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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  26/10/2018
Data da última atualização:  02/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VASCONCELOS, O. C. de M.; DUARTE, D.; SILVA, J. de C.; MESA, N. F. O.; MEDERIOS, B. J. T.; FREITAS, S. T. de.
Afiliação:  OSVALDO CAMPELO DE MELLO VASCONCELOS, Universidade Estadual de Campinas; DIRLIANE DUARTE, IFSertão, Petrolina PE; JOSÉ DE CASTRO SILVA, UNIVASF; NELSON FELIPE OLIVEROS MESA, Universidade Estadual de Campinas; BARBARA JANET TERUEL MEDEROS, Universidade Estadual de Campinas; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA.
Título:  Modeling Tommy Atkins mango cooling time based on fruit physicochemical quality.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Scientia Horticulturae, v. 244, p. 413-420, jan. 2019.
DOI:  10.1016/j.scienta.2018.09.06
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mango physicochemical quality can potentially affect fruit cooling time. In that case, an efficient cooling time should take into account fruit quality parameters. The objective of this study was to develop models that can be used to predict Tommy Atkins mango cooling time based on fruit physicochemical quality. The prediction models were developed using 150 fruit harvested at maturity stages ranging from 2 to 4. Two thermocouples were fixed in each fruit, one immediately below the epidermis and the other close to the endocarp. From the total number of fruit, 83 were subjected to hydrothermal treatment and 67 were maintained at room temperature (25 °C). The hydrothermal treatment was applied by keeping the mangoes in water bath at 46 °C for 75 min. This treatment is commercially used as a phytosanitary method for mangoes exported to North America and Asian countries. After hydrothermal treatment, treated and non-treated fruit were kept in a cold room to determine the cooling time of the flesh immediately below the epidermis and close to the endocarp, untilreaching 12 °C. After reaching storage temperature, each fruit was evaluated for physicochemical characteristics, which were used to obtain the cooling time prediction models. Quality attributes presenting the highest to the lowest influence on fruit cooling time were fruit weight, flesh and skin color (Chroma, Hue angle and Lightness), soluble solids, dry matter, fruit diameter, fruit length, flesh thickness and seed thick... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Modelos de previsão.
Thesagro:  Fruta Tropical; Manga; Mangifera Indica; Resfriamento; Tratamento Hidrotérmico.
Thesaurus Nal:  Mangoes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA57629 - 1UPCAP - DD
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41.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; VASCONCELOS, O. L.; FREIRE, R. M. M.; PEDROSA, M. B.; ALENCAR, A. R. de; FERREIRA, A. F.; PIRES, C. G.; VALENÇA, A. R.; SILVA, L. C. P. da; FARIAS, D. R. de; SAMPAIO, L. R.; RIBEIRO, R. R. F. Viabilidade do adensamento de plantio nas variedades de algodão cultivadas no Sudoeste da Bahia, safra 2004/2005. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 6., 2007, Uberlândia. Resumos... Uberlândia, 2007. p. 1-5 1 CD-ROM Sistemas de produção
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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42.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; VASCONCELOS, O. L.; FREIRE, R. M. M.; PEDROSA, M. B.; ALENCAR, A. R. de; FERREIRA, A. F.; PIRES, C. G.; VALENÇA, A. R.; SILVA, L. C. P. da; FARIAS, D. R. de; SAMPAIO, L. R.; RIBEIRO, R. R. F. Viabilidade do adensamento de plantio nas variedades de algodão cultivadas no sudoeste da Bahia, Safra 2004/2005. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ALGODÃO, 6., Uberlândia, MG, 2007.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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43.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; VASCONCELOS, O. L.; ANDRADE, F. P. de; FREIRE, R. M. M.; PEDROSA, M. B.; SILVA FILHO, J. L. da; ALENCAR, A. R. de; FERREIRA, A. F.; PIRES, C. G.; ABREU JÚNIOR, J. de S.; VALENÇA, A. R.; SILVA, L. C. P. da; FARIAS, D. R. de; SAMPAIO, L. R.; RIBEIRO, R. R. F. Seleção de variedades de algodão para o Sudoeste Baiano em função de sua capacidade de resposta à adubação NPK, safra 2003/2004. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 6., 2007, Uberlândia. Resumos... Uberlândia, 2007. p. 1-7 1 CD-ROM Solos e nutrição de plantas
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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44.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; VASCONCELOS, O. L.; ANDRADE, F. P. de; FREIRE, R. M. M.; PEDROSA, M. B.; SILVA FILHO, J. L. da; ALENCAR, A. R. de; FERREIRA, A. F.; PIRES, C. G.; ABREU JÚNIOR, J. de S.; VALENÇA, A. R.; SILVA, L. C. P. da; FARIAS, D. R. de; SAMPAIO, L. R.; RIBEIRO, R. R. F. Seleção de variedades de algodão para o sudoeste baiano em função de sua capacidade de resposta à adubação NPK, safra 2003/2004. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 6., Uberlândia, MG, 2007.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota TécnicaCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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46.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, G. B.; VASCONCELOS, O. L.; ANDRADE, F. P. de; FREIRE, R. M. M.; PEDROSA, M. B.; SILVA FILHO, J. L. da; ALENCAR, A. R. de; FERREIRA, A. F.; VALENÇA, A. R.; LINS, S. A. da S.; SOUSA, R. L. A. de; SILVA, L. C da; SANTOS, F. D. S. dos; MINA, V. G.; SILVA, L. C. P. da; FARIAS, D. R. de; SAMPAIO, L. R.; RIBEIRO, R. R. F. Adequação de adubação, espaçamento e variedade cultivada para melhoria da produtividade do algodoeiro no Sudoeste da Bahia, safra 2005/2006. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ALGODÃO, 6., Uberlândia, MG, 2007.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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