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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  28/08/2020
Data da última atualização:  28/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, J. M. L. de; ROCHA, J. M.; CARTAXO, C. B. da C.; VASCONCELOS, M. A. M. de; ALVARES, V. de S.; NASCIMENTO, M. N.; YOMURA, R. B. T.; KAEFER, S.
Afiliação:  JOANA MARIA LEITE DE SOUZA, CPAF-AC; João M. Rocha, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto (FCUP); CLEISA BRASIL DA CUNHA CARTAXO, CPAF-AC; MARCUS ARTHUR MARCAL DE VASCONCELOS, CPAF-AC; VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; Matheus M. Nascimento, Universidade Federal do Acre (Ufac); RENATA BELTRAO TEIXEIRA YOMURA, CPAF-AC; Simara Kaefer, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Rondônia.
Título:  Monitoring and optimization of cupuaçu seed fermentation, drying and storage processes.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Microorganisms, v. 8, n. 9, 1314, Sept. 2020.
DOI:  10.3390/microorganisms8091314
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cupuaçu [Theobroma grandiflorum (Wild ex Spreng.) K. Schum] seeds have been employed for a long time in the Amazon region for food purposes. Similar to cocoa, processed cupuaçu pulp and seeds can be used to produce juices, ice creams, confectionary products and cupulate®, which is a similar product to chocolate. However, its market penetration requires the mastery of all processing stages to improve the food quality and safety and to make possible an efficient technology transfer to the local small farmers and communities. Based on the above, the current research work aimed at monitoring and optimizing the consecutive fermentation and drying processes of cupuaçu seeds over 7 days each, as well as storage for 90 days. A greenhouse structure incorporating the fermenter and solar drying terrace was designed to be inexpensive, versatile, easily scalable, and easy to maintain and operate by the local small farmers after a short period of training. This research effort also aimed at giving a vision for the future creation of an integrative and sustainable cupuaçu system covering the economic, social, cultural and environmental vectors. The experimental design comprised 5 batches of 100 kg of seeds each. Several microbiological and physicochemical parameters were performed and correlated with processing variables. Microbiological parameters encompassed viable counts of mesophilic microorganisms, coliforms, yeasts, and molds, whereas physicochemical measures included fermentation an... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Almacenamiento de semillas; Calidad de las semillas; Fermentación; Secado; Tecnología de procesamiento.
Thesagro:  Armazenamento; Biotecnologia; Cupuaçu; Fermentação; Qualidade; Secagem; Theobroma Grandiflorum; Tratamento de Semente.
Thesaurus Nal:  Biotechnology; Drying; Fermentation; Processing technology; Seed quality; Seed storage.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215632/1/27020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC27020 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  19/02/2009
Data da última atualização:  26/03/2009
Tipo da produção científica:  Folder/Folheto/Cartilha
Autoria:  NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de.
Afiliação:  Marília Regini Nutti, CTAA; José Luiz Viana de Carvalho, CTAA.
Título:  BIOFORTIFICAÇÃO no Estado do Maranhão.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos; Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2008.
Descrição Física:  1 folder.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Alimento biofortificado; Biofortificação; Maranhão.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA9851 - 1UMTFD - --FD 00102009.00001
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