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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
21/10/2003 |
Data da última atualização: |
30/11/2023 |
Autoria: |
VASCONCELOS, M. A. da S.; GOMIDE, L. A. de M.; NARAIN, N.; MADRUGA, M. S.; SOUSA, W. H. de; SANTOS, E. S. dos. |
Título: |
Perfil de ácidos graxos na fração lipídica de diversos genótipos de caprinos. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 2.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE AGRONEGÓCIO DA CAPRINOCULTURA LEITEIRA, 1., 2003, João Pessoa. [Resumos]. João Pessoa: EMEPA-PB, 2003. p. 671. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
No programa de melhoramento genético dos caprinos, a EMEPA/PB está empenhando um extensivo trabalho no semi-árido do estado da Paraíba. No entanto, há uma grande deficiência dos trabalhos científicos sobre a qualidade da carne caprina dos novos genótipos. Este estudo teve o objetivo de caracterizar a qualidade lipídica de cinco genótipos: 1/2 Moxotó X Boer, 1/2 Boer X SRD, 1/2 Savanna X SRD, 1/2 Anglo Nubiana X SRD, 1/2 Kalarrari X SRD. Foram utilizados seis caprinos de cada genótipo, machos inteiros, com idade de seis meses, os quais foram criados em sistema semi-intensivo tendo o mesmo tratamento, incluindo a alimentação. A parte lipídica foi extraída pela mistura de músculos semimembranoso, semitendinoso e adutor. O perfil de ácidos graxos analisados da fração lipídica constituiu-se de 11 ácidos graxos saturados (AGS), cinco ácidos graxos monoinsaturados (AGMI) e dois ácidos graxos polinsaturados. Entre os ácidos graxos insaturados (AGI), houve a predominância do ácido oléico, seguido do ácido linoléico em todos os genótipos estudados. Pelo perfil de ácidos graxos encontrados e dos índices de AGI/AGS e AGPI/AGS, concluiu-se que os genótipos 1/2 Boer X SRD e 1/2 Savanna X SRD tiveram a qualidade da fração lipídica melhor que os outros três genótipos que fizeram parte deste estudo.
In an extensive program undertaken by EMEPA-PB in the semi-arid region of the state of Paraiba in the northeast of Brazil, several races of goat are being used for the genetic crossing. However, there is a lack of experimental studies on the characterization of their meat. In an effort to caracterize the lipid quality, this work was undertaken by the usage of five genotypes 1/2 Moxotó X Boer, 1/2 Boer X SRD, 1/2 Savanna X SRD, 1/2Anglo Nubiana X SRD, 1/2 Kalarrari X SRD. Six masculine goats of each genotype having an age of 6 months were utilized. All goats had the same treatment which included also the same feeding. The lipid fraction was obtained from the leg portion of the goat. The profile constituted of 11 saturated fatty acids (SFA), 5 mono-unsaturated (MUFA) and 2 poly-unsaturated fatty acids (PUFA). Within the unsaturated fatty acids (UFA), there was a predominance of oleic acid followed by linoleic acid.in all the genotypes studied. Taking into consideration the fatty acids composition and the proportions of UFA/SFA and PUFA/SFA, the nutritional quality of lipids obtained from two genotypes of 1/2 Boer X SRD e 1/2 Savanna X SRD was found to be of superior quality as compared with other three genotypes studied in this work. MenosNo programa de melhoramento genético dos caprinos, a EMEPA/PB está empenhando um extensivo trabalho no semi-árido do estado da Paraíba. No entanto, há uma grande deficiência dos trabalhos científicos sobre a qualidade da carne caprina dos novos genótipos. Este estudo teve o objetivo de caracterizar a qualidade lipídica de cinco genótipos: 1/2 Moxotó X Boer, 1/2 Boer X SRD, 1/2 Savanna X SRD, 1/2 Anglo Nubiana X SRD, 1/2 Kalarrari X SRD. Foram utilizados seis caprinos de cada genótipo, machos inteiros, com idade de seis meses, os quais foram criados em sistema semi-intensivo tendo o mesmo tratamento, incluindo a alimentação. A parte lipídica foi extraída pela mistura de músculos semimembranoso, semitendinoso e adutor. O perfil de ácidos graxos analisados da fração lipídica constituiu-se de 11 ácidos graxos saturados (AGS), cinco ácidos graxos monoinsaturados (AGMI) e dois ácidos graxos polinsaturados. Entre os ácidos graxos insaturados (AGI), houve a predominância do ácido oléico, seguido do ácido linoléico em todos os genótipos estudados. Pelo perfil de ácidos graxos encontrados e dos índices de AGI/AGS e AGPI/AGS, concluiu-se que os genótipos 1/2 Boer X SRD e 1/2 Savanna X SRD tiveram a qualidade da fração lipídica melhor que os outros três genótipos que fizeram parte deste estudo.
In an extensive program undertaken by EMEPA-PB in the semi-arid region of the state of Paraiba in the northeast of Brazil, several races of goat are being used for the genetic crossing. However,... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Qualidade de carcaça; Raça Saanen; Rendimento de carcaça. |
Thesagro: |
Caprino; Carne; Nutrição Animal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
10/06/2022 |
Data da última atualização: |
19/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PIERMANN, L.; FUJINAWA, M. F.; PONTES, J. de C.; GALVAO, J. A. H.; BETTIOL, W. |
Afiliação: |
LUANA PIERMANN, UFLA; MIRIAM FUMIKO FUJINAWA, IF Goiano; NADSON DE CARVALHO PONTES, IF Goiano; JOSE ABRAHAO HADDAD GALVAO, CNPMA; WAGNER BETTIOL, CNPMA. |
Título: |
Inhibition of mycelial growth, conidial germination, and Botrytis cinerea Pers.:Fr colonization in begonia with biocompatible products. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Agricola, v. 80, n. 1, e20210062, 2023. |
ISSN: |
1678-992X |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1678-992X-2021-0062 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: This study evaluated the effects of potassium and sodium carbonate and bicarbonate, Bacillus subtilis (Cohn, 1872) QST-713, Bacillus pumilus (Meyer & Gottheil, 1901) QST-2808, and crude and roasted coffee oils on the inhibition of mycelial growth and conidial germination in Botrytis cinerea Pers.: Fr and the colonization of begonia (Begonia elatior Hort. ex Steud) leaf discs by B. cinerea inoculated before, simultaneously and after with these alternative products. The assays were carried out using the Baladin begonia cultivar. The inhibition of B. cinerea mycelial growth and conidial germination was proportional to increases in the concentration of all the products. The inhibition of conidial germination was directly proportional to the concentrations of B. pumilus QST-2808 and B. subtilis QST-713. Coffee oils were less efficient in inhibiting germination than the other products. The crude and roasted coffee oils, potassium and sodium carbonates and bicarbonates, and B. pumilus and B. subtilis sprayed 24 h before, simultaneously, or 24 h after pathogen inoculation inhibited the colonization of begonia leaf discs by B. cinerea. The positive results for the suppression of B. cinerea by the alternative products tested herein merit scrutiny. There is a pressing need to evaluate these products in the management of gray mold, as the severity of this disease is usually high under favorable conditions in greenhouses. |
Thesagro: |
Bacilo; Begônia; Bicarbonato; Bicarbonato de Sódio; Botrytis Cinerea; Café; Controle Biológico; Mofo Cinzento; Óleo Vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Bacillus subtilis; Biological control; Coffee products; Gray mold; Plant fats and oils; Potassium carbonate; Sodium bicarbonate; Sodium carbonate. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143917/1/Galvao-Inhibition-mycelial-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02621naa a2200397 a 4500 001 2143917 005 2023-12-19 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-992X 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/1678-992X-2021-0062$2DOI 100 1 $aPIERMANN, L. 245 $aInhibition of mycelial growth, conidial germination, and Botrytis cinerea Pers.$bFr colonization in begonia with biocompatible products.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract: This study evaluated the effects of potassium and sodium carbonate and bicarbonate, Bacillus subtilis (Cohn, 1872) QST-713, Bacillus pumilus (Meyer & Gottheil, 1901) QST-2808, and crude and roasted coffee oils on the inhibition of mycelial growth and conidial germination in Botrytis cinerea Pers.: Fr and the colonization of begonia (Begonia elatior Hort. ex Steud) leaf discs by B. cinerea inoculated before, simultaneously and after with these alternative products. The assays were carried out using the Baladin begonia cultivar. The inhibition of B. cinerea mycelial growth and conidial germination was proportional to increases in the concentration of all the products. The inhibition of conidial germination was directly proportional to the concentrations of B. pumilus QST-2808 and B. subtilis QST-713. Coffee oils were less efficient in inhibiting germination than the other products. The crude and roasted coffee oils, potassium and sodium carbonates and bicarbonates, and B. pumilus and B. subtilis sprayed 24 h before, simultaneously, or 24 h after pathogen inoculation inhibited the colonization of begonia leaf discs by B. cinerea. The positive results for the suppression of B. cinerea by the alternative products tested herein merit scrutiny. There is a pressing need to evaluate these products in the management of gray mold, as the severity of this disease is usually high under favorable conditions in greenhouses. 650 $aBacillus subtilis 650 $aBiological control 650 $aCoffee products 650 $aGray mold 650 $aPlant fats and oils 650 $aPotassium carbonate 650 $aSodium bicarbonate 650 $aSodium carbonate 650 $aBacilo 650 $aBegônia 650 $aBicarbonato 650 $aBicarbonato de Sódio 650 $aBotrytis Cinerea 650 $aCafé 650 $aControle Biológico 650 $aMofo Cinzento 650 $aÓleo Vegetal 700 1 $aFUJINAWA, M. F. 700 1 $aPONTES, J. de C. 700 1 $aGALVAO, J. A. H. 700 1 $aBETTIOL, W. 773 $tScientia Agricola$gv. 80, n. 1, e20210062, 2023.
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