegetativa de híbridos interespecíficos de Manihot. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 8., 2014, Cruz das Almas, Ba. Pesquisa: despertando mentes para a inovação e transformando o futuro: [anais]. Cruz das Almas, BA, Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2014.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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44. | | SILVEIRA, T. C. da; VIEIRA, L. de J.; LEDO, C. A. da S.; FERREIRA, C. F.; OLIVEIRA, G. A. F.; OLIVEIRA, E. J. de. Identificação de genótipos de Manihot sp. com alelos de resistência ao vírus do Mosaico Africano. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 14.; FEIRA BRASILEIRA DA MANDIOCA, 1., 2011, Maceió. Mandioca: fonte de alimento e energia: anais. Maceió: ABAM: SBM, 2011. 1 CD ROM. Fitosanidade. Resumo n. 185.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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45. | | VIEIRA, L. de J.; SAMPAIO, E. dos S.; CONCEIÇÃO, J. Q. da; SANTOS, L. B. P. R. dos; LEDO, C. A. da S.; SOUZA, F. V. D. Uso de alporquia para propagação de espécies de Manihot de difícil enraizamento. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 16.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO E CARIBENHO DE MANDIOCA, 2015, Foz do Iguaçu. Integração: segurança alimentar e geração de renda: anais. Foz do Iguaçu: SBM, 2015. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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46. | | VIEIRA, L. de J.; SANTANA, J. R. F. de; ALVES, A. A. C.; LEDO, C. A. da S.; SOUZA, F. V. D. Use of aniline blue stain to observing pollen tubes development in different Manihot Mill. species. African Journal of Agricultural Research, v. 10, n. 15, p. 1805-1809, 9 April, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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47. | | SILVEIRA, T. C. da; VIEIRA, L. de J.; SOUZA, F. V. D.; LEDO, C. A. da S.; ALVES, A. A. C. Viabilidade de pólen de sub-espécies de Manihot esculenta. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 14.; FEIRA BRASILEIRA DA MANDIOCA, 1., 2011, Maceió. Mandioca: fonte de alimento e energia: anais. Maceió: ABAM: SBM, 2011. 1 CD ROM. Propagação. Resumo n. 249.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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48. | | VIEIRA, L. de J.; SOARES, T. L.; ROSSI, M. L.; ALVES, A. A. C.; SANTOS, F. de A. R. dos; SOUZA, F. V. D. Viability, production and morphology of pollen grains for diff erent species in the genus Manihot (Euphorbiaceae). Acta Botanica Brasilica, v. 26, n. 2, p. 350-356, 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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49. | | VIEIRA, L. de J.; PASSOS, R. R.; OLIVIERA, T. da S.; SANTANA, J. R. F. de; LEDO, C. A. da S.; ALVES, A. A. C.; SOUZA, F. V. D. Avaliação da longevidade de grãos de pólen de de Manihot esculenta spp. flabellifolia por teste colorimétrico e fluorescência. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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50. | | VIEIRA, L. de J.; OLIVEIRA, T. da S.; PASSOS, R. R.; SANTANA, J. R. F. de; LEDO, C. A. da S.; ALVES, A. A. C.; SOUZA, F. V. D. Avaliação de métodos para desidratação de grãos de pólen de M. esculenta. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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51. | | OLIVEIRA, T. da S.; VIEIRA, L. de J.; PASSOS, R. R.; SANTANA, J. R. F. de; MARTINS, M. L. L.; LEDO, C. A. da S.; ALVES, A. A. C.; SOUZA, F. V. D. Avaliação da receptividade de estigmas de Manihot esculenta spp. flabellifolia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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52. | | SOUZA, F. V. D.; KAYA, E.; VIEIRA, L. de J.; SOUZA, A. da S.; CARVALHO, M. de J. da S.; SANTOS, E. B.; ALVES, A. A. C.; ELLIS, D. Cryopreservation of Hamilin sweet orange [(Citrus sinensis (L.) Osbeck)] embryogenic calli using a modified aluminum cryo-plate technique. Scientia Horticulturae, v.224, p.302-305, October ,2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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53. | | SOUZA, F. V. D.; KAYA, E.; VIEIRA, L. de J.; SOUZA, E. H. de; AMORIM, V. B. de O.; SKOGERBOE, D.; MATSUMOTO, T.; ALVES, A. A. C.; LEDO, C. A. da S.; JENDEREK, M. M. Droplet-vitrification and morphohistological studies of cryopreserved shoot tips of cultivated and wild pineapple genotypes. Plant Cell, Tissue and Organ Culture, v.123, n.2, nov. 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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54. | | VIEIRA, L. de J.; SANTANA, J. R. F. de; VIDAL, A. M.; ALVES, A. A. C.; SOUZA, A. da S.; LEDO, C. A. da S.; SOUZA, F. V. D. Use of multivariate analysis to evaluate the effect of sucrose on in vitro cassava conservation. African Journal of Biotechnology, February, v.14, n.5, p. 419-424, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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