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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  04/08/2021
Data da última atualização:  06/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, R. C.; VIANA, E. de S.; FONSECA, N.; ALMEIDA, J. M.; RODRIGUES FILHO, J. A. de A.; GUEDES, I. S. A.
Afiliação:  RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; NELSON FONSECA, CNPMF; JAMILLE MOTA ALMEIDA, FAMAM; JORGE ANTÔNIO DE ANDRADE RODRIGUES FILHO, FAMAM; IOHANA SCARLET ALMEIDA GUEDES, FAMAM.
Título:  Physical, chemical and sensory attributes of fruits of ten mango varieties grown under organic production system.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Revista Caatinga, Mossoró, v. 34, n. 2, p. 452 ? 459, abr./ jun., 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to assess the physical, chemical, and sensory attributes of mango varieties grown under the organic farming. Fruits from ten varieties of mango grown under the organic system in the Chapada Diamantina region, BA, Brazil, were assessed. The following physical and chemical characteristics were assessed: fruit mass, pulp yield, pulp color (L*, C*, and h*), soluble solids (SS), titratable acidity (TA), total carotenoids, and ascorbic acid. The sensory acceptance test was performed with 50 consumers using the nine-point structured hedonic scale and the attributes acidity, sweetness, and firmness of the pulp were assessed using the just-about-right scale. Differences among the varieties of mango grown under the organic production system were observed for physical, chemical and sensory attributes. The varieties showed a percentage of pulp equal or above 60%, which makes them more suitable for processing. According to the PCA analysis, the characteristics soluble solids, total carotenoids, fruit mass, titratable acidity, h* and L* were considered the most important to differentiate the mango varieties evaluated. Ubá and Beta varieties had the highest levels of SS, while Favo de Mel was characterized by the highest values of TA and L*. The varieties Favo de Mel, Palmer, Surpresa, Juazeiro 2, Imperial and Joa had fruits with higher mass and h* values and the varieties Amrapali and Roxa Embrapa 141 had the highest levels of total carotenoids. Imperial, Palmer, Beta and... Mostrar Tudo
Thesagro:  Manga.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33266 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Registros recuperados : 7
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1.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, L. M. de; JUNQUEIRA, A. M. R.; MICHEREFF FILHO, M. Potencial de uso do silício no manejo integrado da traça-das crucíferas, Plutella xylostela, em plantas de repolho. Revista Caatinga, Mossoró, v. 25, n. 1, p. 8-13, jan./mar. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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2.Imagem marcado/desmarcadoARAUJO, T. A. de; FREITAS, L. M. de; NOGUEIRA, I.; FONSECA, A. O; ARAÚJO, L. L. F. de; SUINAGA, F. A.; PINHEIRO, J. B.; BASTOS, C. S. Preferência de alimentação e oviposição de mosca-branca (Hemiptera:Aleyrodidae) por acessos de tomateiro. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 2, p. 488-496, jul. 2011. CD-ROM. Suplemento. Trabalho apresentado no 51. Congresso Brasileiro de Olericultura, Viçosa, MG.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, L. M. de; AMARAL, L. M. R.; ALMEIDA, J. S. de; CARVALHO, A. C. P. P. de; BRIGIDA, A. I. S.; TANIGUCHI, C. A. K.; SILVA, C. de F. B. da; BORGES, W. L. Acúmulo de nutrientes em bananeiras inoculadas com cepas bacterianas promotoras de crescimento. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL, 19., 2022, Fortaleza. Resumos... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2023. p. 34.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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4.Imagem marcado/desmarcadoÁRAÚJO, T. de; FREITAS, L. M. de; NOGUEIRA, I.; BORGES, L. L.; FONSECA, A. O.; ARAÚJO, L. L. F. de; SUINAGA, F. A.; PINHEIRO, J. B.; BASTOS, C. S. Preferência de alimentação e oviposição de mosca-branca (hemiptera: Aleyrodidae) por acessos de tomateiro. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 2, p. S488-S496, jul. 2011. CD-ROM. Suplemento. Trabalho apresentado no 51. Congresso Brasileiro de Olericultura, Viçosa, MG.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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5.Imagem marcado/desmarcadoAMARAL, L. M. R.; FREITAS, L. M. de; VIEIRA, R. F. B. da S.; CARVALHO, A. C. P. P. de; BRIGIDA, A. I. S.; TANIGUCHI, C. A. K.; SILVA, C. de F. B. da; BORGES, W. L. Seleção de bactérias promotoras de crescimento como alternativa para a produção sustentável de bananeiras. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL, 19., 2022, Fortaleza. Resumos... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2023. p. 33.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, A. R. de S.; FREITAS, L. M. de; AMARAL, L. M. R.; RODRIGUES, A. L.; PEREIRA, A. P. de A.; CARVALHO, A. C. P. P. de; TANIGUCHI, C. A. K.; SILVA, C. de F. B. da; SAGGIN JUNIOR, O. J.; SILVA, E. M. R. da; BORGES, W. L. Acúmulo de nutrientes em bananeiras inoculadas com fungos micorrízicos arbusculares. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL, 19., 2022, Fortaleza. Resumos... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2023. p. 16.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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7.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. L.; AMARAL, L. M. R.; FREITAS, L. M. de; LIMA, A. R. de S.; CARVALHO, A. C. P. P. de; TANIGUCHI, C. A. K.; SILVA, C. de F. B. da; SAGGIN JUNIOR, O. J.; SILVA, E. M. R. da; BORGES, W. L. Seleção de fungos micorrízicos como alternativa para a produção de mudas micropagadas de bananeira. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL, 19., 2022, Fortaleza. Resumos... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2023. p. 15.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Amapá.
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